Süt dişleri ve çocuk – diş hekimi ilişkisi

Süt dişleri ve çocuk - diş hekimi ilişkisi

Süt dişleri çocukların gelişim dönemlerinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Süt dişleri çıktıktan itibaren besinlerin parçalanmasına başlanır çünkü… Neden önemli derseniz, bu dişler yerlerini kalıcı dişlere bırakacaktır ve ebeveynler tarafından çok iyi takip edilmeli, düzenli olarak diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir.

Diş hekimi, çocuğun süt dişlerini yıllar sürecek bir takiple yerini kalıcı dişlere bırakmasını sağlamalıdır. Çocukların dişlerini erken dönemden itibaren takip ederek ve yerinde müdahaleler yaparak, kalıcı düşlerin düzgün bir şekilde konumlanmasını sağlamaktadırlar. Bu sayede, ilerideki ortodontik tedavi gereksinimini büyük ölçüde giderebilmektedirler.

Süt dişleri ne zaman çıkar?

Çocuklardaki süt dişlerinin yaklaşık %95’lik bir kısmı olan ön grup dişler, altıncı aydan itibaren çıkar. Anne ve babalar çocuklarının dişlerinin çıkmaya başlayacağını çocuklarının ellerini ağızlarına götürmesiyle, çocuğun salya miktarındaki artışla, ateşlenmeleriyle ve ishal gibi bazı değişikliklerle anlayabilirler.

Süt dişleri çıkmadıysa ve 18’inci aya kadar uzadıysa, radyografi alınıp takibinin yapılması gerekmektedir. Çocuklardaki süt dişlerinin çıkması üç yaşına gelindiğinde durmaktadır ve ağızda 20 adet süt dişinin olması gerekmektedir.

Bebek dişle doğabilir mi?

Nadiren de olsa bebekler bazen dişli doğabilir. Böyle bir durum karşısında doktorlar bazen dişin çekimini yaparlar, ancak emmesine herhangi bir sıkıntı yaratmıyorsa diş olduğu gibi bırakılabilir.

Çocuğun diş çıkarma sırasındaki ateş ve ishali için ne yapılmalı?

Ateş ve ishalin nedeni neyse belirlenmeli ve buna uygun olarak tedavisi gerçekleştirilmelidir. Çocuğun diş çıkarması sırasında vücut bazen zayıf düşebilmekte ve buna bağlı olarak da ikincil enfeksiyonlar gelişebilmektedir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, çocuğun diş çıkarma dönemiyle birleşerek bitkin düşmesine yol açabilmektedir. Bundan dolayı, problemin ne olduğu tam olarak belirlenmeli ve en uygun tedavisi yapılmalıdır.

Bebeklerin dişleri çıktığında ağız bakımları nasıl yapılmalıdır?

Bebeklerin dişleri çıktığı zaman düzenli bir diş fırçalaması yapmak oldukça zordur. Anne ve babalar dişleri temiz tutmak için temiz bir gazlı bezi alarak dişlerin üzerlerini temizleyebilirler. Özellikle gece uyumadan önce dişlerinde yemek artıklarının olmamasına özen gösterilmelidir. Bunun nedeni, dişlerin çıkmasıyla birlikte mikroorganizmaların ağız içinde yerlerini almalarıdır.

Biberon çürüğü ne demektir?

Bebeklerin beslenmesinde biberonun yeri oldukça fazladır. Bebekler biberonla beslendikleri sırada ebeveynlerin yaptığı en önemli yanlış süte veya mamaya şekerli gıdaları karıştırmaktır. Bu şekerli maddeler, biberonla beslenme sırasınortodontik tedavida düş yüzeylerine yapışmakta ve dişlerin çürümesine neden olmaktadır. Ön dişler en fazla çürüme görülen bölgedir. Ön dişleri çürümüş olan bir çocuk görürseniz bilin ki nedeni, biberon çürüğüdür.

Çocuğun dişleri ne zaman fırçalanmaya başlanmalı?

Çocuktaki süt dişlerinin fırçalanmasına 1,5 – 2 yaşlarında başlayabilirsiniz. İki yaşına gelen çocuklar dişlerini kendileri fırçalamak için hevesli olurlar. Fakat onlar fırçalasa bile yetersi olacaktır. Bu nedenle, çocuğunuz kendisi dişini fırçalasa bile güzel bir dille daha sonra da sizin fırçalamanız gerektiğini de söylemelisiniz.

Süt dişlerinin çürümesini önlemek için fırçalamak yeterli midir?

Diş fırçalamak genellikle yeterli olur, ancak çürümeye yatkın olan ve dişleri yapısal olarak güçsüz olan çocuklar için yeterli olmayacaktır. Böyle bir sorun varsa diş hekiminden mutlaka destek alınmalıdır.

Fissür sealant nedir?

İçinde konsantre flor yer alan, dişlerin üzerine sürülen ve belirli bir süre orada kalan özel dolgu maddesine siffür sealant denmektedir. Yapılan işlem oldukça basit olup, iki dakika içinde iğne ve ağrı sorunu yaşanmadan, ayrıca dişlere hiç zarar vermeden yapılmaktadır. Maliyet bakımından oldukça uygun olan bu işlem, her sene 1 ya da iki defa yapılabilir.

Süt dişleri kalıcı dişlerle yer değiştirirken, eğri gelirse ne yapılmalı?

Diş hekimlerine genellikle iki türlü şikayet gelir. Bunların ilki, alt ön diş arkasından yeni bir dişin geldiğini görüp panikleyenlerdir. Dişin arkasından diş geldi ne yapacağız gibi sorular sorulmaktadır. Böyle bir gelişme yaşandığında ebeveynlerin paniklemesine gerek yoktur. Öndeki dişler iki ay süreyle beklenir. Şayet dişler değişmezse diş hekimi bu dişleri alacaktır. Öteki dişler de yerlerine birkaç hafta içinde oturur ve yerleşir.

İkinci soru da, dişlerin eğri gelmesi nedeniyle ne yapılacağıdır. Ayrık ve eğri gelen dişler için yapılacak en iyi şey beklemektir. Bu dönemde dengesiz ve düzensiz diş gelişi olabilir ve bunun düzelmesi ise zaman alabilir. Çocuklarınızda böyle bir sorun varsa 10 yaşına geldiğinde bir ortodontist’e görünmekte fayda vardır.

Karışık bir diş çıkarma döneminde ana dişler nasıl korunmalı?

Bu dişlere kesinlikle fissür sealant yaptırılması gerekmektedir. Böyle dişler için gerekli bir uygulamadır. Bu uygulama dişlerin çürümesini önler ve önemli bir koruma sağlar. Bu nedenle, sealant yaptırıldıktan sonra düzenli olarak kontrol edilmeli, eğer düşerse de tekrar yaptırılmalıdır.

6 yaş dişi ne demektir?

Çocuktaki süt dişleri 20 adet olur ve 6 yaşlarına geldiğinde bunlara 4 adet daha diş eklenir. Bu dişlere 6 yaş dişi adı verilir ve süt dişlerinden farklı bir boyutta ve renktedir. Süt dişlerinin arkasında gelişen iri yapıda ve dünyada en çok kaybedilen dişler bunlardır. Bunun nedeni, süt dişi zannedilmeleri ve çürümeye bırakılıp ihmal edilmeleridir. Bu dişlerin fissür sealent yaptırılarak koruma altına alınmaları gerekmektedir. Çünkü ağızdaki en sağlam dişler bu dişler olup, ağız gelişiminde oldukça önemli rolleri bulunmaktadır.

Çocuk diş hekiminden korkuyorsa:

Çocuklar, hem ebeveynler tarafından hem de diş hekimlerinin aletlerinden korkarlar. Çocuktaki bu korku öncelikle evdeki konuşmalarla başlar. Çocuklar böylece, diş hekimi ve diş ile ilgili korkuları çevresindekilerin deneyimlerinden edinir. Ağzımız en hassas bölgelerimizden biridir. Küçük bir sert dokunun bile ağrı yaşatabildiğini düşünürseniz, diş hekimine zaten diş ağrısıyla gelen çocuğun olacağını düşündüğü ağrı çok daha fazla olacaktır.

Bundan dolayı, çocukların diş hekimine geldikleri zaman önceden hiçbir sorunları ve önyargıları olmadan gelmeleri gerekmektedir. Çocuğunuzu 4-5 yaşlarından itibaren diş hekimiyle tanıştırmalısınız. Sorun olmasa da kontrol amacıyla doktora gitmeli ve onun diş hekiminin koltuğuyla tanışmasını sağlamalısınız. Bu şekilde hekimin çocukla iyi bir iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz.

Bu süreci geçtikten sonra da, çocuğun diş hekimine düzenli olarak götürülmesi ve varsa tedavilerinin yaptırılması gerekir. Bahsettiğimiz süreç istatistiki bir veridir ve ailelerin çocuklarını periyodik olarak diş hekimine götürmeleri çok önemlidir.

Leave a Reply