Tırnak düşmesi neden olur, tedavisi nasıl yapılır?

Tırnak düşmesi her insanı rahatsız eden bir şikayettir, peki tırnaklarımız neden düşer, bu şikayetin altında hangi sebepleri aramalıyız, işte detaylar. Tırnaklarımız sert bir yapıdadır. Sertliğin yanında keratin sayesinde de esnektir. Derinin içinde ve dışında olan tırnakların deri içinde kalan kısmına tırnak kökü denilir.

Tırnak nedir?

Deri üzerinde olan kısmı gövde olarak bilinir. Derinin dışına uzayan kısım ise tırnakların kesildiği tırnak uçlarıdır. Tırnak kökü ileriye doğru uzamaktadır ve kökle bağlantısı bazen kesilen tırnaklar düşebilir. Tırnağın düşeceğinin başlıca belirtisi, tırnak renginin koyulaşması yani kararmasıdır. İşte, tırnak düşmesi nedenleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler.;

Tırnak yatağına “matriks” denilir. Tırnak bir nedenle düştüğünde, tırnak yatağında hücreler hızla çoğalarak, yukarı doğru uzarlar. Üst üste yığılan bu hücreler yassı bir şekil alırlar. Tırnak içinde keratin lifleri birbirine bağlanarak, tırnak güçlü ve geniş bir yüzey halini alır. Bazen çok ciddi hasar alan tırnak yatağı, kalıcı olarak tırnak çıkaramayabilir.

Yaklaşık bir tırnak 3 ayda 1 cm. kadar uzamaktadır. Fakat bazı insanlarda bu durum farklı olabilir. Kişinin yaşı, yaşadığı ortam ve genleri tırnakların uzamasında etkilidir. Su ile temas tırnağın uzamasını hızlandırır. Bu nedenle el tırnaklarımız çok daha fazla uzamaktadır.

Tırnaklar neden düşer?

Travmalar;

Tırnaklar darbe aldığında düşebilir. Tırnakların rengi pembedir ve darbe aldığınızda morarmaya başlar. Az morarma olduğunda tırnak düşmez. Şiddetli darbelerde tırnak koyu mor hale gelir. Kendini onaramayan tırnak düşer. Ayak parmaklarına ağır cisim düşürmek, uzun tırnaklarla sıkı ayakkabı giymek, el parmaklarını kapı ya da çekmecelere sıkıştırmak tırnak düşmesine neden olur.

Tırnak mantarı;

Mantarlar bazen tırnaklara bulaşabilir. Bu durumda tırnak, kalınlaşır ve sararır. Zamanla damarlı bir görünüm alabilir. Tırnak bazen yatağından ayrılarak, tırnak mantarı nedeni ile düşebilir. Tırnak mantarı inatçıdır ve kesinlikle tedavi edilmelidir. Ayak ve ellerdeki diğer tırnaklara bulaşabildiği gibi, ortak kullanılan eşyalardan diğer insanlara da hızla bulaşabilir.

Diğer nedenler;

Sedef hastalığı, aseton kullanmak, uzun süre ojenin tırnakta kalması, bazı sabun ve kimyasalların tırnak yatağında tahriş yaratması, kemoterapi almak, sıtma ilaçları ve ağır ateşli hastalıklardan kaynaklanan tırnak düşmesi yaşanabilir.

Tırnak düşmesi nasıl tedavi edilir?

Darbe alındığından dolayı tırnaklarda morarma oluştuysa kesinlikle düşmesi beklenir. Tırnak kendiliğinden düştüğünde, el tırnakları 3-6 ay içinde, ayak tırnakları 6-18 ay arasında uzayacaktır. Tırnak kendiliğinden düşmüyorsa, geriden gelen tırnak öndeki tırnağı düşürecektir. Bazen tırnak kendiliğinden düşmezse hijyenik bir ortamda doktor tarafından alınabilir. Çünkü tırnak yatağı iltihaplanarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Eğer tırnağınız kendiliğinden düşerse, o parmağı yaklaşık 20-30 dakika kadar soğuk suda bekletin, antibiyotikli bir krem kullanarak sargı beziyle tırnağınızı kapatın.

Mantardan dolayı tırnaklarda sorun varsa, hastaya mantar ilaçları kullandırılır. Mantar kaynaklı tırnakta düşme olsa bile, kesinlikle geriden gelen tırnak mantarlı geleceğinden doktora gitmekte fayda vardır. Doktorunuz size gerekli olan tedaviyi uygulayacak ve tırnağınızı kurtarmak için çalışacaktır.

Tırnakları korumak için;

Darbe almaktan sakının ve dikkatli olun, mümkün olduğunca tırnak bakımınızı yapın ve hijyene önem gösterin. Ortak alanlarda ortak eşyaları kullanmaktan imtina edin. Tırnak mantarı olan kişilere karşı dikkatli olun. Çünkü tırnak mantarı çok hızlı bulaşır ve tedavisi zordur.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/tirnak-dusmesi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply