Açlık hissi nedir, nasıl oluşur?

açlık hissi nedir nasıl oluşur

Açlık hissi nedir, nasıl oluşur? açlık hissi nasıl geçer açlık hissini önleme işte tüm cevaplar burada. Vücudun gereksinim duyduğu gıdaları almamasından kaynaklanan, beynin uyarması ile yemek yeme isteğine açlık denmektedir. Diğer bir ifade ile, kişinin günlük tüketmesi gereken besinleri alamamasından dolayı açlık oluşur. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme vücut için çok önemlidir. Sürekli yaşanan açlık hissi, yetersiz beslenme ve vücudun ihtiyacı olan gıdaları almamasından kaynaklanmaktadır. Önemli bir sağlık sorunu bulunmayan kişilerdeki açlık hissi, vitamin ve mineral eksikliğinden de kaynaklanabilmektedir.

Vücudun gıda ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Az bir süre evvel yemek yediğiniz halde acıkma hissi duyuyorsanız, bir uzmandan yardım almanızda fayda vardır. Vücudumuzun özellikle protein, vitamin ve mineral almaya ihtiyacı vardır. Sağlıksız bir beslenme şekli açlık hissini tetikleyebilir. Önemli bir nokta da kandaki şekerin sürekli olarak düşmesidir. Bu durum kişide açlık duygusu yaratmaktadır.

Açlık hissi yaratan faktörler:

Kişinin öğünlerde tükettiği gıdalar açlık hissinde farklılıklar meydana getirmektedir. Mesela; karbonhidrat yönünden zengin gıdalar çok hızlı bir şekilde açlık hissi verir. Karbonhidratlı besinlere de ihtiyaç vardır, ancak bunların kontrollü tüketilmesi gerekmektedir. Bireyin beslenme alışkanlıkları açlık ve tokluk hissini kontrol etmektedir. Ayrıca hormonlarda meydana gelen dalgalanmalar da açlık hissi verebilmektedir. Bunu netleştirmek için kan testi yaptırarak hormonlarınızın durumuna baktırabilir, eğer gerekiyorsa beslenmenizi buna göre düzenleyebilirsiniz.

Şekerli ve tatlı gıdaların fazla tüketilmesi de açlık hissi yaratmaktadır. Dengeli beslenen kişilerde açlık hissi daha çok öğün vakitlerinde oluşmaktadır. Yeterli miktarda su ya da sıvı alınmaması da açlık hissini tetikleyebilir. Yoğun stres yaşayan kişilerde de atıştırma şeklinde açlık hissi meydana gelebilmektedir.

Acıktıran yiyecekler:

Özellikle beyaz ekmek, buğdayın besin değeri ve lif yönünden zengin kısımları ayrıştırılarak üretildiğinden besin değeri düşüktür, ancak karbonhidrat yönünden zengin olduğundan ne kadar yerseniz yiyin bir süre sonra acıktırır.

Hazır satılan meyve suları vücudun ihtiyacı olan lif ve mineralleri karşılamaktan çok uzaktır. Bunu tüketenlerde acıkma hissi çok hızlı oluşur. Kendinizin hazırlayacağı taze meyve suları acıkma hissinizi en aza indirecektir. Fast food beslenme şekli de çok hızlı acıkmaya neden olmaktadır. Fast food dendiğinde akla ilk gelen burger ekmekleridir. Bu ekmekler hem beyaz undan üretilmekte, ham de şeker oranı çok yüksektir. Kaç tane yerseniz yiyin yüne de açlık hissini bastıramazsınız.

Alkol tüketenlerde de acıkma hissi çok fazlalaşır, çünkü tokluk hissini veren leptin hormonu alkol alımıyla durmaktadır. Bu nedenle de vücut açlık hisseder ve yeme ihtiyacı oluşur. Alkol alınırken kırmızı etle alınması daha iyidir. Çünkü kırmızı et tokluk vermektedir. Atıştırmalık tuzlu krakerler de acıkmaya neden olmaktadır. Beslenmenizde uzman yardımı alıp, vücudunuzun gereksinim duyduğu besin gruplarını tüketerek açlık hissinizin önüne geçmek daha doğrudur.

Leave a Reply