Uçuk nedenleri ve tedavisi

ucuk-nedenleri-ve-tedavisi

Uçuk bugün en fazla görülen hastalıklardandır. Herpes simplex isimli virüs kaynaklı oluşmaktadır. Ağız, göz ve dudak, burun kısmında oluşur. Sıklıkla görülen uçuk, ciddi şekilde rahatsızlık yaratabilir. Peki uçuğa neden olan faktörler nelerdir, işte detaylar. Uçuğa neden olan virüsün yaklaşık olarak 7-8 tipi vardır. Fakat,bizi hasta eden yaklaşık 3 tanesidir. HSV1, ağız ve burun bölgesinde, HSV2 genetik bölgede ortaya çıkmaktadır. HSV3 sinirlere yerleşir ve zonaya neden olur.

Hemen hemen hepimizin vücudunda herpes virüsü vardır. Bu nedenle, soğuk algınlıklarında, adet döneminde enfeksiyonlarda, bağışıklık yavaşlayınca virüs tetiklenebiliyor.  Bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişilerde virüs çok uzun süre etki yapabiliyor.

Uçuk nasıl çıkar?

Uçuk çıkma döneminde, hafif karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissedilir. Zamanla bu bölgede içi sıvı dolu kabarcıklar oluşur. Su dolu kabarcıklar zamanla patlar ve kuruyup, kabuk tutmaya başlar. Kabuklanma sonrası uçuk yavaşlar ve kaybolur. Fakat, keselerin patladığı dönemlerde, hasta yemek yeme, su içme, konuşma ve gülme halinde bile acı çekecektir. Belirtilerin görülmeye başladığı ve açık yara olduğu dönem arasında uçuk bulaşıcıdır. Dokunmak virüsün atlayarak yayılmasına neden olur.

Uçuk bulaşıcı olduğundan, hastanın havlusuna, çatalına, bardağına dokunmamak gerekir. Küçük çocuklar uçuğu olan kişilerce öpülmemeli ve yakın temasa alınmamalıdır. Bu durumda bağışıklık sistemi gelişmeyen çocuğa hayati risk yaratabilir.

Hastalık ne zaman kendini gösterir?

Yeterli beslenmemek, A vitaminini fazla almak, aşırı alkol tüketmek, yoğun stres dönemi, grip ve soğuk algınlığı olan bazı hastalıklarda, hijyen eksikliği ve farklı partner ile cinsellik kaynaklı oluşabilir. yaklaşık 20 gün kadar hastalık sürer.

Gebelikte uçuk durumunda ne yapılır?

Gebelikte uçuk virüsünün gebeliğin ilk 3 ayında oluşmasının bebeğe zarar verdiği söylense de, kesin bir araştırma yoktur. Bu nedenle gebelikte çok dikkatli olmak gerekir ve gebe taranmalıdır. Hastalığı daha önce geçirenlerde bağışıklık kazanıldığından kötü bir durum beklenmez. Doğuma yakın oluşan genital organlarda oluşan uçuklarda, gebeye sezaryen yapılır. Bebek, doğum sırasında virüsü almasın diye çok dikkatli davranılır.

Uçuk virüsü tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığı kapmamaya çalışmak çok önemlidir. Yabancılarla temastan kaçınmak, cinselliği kontrollü yapmak, ortak havlu kullanmamak gereklidir. Hastalık kapıldığında bağışıklık kuvvetlendirilmeli, alkol alınmamalı, yorgunluktan uzak durmak, stresten uzak kalmak gereklidir. Ayrıca doktorun verdiği bazı krem ve haplar kullanılmalıdır.

Leave a Reply