Zatürre hakkında yanlış bilinen 9 gerçek

zatürre

Zatürre hakkında yanlış bilinen gerçekler. Zatürre yani Pnömoni, akciğer dokusunun bakteri ve mikroorganizmalar nedeni ile iltihaplanmasına verilen isimdir. Hastalık, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşması ile oluşur. Normal zamanda bir hastalığa neden olmayan bu mikroplar, bağışıklık sisteminin zayıflaması ile hastalığa dönüşürler.

Zatürre ile ilgili yanlış bilinenler

Pnömoni antibiyotik ile tedavi edilir

Zatürrenin nedeni her zaman bakteriler değildir. Virüsler, mantarlar da akciğerleri etkileyebilir ve zatürreye neden olabilir. Virüs ve mantarlarda tedavide antibiyotik kullanılmaz. Bazen, antibiyotiklere direnç gösteren bakteriler nedenli tedavi antibiyotik ile yapılmaz. Özetle, zatürre tedavisi hastalığa neden olan duruma göre planlanır.

Zatürre bir çeşit soğuk algınlığıdır

Zatürrenin sadece başlangıç belirtileri soğuk algınlığına benzer. Zatürre ilerledikçe tıbbi tedavi almak zorunluluk hale gelir.

Sağlıklı yetişkinler zatürreye bağışıktır

Bağışıklık sisteminin düşmesi ile zatürre gelişme riski artar. Sağlıklı bağışıklığı olan kişilerde zatürre gelişme riski düşüktür. Sağlıklı veya sağlıksız olan herkes zatürreye yakalanabilir.

Zatürre önlemez

Sağlıklı beslenir, sigara içmez ve kişisel temizliğe dikkat ederseniz zatürreden korunabilirsiniz. Bu şekilde bağışıklık sistemi kuvvetlenecektir.

Zatürre tedavisi için hastaneye yatmak şarttır

Her insanın bünyesi farklıdır. Bazılarında bağışıklık sistemi düşüktür ve zatürreyi ağır geçirir bu kişiler hemen hastaneye yatmalıdır. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan kişilerde, zatürre hafif geçirileceğinden evde rahatlıkla atlatılabilir.

Soğuk iklimlerde yaşayan insanlarda pnömoni gelişir

Zatürre ile hava koşulları arasında pek bir bağ yoktur. Kapalı ortamlarda, sıcakta zatürre bakterileri gelişip çoğalabilir. Kış aylarını evinde geçirmek isteyenler yüzünden zatürre sayısında artış olur. Tropik yani sıcak alanlarda bakteriler hızlı çoğaldığından en sıcak bölgelerde bile zatürre sıkça karşılaşılan bir hastalıktır.

Zatürre olunca 1 hafta yatak istirahati zorunludur

Zatürreye yakalandığınızda doktor size istirahat verir. Bu durumun hızlı iyileşmesi için yapılır. Fakat, tüm gün boyunca yatmak, hastalığın tedavisinde etkili değildir. Solunum yollarında biriken mukusun atılması için, hafif yürüyüşler yapılmalıdır.

Her iki akciğerde oluşan zatürre, tek akciğerde görülenden daha tehlikelidir

Her iki akciğerin enfeksiyon kapması, tek akciğerin kapmasından daha tehlikeli bulunur. Oysa, tek akciğerin bazen zatürresi çok daha tehlikeli olabilmektedir.

Sadece yaşlı kişilere pnömoni aşısı gereklidir

65 yaş üzerinde zatürre riski artar. Fakat, astım, KOAH, diyabet gibi kronik hastalıkları olan genç ve çocuklara aşı yapılır. Alkol tüketen ve bağışıklığı düşük olanlara da aşı yapılabilir.

Leave a Reply