Vücudun su tutmaması için 6 etkili yol

vücudun su tutmaması için yapılacaklar

Kişilerin doku boşlukları ve dolaşım sisteminde meydana gelen vücudun su tutması durumunda ayaklar, bacaklar ve ayak bileklerinde şişme oluşur. Vücudun su tutması daha çok gebe kadınlarda, yatalak hastalarda ve uzun yolculuk yapanlarda görülmektedir.

Bunların yanı sıra böbrek ve kalp yetmezliğinin de belirtisi olabilir. Vücudunuzda aniden oluşan su tutma durumunda hemen doktora görünmelisiniz. Ciddi sağlık problemlerinin haricindeki su tutma durumlarında aşağıda sıraladığımız etkili yolları deneyebilirsiniz. İşte, vücudun su tutmaması için 6 etkili yol;

1- Tuzu azaltın:

İçeriğinde sodyum ve klorid bulunan tuz vücudun su tutmasına neden olur. İçeriğinde yer alan sodyum, vücudumuzda suyla bağlanmakta ve hücrelerin dış tarafındaki sıvı dengesini korumaya katkı sağlar. Sürekli olarak tuzlu yiyecekler tükettiğinizde vücudunuz su tutar. Bu nedenle sodyumu yani tuzu azaltın.

2- Vücudunuza magnezyum alımını arttırın:

Vücut için çok değerli bir mineral olan magnezyum, vücut işleyişinde üçyüzden fazla enzimatik reaksiyonun içinde yer almaktadır. Günlük magnezyum alımında artırımda bulunmak vücudun su tutmasını önlemektedir. Magnezyum alımı yapabileceğiniz gıdalara örnek vermek gerekirse; Bitter çikolata, fındık, kepekli tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeleri sayabiliriz.

3- B6 Vitamini alımını çoğaltın:

Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli rol oynayan B6 Vitamini vücudun pek çok işlevinde görev yaparlar. Bu vitaminin adet öncesi şişkinliği azalttığı yapılan çalışmalarla belirlenmiştir. Muz, ceviz, patates ve et B6 vitamini bakımından zengin olan besin maddelerinden bazılarıdır.

4- Avokado:

Potasyum minerali, vücudun çalışmasına yarayan elektrik sinyallerinin gönderilmesine yardım etmektedir. Sodyum düzeyini azaltan potasyum idrarı arttırarak vücudun su tutmasını önler. Kalp sağlığını korumada da etkili olan potasyumun bulunduğu gıdaların başında avokado gelmektedir. Bunların dışında muz ve domateste de potasyum oranı oldukça yüksektir.

5- Karahindiba:

İdrar söktürücü olarak bilinen Karahindiba, sıklıkla idrara çıkmayı sağladığından vücutta su tutmayı engeller. Günde 3 defa içildiğinde idrara çıkma sayısı daha da artmaktadır.

6- Rafine karbonhidrat tüketmeyin:

İnsülin seviyesini ve kan şekeri düzeyini yükselten rafine karbonhidratlar, böbreklerin sodyum emiliminde artışa neden olmaktadır. Bu durum, vücutta fazla su birikmesine sebep olur.

Leave a Reply