Alerjik Hastalıklardan Korunmak İçin 9 Önemli Tavsiye

Alerji, vücudun bazı maddelere karşı aşırı hassas olması durumudur. Bağışıklık sistemimiz, bazen alınan maddeleri yabancı madde olarak algılayarak antikor geliştirmekte ve onlarla savaşmaktadır. Bu durumda farklı reaksiyonlar gelişmeye başlar. Kaşıntı, kızarıklık, şişlik, gözlerde yanma, boğazda ve ağızda kuruluk, nefes darlığı ve öksürük vs. oluşur. Bazen, alerji hayatı riske edecek kadar ileri gidebilir. İşte, alerjik hastalıklardan korunmak için 9 tavsiye;

Güneşten yararlanın;

Güneşin vücudumuz için yararları saymakla bitmez. Genelde, kışın ve sonbaharın gelmesi ile herkes artık kapalı mekanlara çekilir. Oysa, güneşin faydaları kış aylarında da devam etmektedir. Bu nedenle, kış aylarında güneş açtığında açık havada olmak ve bol güneşlenmek gerekir. Alerjenler, kapalı ortamlarda çok daha fazladır. Bu durum güneşin etkileri ile düzenlenir. Bu nedenle soğuk ama gübeşli havalarda kapalı ortamlardan uzaklaşmak, alerjenlere maruz kalmanızı engellemektedir.

Depresyondan uzak durmak;

Kış aylarının gelmesiyle birlikte güneş ışığı azalmakta ve depresyon çok daha fazla görülmektedir. Bazı hormonlar, bu aylarda çok daha fazla salgı yapmaktadır. Depresyona girdiğinizde alerji hastalıklarına çok daha yatkın olursunuz.

Alerjiyi tetikleyen çevresel faktörler;

Kış aylarında, kapalı ev ortamında olmanız ev akarları ve mantarları ile içiçe girmeniz demektir. Evde nemin artmasıyla birlikte küf mantarı ortaya çıkmaktadır. Bu mantarlar rüzgarla hareket ederler. Bu nedenle de, yağmur sonrası dış ortamlarda bulunmak alerjisi olanları çok fazla etkileyebilir. Ayrıca yabani otların da etkisi vardır. Ev ortamında ev tozu akarları, dış ortamda küf mantarı ve yabani ot alerjisi oluşabilir. Bundan dolayı, bu tür alerjenlere karşı önlem alınmalıdır. Evde sık sık elektrikli süpürge ile temizlik yapmak, yağmur sonrası dışarıya çıkmamak alınacak olan başlıca önlemlerdir.

Alerji belirtileri;

Gözlerde kaşıntı, sulanma, burun ve geniz akıntısı, kuru öksürük, boğazda kaşıntı, nefes darlığı, sürekli halsiz ve yorgun olma, göğüste hırıltı, ıslık çıkararak nefes alma ve göğsün ortasında kaşıntı hissi başlıca alerji belirtileridir.

Alerji tedavisinde ne yapılır?

Sonbahar ve kış aylarında, soğuk algınlığı ve grip nedeni ile solunum sistemi hemen etkilenir. Özellikle, alerjisi olan kişilerde bu durum çok daha hassastır. Hastaların çoğunluğu, grip ve benzeri hastalıklara yakalandıklarında alerji de buna etki eder. Böylece hasta nefes bile alamaz hale gelebilir. Bu tür hastalıklar, alerjisi olanlarda oldukça ağır geçmektedir. Solunum yollarında alerjisi olanlara, öncelikle grip aşısı vurulmaları önerilir. Ev içinin havalandırılması, saat 10-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları, eve geldiklerinde duş almaları, ağız ve burunu koruyan maskeler kullanmaları, kalabalık ortamlardan uzak durmaları önerilmektedir.

Astım hastaları;

Kış aylarında, havada ısı değişimi olduğundan bakteri ve virüs enfeksiyonları hızla artar. Özellikle astımı olan hastalarda bu durum çok daha tehlikelidir. Astım hastaları çok kolay gribe yakalanır. Bu nedenle, kesinlikle önlem alınması gerekmektedir. Grip, hem alerjiyi hem de kronik alerjik astımı tetiklemektedir. Bu durumda bağışıklık sistemi hızla çöker. Bu hastalar, kendi doktorlarından kesinlikle yardım almalıdır.

Alerji hastalıklarından korunmak için 9 öneri;

1- Vücut direncini arttırmak için bol protein almak gereklidir. Et, süt ve balık mutlaka tüketilmelidir.

2- Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve yoğurt kalsiyum açısından zengindir. Mutlaka tüketilmelidir.

3- Depolarda dondurulmuş gıdalardan uzak durun.

4- Mevsimine uygun beslenme düzeni oluşturun.

5- Bağışıklığı kuvvetlendirmek için probiyotik, vitamin ve mineral takviyesi alın.

6- Günde 6-7 saat mutlaka uyuyun.

7- Gün içinde güneş varsa, mutlaka bolca güneşlenin.

8- Haftada 5 gün, en az 30 dakika kadar spor yapın.

9- Kış aylarında, hava durumuna uygun kıyafetler giymeye özen gösterin.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/alerjik-hastaliklardan-korunmak-icin-9-oneri/#quicklink5 kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply