Çene Uyuşması neden olur tedavisi nasıl yapılır?

Çene uyuşması diş, diş eti, diş tedavisi, kalp hastalıkları, bazı tümör ve kistler gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Çene uyuşmasının kalp krizi ve tümörlerle bağlantısı olduğundan, hissedildiğinde kesinlikle doktora gitmek gereklidir. Çünkü bu hastalıklarda erken tanı çok önemlidir. İşte, çene uyuşması nedenleri ve tedavisi;

Çene uyuşması nedenleri nelerdir?

Diş sorunları ve travmalar;

Çene bölgesine bir darbe almak, bu noktada olan sinirlere hasar verir. Sinirler hasar aldığında da bu bölgede uyuşmalar oluşabilir. Araç kazaları, yumruk yemek ve yere kontrolsüz düşmek gibi pek çok travma bu bölgede uyuşmaya neden olabilir.

Çene kemiğine gömülü olan 20 yaş dişleri, diş apseleri, diş eti iltihapları, diş çürükleri, diş tedavisi ve implant tedavisi çenede uyuşma ve ağrı yapabilir. Fakat diş hastalıkları, alt çene bölgesinde uyuşmaya neden olur. Diş tedavisi sırasında alınan uyuşturucularsa, çene bölgesinin komple uyuşmasına ve his kaybına neden olur.

Kalp hastalıkları;

Genelde kalp krizi öncesi çene bölgesinde uyuşma, ağrı ve sol kolda uyuşma oluşur. Bu durumda hemen hastaneye başvurmak gereklidir. Pek çok hasta, kalp krizinden yaklaşık 1-2 gün önce çene kısmında gezinen ağrı ve uyuşmalardan şikayet ederler.

Trigeminal nevralji;

Trigeminal sinirler dallanarak ilerleyen bir sinir yapısıdır. Bu sinir kısmında uyarılma ve travma çene uyuşmasına neden olur. Bu sorunlar sık olmaya başlayınca trigeminal nevralji denilir. Sıklıkla 50 yaş üzerindeki insanlarda yüz sancıları şeklinde meydana gelir.

Diğer hastalıklar;

MS hastalığı, merkezi sinir sisteminde hücrelerde hasar yaratır ve çene uyuşmaları yaratabilir.

Kistler ve tümörler, çene sinirlerine baskı yapacak kadar büyümüş bir tümör, çene uyuşmasına neden olur.

Kanser hastalığında, dokularda oluşabilecek olan hücresel değişimler çene uyuşmasına neden olabilir.

Çene uyuşması nasıl geçer?

Sinir hasarının kronik olmadığı durumlarda çeneye yapılan hafif masaj çok etkilidir. Parmaklarla hafif baskı yaratarak, çenede oval haraketler yapın. Kan dolaşımı bu sayede hızlanır ve uyuşma açılır.

B vitamini, A vitamini ve B12 vitamini sinirlerin güçlenmesi ve sağlıklı çalışması için çok önemlidir. Bu vitaminlerin bol olduğu et, ciğer, süt ve süt ürünleri beslenme programına alınmalıdır. Ayrıca, bir hastanede kan tahlili yaptırarak bu vitaminlerin takviyelerini de kullanabilirsiniz.

Çene uyuşmasında doktora gitmek çok önemlidir. Kanser, tümör, MS ve kalp krizi gibi hastalıklarda erken teşhis ve tedaviye başlamak çok önemlidir. Bazı hastalıklardaysa, örneğin; Sinir hasarlarında tedavi hemen başlamazsa kronik ve kalıcı olabilir.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/cene-uyusmasi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply