Diş kisti nedir, belirtileri ve tedavisi

diş kisti

Diş kisti nedir, belirtileri ve tedavisi: Diş kisti, içerisinde hava, kan, sıvı bulunduran keseye verilen isimdir. Kist bir süre sonra iltihaplanırsa apseyi oluşturur. Çok şiddetli ağrı yapabilir. Yemek yerken veya bir şey ısırıldığında tüm çene kemiğinde ağrı ve kasılma oluşturabilir. İşte, diş kisti belirtileri ve tedavisi;

Diş kistinin zararları

Dişin altında oluşan kist, çene kemiklerini kaydırarak, kemik kayıplarına neden olabilir,

Diş kistinin yanında olan diş kiste doğru ya da yana doğru itilebilir.

Diş kisti, çene kemiğinde büyümeye neden olabilir,

Sinirlere baskı yaparak, yüzde hissizlik yaratabilir.

Diş kisti tipleri ve belirtileri nelerdir?

Periapikal kistler

Diş kökünün ucunda oluşan kistlerdir, diş meydana gelen enfeksiyonla oluşurlar. Enfeksiyonlu bir diş kesinlikle tedavi edilmelidir çünkü, diş kistleri oluşur. Tedavi edilmeyen periapikal kist, diş kökünde kemik kaybı yaratır. Bu nedenle ya kanal tedavisi uygulanmalı ya da çekilmelidir.

Dentijeröz kistler

Bu kist, yirmi yaş dişi gibi çıkmamış dişlerin etrafında oluşur. kemik kaybı yaratır bu nedenle çıkmayan dişle birlikte alınmalıdır.

Lateral periodontal kistler

Ağrı yapmayan bir kisttir. Genelde röntgende ortaya çıkar. Kemik kaybı sağlar.

Artık kist

Çekilen diş sonrası oluşur.

Döküntü kist

Çocuklarda oluşur, kendiliğinden geçmektedir.

Dişte kist olduğu nasıl anlaşılır?

Dişte oluşan oyulmalar genelde bakterilerin orada yuvalanması ile meydana gelir. Dişin özüne kadar inen bu oyulma bu noktaya gelmeden tedavi edilmelidir. Kist ağrısı genelde bir anda başlar, ağrı ve şişlikle birlikte çeneye, yüze ve kulağa yayılan ağrı vardır.

Diş kisti neden olur?

Diş çürükleri, diş yaralanmaları başlıca nedenleridir. Sağlıksız beslenmek ve beslenme sonrası dişleri temizlememek zamanla dişlerde plağa neden olur. Bakteriler, plaklarda bir tür asit üretir. Bu asit, diş minesini eritir ve diş özüne kadar ilerleyen bir çukur açarlar. Diş fırçalamak, diş ipi kullanmak diş kistinin oluşmasını engeller.

Diş kisti tedavisi

Dişte oluşan kisttin şekline göre tedavi planlaması yapılır. İlk olarak yapılacak olan şey dişte olan iltihabın kurutulmasıdır. İltihap kaynaklı şiddetli ağrılar da mevcuttur. Bunun için bir müddet hastaya antibiyotik kullandırılır. Diş doktoru daha sonra apsenin olduğu bölgeyi aletlerle tam olarak temizler. Dişe kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisinde, dişe bir noktadan girilir ve içinde ki sinirler alınarak, diş kapatılır. Böylelikle, diş ağızda sorunsuz bir şekilde kalır.

Diş kistleri nasıl tedavi edilir Dr.Arzu akman anlatıyor.

Diş köklerinde kist neden olur? Nasıl belirti verir?

Diş kisti İyileşme dönemi nasıldır?

Diş Kisti Nedir , Diş kistinin vücuda zararları nelerdir

Leave a Reply