Tırnak şekillerine göre hastalık belirtileri

tırnaktaki hastalık belirtileri

Tırnaklarınız hepatitten bağırsak hastalıklarına, kalp rahatsızlıklarından akciğer hastalıklarına kadar birçok ciddi hastalık belirtileri ile ilgili ipuçları vermektedir. Tırnakların şeklindeki çukurluk, eğrilik, girinti ve çıkıntıların yanı sıra, kırılma ve tırnak çevresindeki deri rengi kontrol edilmeli, tırnaklarda herhangi bir değişiklik varsa kesinlikle not edilmelidir.

Tırnaktaki hastalık belirtileri nelerdir?

1- Renksiz tırnaklar:

Sağlıklı olan tırnak pembemsi beyaz ya da pembe renkte olmalıdır. Tırnaklarını mat ya da çizgi çizgi farklı renkteyse altında yatan başka bir hastalık olabilir.

Yeşil tırnaklar; Bakteriye enfeksiyon

Kırmızı çizgiler; Kalp kapağı enfeksiyonu

Mavimsi tırnaklar; kandaki oksijen seviyesinde düşüklük

Mat tırnaklar; Vitamin eksikliği

Beyaz tırnaklar; Karaciğer hastalıkları

Koyu renk şeritler; Konjestif kalp yetmezliği ve yaşlanma ile ilgili olabilmektedir.

2- Kalın tırnaklar:

Normalden daha kalın olan tırnaklar akciğer hastalığı, mantar enfeksiyonu, tiroid veya sedef hastalığı ile dolaşın problemlerine işaret edebilmektedir. Kalın tırnaklar, gözden kaçırabileceğiniz yeni bir ilaca başlandığında alerjik reaksiyon sonucunda da oluşabilmektedir.

3- Ayrılmış tırnaklar:

Kendiliğinden kırılan tırnaklar folik asit, protein ve C vitamini eksikliğinden oluşabilmektedir. Tırnak kırılmaları tırnak dibinde oyuklarla birlikteyse sedef hastalığının habercisi olabilir. Çünkü sedef hastalığının yaklaşık %10’u tırnaklardan başlamaktadır. Tırnakların kırılması beslenme yetersizliğinden de kaynaklanabilir. Beslenmeye ve tırnak sağlığına kesinlikle özen gösterilmelidir.

4- Çukur (kaşık) tırnaklar:

Tırnaklardaki çukurluk bütün halindeyse fazla su tutulumu ile alakalıdır. Vücuttaki demir eksikliği, hemakromatozis hastalığı, kalp hastalıkları ve hipotiroidzm kaynaklı olabilmektedir.

5- Oyuk tırnaklar:

Bu durum tırnak sağlığınıza fazla önem vermediğinizden ya da daha ciddi hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Sedef hastalığı, çinko eksikliği, kolektif doku bozuklukları ve alopecia areata gibi bağışıklık sistemi hastalıklarının habercisi olabilir. Bu nedenle tırnaklarınızı besin ve vitamin eksikliğine karşı devamlı olarak kontrol edin.

6- Çıkıntılı tırnaklar:

Tırnaklardaki belirgin çıkıntılar vücutta bazı şeylerin yolunda gitmediğini belirtebilir. Demir eksikliği, lupus ve artrit gibi sorunlar çıkıntılı tırnaklara neden olabilmektedir.

7- İnce ve kuru tırnaklar:

Tırnaklarınız ince ve kuru ise hormon seviyelerinin ölçtürülmesi gerekir. Çünkü tiroid hastalıkları ve mantar sorunları  tırnaklarınızın kuru ve ince olmasına neden olabilmektedir. Bu sorunlar tespit edildiğinde tedavileri uzun sürmez ve hemen tedaviye başlamalısınız.

8- Yumru tırnaklar:

Tırnak çevresi şişmiş deri ile çevriliyse ve tırnaklar şişmiş gibi duruyorsa buna yumru tırnak adı verilmektedir. Bu tür tırnaklar akciğer hastalıkları, karaciğer hastalıkları, infalamasyonlu bağırsak hastalıkları ve AIDS hastalığında görülmektedir.

Leave a Reply