Ağızda metal tadı hissi neden olur nasıl geçer?

Bazen ağız içinde metalik bir tat alınır. Bu sandığımızdan çok daha fazla olan bir durumdur. Ağız içinde tat alıcısı denilen tat alma organı vardır. Tatlı, ekşi, tuzlu, umami ve acı olmak üzere bu tatlar dilde hissedilir. Tat alma konusunda bir bozukluk olduğunda, çeşitli sağlık sorunlarında ve dengesizlik yaşandığında ağızda metal tadı hissedilir. İşte, ağızda metal tadı hissetmek ve nedenleri;

Ağız sağlığına önem vermemek;

Ağız içi sağlığına dikkat etmemek diş enfeksiyonu, diş taşları ve diş eti sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar, dişin fırçalanması sırasında kanama yapmasına neden olur. Kanama, ağız içinde metal tadı oluşturur. Bu durumda kesinlikle bir diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü bu sorunları engellemek için, doktorunuz antibiyotik tedavisine başlayabilir.

Sinüs sorunları;

Koku ve tat alma, birlikte çalışmaktadır. Bazen sinüs sorunları, tat alma duyusunu etkilemektedir. Ağız içinde bu durumda metal tadı hissedilebilir. Burun tıkanıklığı başlıca sinüs sorunlarındandır. Nezle, sinüs enfeksiyonu, alerji, orta kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu ve orta kulak ameliyatları ağız içinde metal tat yaratabilir.

Reçeteli ilaç kullanmak;

Bazı ilaçlar ağız içinde metal tat yaratabilir. Antibiyotikler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları, glukoma ilaçları, mantar engelleyen ilaçlar, stereoidler, nikotin bantları, antihistaminler ve osteoporoz ilaçları metal tat yaratabilen ilaçlardır.

Kanser tedavisi;

Kemoterapi tedavisinde, tat alıcıları ve tükürük bezleri hasar alabilir. Bu durumda ağız içinde metalik tat oluşur. Fakat bu durum geçicidir ve tedavi bitince düzelecektir.

Vitaminler;

Çinko, bakır ve krom gibi metal içeren vitaminler kullanılırken, ağız içinde metal tat oluşabilir. Özellikle, gebelikte kullanılan bazı vitamin takviyeleri nedeni ile metal tat hissi çoktur.

Gebelikte;

Gebeliğin ilk aylarında, tat alma duyusu hormonların etkisi ile değişime uğramaktadır. Hamilelikte metal tadı hissetme çok fazla görülen bir durumdur.

Demans;

Ağızda metal tadı demans hastalarında oluşabilir. Beynin belirli bölgelerinde çalışma durduğunda, tat ile ilgili sinyallerin alınmaması normaldir. Pek çok demans hastası tat almakta zorlanmaktadır.

Alerjiler;

Polen alerjisi, ağaç yemişleri ve kabuklu deniz ürünleri gibi alerjenler sinüslerde sorun yaratarak, tat alma duyusunda değişim yaratır. Ağızda metal tadı olması, bu nedenle sıklıkla alerji kaynaklı olabilir.

Böbrek yetmezliği;

Böbrek yetmezliği, ağız içinde metal tadı hissedilmesini sağlar. Özellikle bazı diyabet hastaları metal tadı hisseder. Bu durum, böbreklerde yetmezliğin başladığını gösterir.

Ağızda metal tadı teşhis ve tedavisi;

Kulak, burun ve boğaz doktoruna bu şikayetle gidildiğinde fiziksel muayene yapılır. Diş muayenesi, genel sağlık muayenesi ve tat testi yapılabilir. Ağızda metal tadının alt yapısında, hangi hastalık olduğu anlaşıldıktan sonra tedavi uygulanır.

Doktorunuz, metal tat hissinin tedavi edilmeden geçeceğini söylerse, aşağıda ki tavsiyelere uymakta fayda vardır;

Bol su içmek, yemeklerle birlikte baharat kullanmamak, sigarayı bırakmak, ağız ve diş bakımına özen göstermek ve şekersiz sakız çiğnemek sizin yapabileceğiniz en iyi çözümlerdir.

Kaynak: Bu yazı, iyibakkendine.com/agizda-metal-tadi-mi-hissediyorsunuz-demir-tadi-nedenleri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply