Yağ kisti belirtileri ve tedavisi

İçi sıvı dolu keseciklere kist denilir. Derinin üst kısmında oluşan epidermoid kistler, halk arasında yağ kisti olarak bilinir. Bu kistlerin, dışında ince bir zar vardır ve içinde yağlı, kötü kokulu sıvı bulunur. Hayati tehlikesi olmayan yağ kistleri çok nadiren kötü huylu olur. Çok uzun sürede oluşurlar. İşte, yağ kisti belirtileri ve tedavisi;

Yağ kistleri neden oluşur?

Ciltte olan yağa sebum denilir. Sebum, yağ bezlerinden cilt yüzeyine doğru kanallardan hareket ederek gelir. Bu kanallar bazen tıkanır ve bu durumda da kistler meydana gelir. Kanalların tıkanmasının pek çok nedeni vardır. Bunlar;

Testosteron seviyesinde olan artış, cilde darbe almak, kıl kökü iltihapları, ciltte yağ üretiminin artması, çok fazla güneşe maruz kalmak, jiletle tıraş olmak ve ağda yapmak, anabolik androjenik steroid kullanmak, kist oluşumuna yatkınlık oluşturan gardner sendromu, gorlin sendromu yaşama ve ciltte daha önce ağır akneler oluşması yağ kisti oluşmasını sağlamaktadır.

Yağ kisti belirtileri nelerdir?

Cildin altında bir şişlik oluşur ve bu şişlik ağrısızdır, yumuşaktır, cilt altında hareket edebilir, 1-2 milimetreden 1-2 cm kadar büyüyebilir. Beş santimden büyükse kesinlikle doktora gidilmelidir. Vücudun her yerinde olması olasıdır, fakat saçlı deride çok daha fazla ortaya çıkmaktadır. İçeriği yeşil ve beyaz renklidir.

Yağ kisti tedavisi nasıl yapılır?

Yağ kistleri çok büyümedikçe tehlikeli değildir. Genelde bu kistlere müdahale, görüntü için yani estetik için yapılır. Fakat yağ kisti ağrı yapıyor ve büyüyorsa, kesinlikle bir doktora görünmek gereklidir.

Yağ kistine aralıklarla sıcak kompres yapmak, kistin içindeki sıvının akmasını kolaylaştırır ve iyileşmeyi sağlar. Sıcakla genişleyen damarlarda çok daha fazla kan akımı oluşur. Yağ kistine neden olacak toksinler hızla temizlenir. Sıcağın cildinizi yakmayacak kadar ısıda olması gerekmektedir.

Çay ağacı yağı sayesinde tıkanacak olan gözenekler açılır. Yağ kisti varsa içi boşalabilir ve tekrarlanması engellenir. Kistin üzerine iki damla çay ağacı yağı damlatılır ve bandajlanarak yaklaşık 8 saat beklenilir.

Hint yağı içerisinde olan kimyasallar nedeni ile bakteri öldürülür. Hint yağı, yağ kisti iltihaplandıysa kullanılabilir.

Yağ kisti üzerinde bir delik açılarak içi boşaltılabilir. Fakat bu uygulama kesinlikle bir doktor kontrolünde yapılmalıdır. Önlem olarak işlem öncesi ve sonrası antibiyotik alınır.

Kaynak: multiyasam.com/yag-kisti-belirtileri-ve-tedavisi

Leave a Reply