Diş eti kanaması neden olur, nasıl önlenir

diş eti kanaması

Diş eti kanaması, diş etinde bir rahatsızlığın olduğunu gösteren durumdur. Hemen hemen pek çok insanda görüldüğünden pek umursanmaz. Fakat, tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları diş kaybına ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Sağlıklı bir diş yapısı sert gıdalar yenilirken veya dişler fırçalanırken kanama yapmaz.

Diş eti kanamasının nedenleri

Diş eti kanamsının başlıca nedeni, diş plağıdır. Bakterilerin dişe yerleşmesi ile plaklar oluşur. Zamanla plaklar gelişir ve diş etlerine zarar verecek hal alır. Diş plakları taşlara dönüştüğünde kesinlikle doktorsuz temizlik yapılmaz hal oluşur. Etkili fırçalama, diş ipi ile temizlik yapılmaz ise plak oluşumu hızlanır. Diyabet, sigara kullanımı, hamilelik, menopoz, adet dönemi, hatalı diş fırçalama, ilaç kullanımı, lösemi, hemofoli, trombosit eksikliği gibi kan hastalıkları diş etinde kanama yapabilir.

Diş eti iltihapları, Gingivitis

Gingivitis diş eti hastalığıdır. Diş eti kırmızılaşır, şişer ve hemen kanama yapar. Ağız sağlığına önem vermeyen kişilerde ağza yerleşen bakteriler iltihaplara neden olurlar. Genelde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Diyabet, sigara kullanmak, yaşlanma, genetik faktörler, stres, kötü beslenme, hormonal bozukluk, hamilelik diş eti iltihabına neden olabilir.

Periodontitis

Gingivitis olarak bilinen diş eti iltihabı tedavi edilmez ise, diş eti yüzeyinden ilerler ve burada bulunan kemiğe de etki eder. Diş plağı, diş etinin arkasında gelişmeye başlar. Diş etleri ve ardından diğer dokulara sıçrayarak dişlerin sallanmasına ve dökülmesine neden olurlar. Bu hastalığa periodontitis denilir.

Diş eti kanamaları tedavi edilmeli midir?

Diş eti kanamaları ciddiye alınmaz fakat kesinlikle tedavi edilmelidir. Diş eti iltihabına neden olan bu kanamalar, daha sonra kemiklere atlayarak ciddi sorunlar yaratabilir. Bu durumda tüm dişler kaybedilebilir. Bu nedenle, diş eti kanamaları ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir.

Diş eti kanamaları nasıl önlenir?

Diş eti kanamalarının önüne geçmek için, ağız içi hijyene önem verilmelidir. Dişler günde 2 defa düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş ipi ile diş araları temizlenmeli, şekerli ve asitli gıdalardan uzak durmalıdır. Her 6 ayda bir defa diş doktorunda dişler düzenli kontrol edilmelidir. Diş eti hastalıkları sinsi ilerler ve dişlerinizi kaybetme aşamasına kadar gelebilirsiniz.

Diş eti kanamasının olası nedenleri nelerdir?

Leave a Reply