Vücudun en önemli ve çok ihtiyaç duyduğu vitaminler

vucudumuzun-en-cok-ihtiyac-duydugu-vitaminler

Vücudumuzun bazı vitaminlere ihtiyacı çok fazladır. Çünkü bazı vitaminler vücut tarafından çok fazla kullanılır ve kanda oranları hızla düşerek çeşitli hastalıklara neden olurlar. Bu nedenle vitaminlerin eksildiğini anlamak ve yerine takviye etmek gereklidir. Peki vitamin eksikliğini nasıl anlarız, belirtileri nelerdir, vücudumuz en çok hangi vitaminlere ihtiyaç duyar, işte detaylar.

A vitamini eksikliğinde;

A vitamini karaciğerde depolanır. Önce karaciğerde depolarda azalmaya başlayan daha sonra kan oranları düşen A vitamini, görme problemleri yapmaktadır. Gece körlüğü, gözün kuruması, gözyaşının azalması başlıca A vitamini eksikliğini gösterir. Bağışıklık sistemini etkilediğinden halsizlik ve enfeksiyonlarda oluşur.

A vitamini kaynakları:

Karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı, koyu yapraklı sebzeler, sarı ve turuncu sebzelerde A vitamini bol bulunur.  Çinko ve E vitamini eksikliği varsa A vitamini emilimi düşer.

Folik asit eksikliğinde;

Kan hücreleri bozulur, halsizlik, aşırı huzursuzluk, enfeksiyon hastalıkları ve anne karnında olan bebekte nöral tüp denilen beyin dokusunda oluşan ve omuriliğe yayılan hastalık oluşur.

Folik asit kaynakları:

Karaciğer, koyu yeşil sebzeler, enginar, brokoli, pancar, bamya, maya, kuru baklagiller en iyi kaynaklardır. Folik asit yüksek ısıda kaybolur. Bu nedenle bu sebzeleri uzun süre yüksek sıcaklıkta kaynatmamak gereklidir.

B12 eksikliğinde;

B12 vitaminin çok eksik olduğu durumlarda beyin ve sinir sisteminde ağır hasar oluşur. Kansızlık, dilin şişmesi, dil iltihabı, ciltte sararma, kol ve bacaklarda uyuşma, halsizlik, uyuşukluk, hafıza kayıpları oluşur.

B12 kaynakları:

Et, süt ürünleri, balık, kabukluk deniz ürünleri, hayvansal gıdalar B12 açısından zengindir.  Alkol ve sigara, doğum kontrol hapları B12 vitaminini azaltır.

C vitamini eksikliğinde;

Diş etlerinde kanamalar, eklemlerde şişme, anemi, demir emiliminde azalmalar görülür.

C vitamini kaynakları:

Turunçgiller, kuşburnu, kivi, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, domates, karnabahar, patates bol C vitamini içerir. Günde 2-3 adet meyve bağışıklık sistemine destek olacak kadar C vitamini almanızı sağlar.

C vitamini ısıya ve ışığa dayanıksızdır. Karanlık ve serin yerde gıdaların saklanması gerekir. Meyvelerin kabukları ile tüketilmesi, sigarayı bırakmak, koparır koparmaz beklemeden tüketmek ve kalın doğramak C vitamini kaybını engeller.

D vitamini eksikliği;

Kemik dokusunda zayıflama, prostat, meme kanseri, artrit, MS, bağışıklık sistemi hastalıkları artar.

D vitamini kaynakları:

Balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, süt, yosun, mantar kaynaklarıdır. D vitamini günlük aldığınız güneşle de sentezlenir. Güneş ışığından yararlanmak için güneş kremi olmadan yaklaşık 15-20 dakika kadar eller, kollar, yüz çıplak olarak güneşlenmek gerekir.

İdrarla atılan vitaminler:

İdrar ile attığımız bazı vitaminler hızlı azalırlar. B ve C vitaminleri idrar ile atılır. Oysa A,D,K ve E vitaminleri vücutta depolandığından çok sorun teşkil etmemektedir.

Leave a Reply