Yaşa Göre En İdeal uyku süresi

Uykunun süresi kalitesi kadar önemlidir. İdeal uyku süresi, sağlıklı bir hayat sürmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Bu nedenle yazımızda farklı yaş grupları ve yaşam şartlarına bağlı olarak ne kadar uyumalı? sorusuna cevap vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

İdeal uyku süresi nedir?

Günümüz modern yaşam şartları, insanların çok daha fazla zamana ihtiyaç duymalarına yol açmaktadır. Kimi zaman fazla mesai yapmak, kimi zaman da eğlence için uykusuz kalmak günümüz koşullarında neredeyse normal bir durum oldu. Böyle durumlar meydana geldiğinden dolayı, ideal uyku süresinin ne olduğunu öğrenmek için acele ediyorsunuz ve fazla uyuyarak da zaman kaybı yaşamak istemiyorsunuz tabi ki…

İşte, yaş gruplarına göre ideal uyku süresi değerleri;

Yaş gruplarıİdeal uyku süreleri ve saatleri
0 -3 ay arası14 – 17 saat / gün
4 – 11 ay arası12 – 15 saat / gün
1 – 2 yaş arası11 – 14 saat / gün
3 – 5 yaş arası10 – 13 saat / gün
6 – 13 yaş arası9 – 11 saat / gün
14 – 17 yaş arası8 – 10 saat / gün
18 – 64 yaş arası7 – 9 saat / gün
65 ve üzeri yaş7 – 8 saat / gün

Tabloda verilen değerlere bakıp hepsi bu mu? der gibisiniz. Belirlenmiş olan bu süreler, sıraladığımız gibi olsa da pek çok istisnası da bulunmaktadır. İşte, bu istisnalarla birlikte en doğru uyku süresini belirleyelim.

Ne kadar süre uyumalıyız?

Bu sorunun yanıtını verebilmek için elimizde bunan verileri modifiye edebilmeli ve kişiye özel bir şekle sokmalıyız. Tam bu aşamada uyku ihtiyacının değiştirilmesini gerektiren faktörlerin incelenmesi gerekmektedir.

Uyku ihtiyacını değiştiren faktörler nelerdir?

  • Hamilelik,
  • Diyet ve egzersiz,
  • Ciddi bir hastalık,
  • Uyku kalitesini düşüren bazı hastalıklar şeklinde sıralayabiliriz.

Hamilelik: Bu durum uyku gereksinimini arttıran bir faktördür. Vücudun kapasite artışı ve daha çok ihtiyaca cevap verebilmesi için fazladan gece uykusunda bir saat, hamileliğin son üç ayında ise gündüz uykusu önerilmektedir.

Diyet ve egzersiz: Bunu yapan kişilerin bedensel aktivitelerinde artış olduğundan, uzun vadede uykuya ihtiyaçları artabilir. Özellikle egzersizin yanında diyet uygulayan sporcular için ilave bir saatlik gündüz uykusu tavsiye edilmektedir.

Ciddi bir hastalık: Bu tür bir hastalık, vücudun yapılanma sürecinde fazladan uykuya gereksinim doğurmaktadır. Eğer kronik bir hastalık söz konusuysa geceleri fazladan iki saat daha fazla uyunması önerilir.

Uyku kalitesini düşüren hastalıklar: Yeterli süre uyku uyunsa bile bazen yeterli dinlenmeye imkan tanımaz. Uyku süresinin uzatılması mevcut hastalığın önemine ve kategorisine bağlıdır. Bu durumun çözümü uyku süresinin arttırılması değil, hastalıkla ilgili kalıcı bir tedavinin uygulanmasıdır.

Tüm bu yazdıklarımızın ışığında hala ne kadar uyunmalı? sorusuna kesin bir cevap verebilmek mümkün değildir. Kimi insanlarda uyku ihtiyacı, yeterli uyku uyunsa bile artış yapılmasını gerektiriyor olabilir. Bundan dolayı uyku süresinin azaltılması amacıyla kişinin kendisini zorlamaması gerekir. Uyku kalitesinin arttırılması yeterli olacaktır. Uyku kalitesinde artış sağlandıkça da uyku süresi azalma gösterecektir.

Netice olarak ideal uyku süresi kişilerin yaşam tarzına, genetiğine ve bazı faktörlere bağlıdır. Bundan dolayı ideal uyku süresini kesin ve net olarak belirleyebilmek pek mümkün olmamaktadır. Ancak yukarıda verdiğimiz tablodaki ideal uyku süreleri iyice anlaşılmalı ve uyu kalitesinin arttırılmasıyla en ideal uyku süresini yakalamak için çalışmak en uygun davranış biçimi olacaktır.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/ideal-uyku-suresi-ne-kadar-uyumaliyiz/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply