Stresi azaltmanın bilimsel yöntemleri ve stresin zararları

Stresi azaltmanın bilimsel yöntemleri, stres belirtileri ve stresin zararları nelerdir. Stres, insanın yaşayabileceği en sinsi sorunlardan biridir. Günlük yaşamın bir parçası durumuna gelen stres, insanların çok daha fazla çalışmaları, gerektiğinden az istirahat etmeleri ve kendilerine yeterli zamanı ayıramamalarından kaynaklı gelişebiliyor. Yazımızda, sizlere stresin belirtileri, zararları ve de stresi azaltmanın yollarını anlatmaya çalışacağız. İşte, detaylar;

Yukarıda sıraladığımız faktörler yüzünden hemen herkes stres yaşamakta, istemeseler de strese bağlı kaygı bozuklukları, hastalıklar ve oldukça mutsuz bir yaşam sürmektedirler. Bu durumun değiştirilebilmesi aslında gayet kolay bir şey. Yalnızca rutin hayatınızda bazı faktörleri düzeltmek yeterli olabilmektedir.

Stresin fiziksel belirtileri nelerdir?

Stres genel olarak fiziksel bir durum olmadığından, pek çok kişi bu noktada kendisini test edememektedir. İşte, bu yüzden stresin çok yaygın olması ve kişiye bu kadar zarar verebilmesinin tek nedeni budur diyebiliriz. Bu aşamada, stresin fiziksel belirtilerinden haberdar olarak doğru zamanda bu duruma müdahale etme imkanı bulunabilir mi?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir.

Şimdi, sizler için sıraladığımız stres belirtilerine dikkat edin ve bunların sizde var olup olmadığına bakın. İşte stres belirtileri;

  • Kendini devamlı olarak yorgun hissetmek
  • Uykusuzluk
  • Sırt ve boyun kasları başta olmak üzere kaslarda yaşanan tutulmalar ve sertlikler
  • Uyku sırasında diş gıcırdatma
  • Cinsel istekte azalma
  • İshal ve kabızlık ataklarının yanı sıra karın ağrıları yaşamak.

Fiziksel stres bulgularının dışında stresin mental etkileri de bulunmaktadır. Bunlar da şöyle;

  • Sosyal ortamlarda bulunmak istememe ve buralardan kendini soyutlama
  • Ani duygu değişimleri ve çabuk sinirlenme
  • Kendini gergin hissetme ve rahatsızlık hissi duyma
  • Devamlı olarak kendini dinleme ve iç sesini durdurmakta zorluk yaşama.

Şayet yukarıda sıralanan bulgulardan herhangi birini ya da birkaçını kendinizde görüyorsanız, stres size kesinlikle zarar verebilir. Stres bana ne kadar zarar verebilir? Diye düşünebilirsiniz. Ancak stres, uzun vadede zihninize ve bedeninize ciddi derecede zararlar verebilmektedir. Şimdi de bunlara bakalım isterseniz.

Stresin zararları nelerdir?

Stres, gelip geçen sadece can sıkıcı bir durum değildir. Bazı uzmanlar stresi ciddi toksinlerden biri gibi düşünmektedir. Stres, gözle görünmeyen ve genellikle de kaçınılamayan bir etki, ancak buna uzun süre maruz kalırsanız kendinize çok büyük zararlar veriyor olursunuz. Buna göre;

  • Kronik stres yaşanması uzun süreçte hormon bozukluklarına yol açabilir.
  • Devamlı olarak stres yaşamak, kalp damar hastalıkları ve obezite gibi kronik hastalıkların riskini arttırabilmektedir.
  • Sürekli stres yaşamak bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir.
  • Ayrıca stres, gen üretim mekanizmalarını etkilemekte ve olması gerekenden daha hızlı bir şekilde yaşlanmaya yol açabilmektedir.

Stresin verdiği zararlardan daha çok bahsederek, sizi strese sokmak gibi bir düşüncemi yok tabi… Stres, çözümü olmayan bir problem değildir.

Stresi azaltmanın yolları nelerdir?

Stres genellikle basit nedenler yüzünden ortaya çıkmakta ve zaman içinde de birikmektedir. Şayet bunu göz ardı etmezseniz, hayatınızdan gayet rahat bir şekilde çıkarmanız mümkün. Stresi, hayatınıza aldığınız gibi yavaş ve düzenli bir şekilde azaltmanız gerekmektedir. İşte, stresi azaltmanın yolları;

Aşamalı kas gevşemesi:

Rahatlamak amacıyla aşamalı kas gevşemesi yapmak, aslında gayet kolay ve etkili bir yöntemdir. Yapılan çalışmalar, aşamalı kas gevşemesi yapmanın stresi azaltmada oldukça etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunu uygulamak için;

  • Rahat kıyafetlerle sert bir zeminde sırt üstü uzanın,
  • Kaslarınıza odaklanarak nefesinizi düzene sokmaya çalışın,
  • Nefes alıp ayak kaslarınızdan başlayarak sırasıyla ayak, baldır, bacak, karın, göğüs, kol ve omuz kaslarınızı kasın ve bu şekilde kalın,
  • Sonra nefesinizi verin ve kasmaya başladığınız şekilde bedenin alt tarafından itibaren kaslarınızı gevşetin ve rahatlayın
  • Bu uygulamayı günde 4-5 defa yapın.

Bunları yaparak stresinizi azaltabilir, ani kaygılarınızı hafifleterek aşamalı kas gevşemesini sağlayarak kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Meditasyon:

Yoğun stres yaşamanın başta gelen nedenlerinden biri çalışma hayatıdır. Çalışma hayatında gereksiz birçok ayrıntı, yapılacak işlerle ilgili önemli baskı hissetmek kişinin ciddi etki altında kalmasına neden olmaktadır. Meditasyon yapmak, kişinin zihnini boşaltmasının en basit yoludur. Bundan dolayı, çalışma hayatına bağlı olarak gelişen stresin azaltılması amacıyla uygulanabilecek en iyi yollardan biri meditasyondur. Meditasyon yapmanın stresi azalttığını ve çok daha iyi bir odaklanma oluşturduğunu ortaya koyan bir çok araştırma bulunmaktadır. Peki, meditasyon nasıl yapılır? İşte, cevabı;

  • Kendiniz için bir zaman ayarlayın. Bu zaman kesinlikle rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman diliminde olmalıdır. Bütün düşüncelerinizi kafanızdan atın ve bu zamanı yalnızca kendinize ayırın.
  • Cep telefonunuzu ya da ev telefonunuzu kapalı tutun. Ortamınızı çok sessizleştirin ve dik olarak oturabileceğiniz bir sandalye bulun.
  • Sandalyenize dik bir biçimde oturun ve ellerinizi de dizinize koyun.
  • Derin derin diyaframdan nefes alıp verin.
  • Gözlerinizi yavaş bir şekilde kapamaya başlayın.
  • Sadece nefesinize odaklanın ve aklınızda başka hiçbir düşünce bırakmayın.
  • İçinizde duyacağınız sessizlikle zihninizi rahatlatın ve tümüyle boşaltın.

Meditasyonda önem verilmesi gereken nokta, bu terapinin düzenli bir şekilde sürdürülmesidir. Bunu belirtmemizin nedeni, meditasyon yapmaya başlayan birçok kişinin bunu sürdürmemesi ve bırakmasıdır.

Öğlen uykusu:

Uykunun beyin üzerinde önemli ölçüde etkileri bulunur. Bunlar zihnin boşaltılmasını, kasların rahatlamasını ve iç organların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Buna bağlı olarak uygulanacak olan öğlen uykusu stresin azalmasına katkı sağlayacaktır. Bu konu ile ilgili gerçekleştirilen çalışmalar, öğlen uykusu uyuyanlarda kortizol hormonunun azaldığını ve vücudun daha tetikte olduğunu ortaya koymuştur. Yapılması gereken tek şey, saat 12:00 – 13:00 arasında 45 dakikalık bir kestirmedir.

Yazmak:

Yapılan araştırmalarda günlük tutan çocukların daha sakin olduğunu göstermiştir. Bunun bir rastlantı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bir şeyler yazmanın insanı rahatlattığı bir gerçektir. Stresi azaltmak için kullanılacak olan asıl mekanizma problemlerin görünür hale getirilmesidir. Çünkü görülmeyen şeyler büyütülür ve bu büyütülen şeyler de zamanla kişiyi korkutmaya başlar. Bundan dolayı, bir şeyler yazmalı ve karşılaşılan problemleri de görünür hale getirmek gerekir. Yapılması gereken şey, uykudan evvel yalnızca 10 dakikalık bir süre ayrılması, gün içinde rahatsız olunan ve baskılayan şeyleri düşünerek bunların yazıya dökülmesidir. İstenirse yazının son kısmına da neler yapılabileceği hakkında notlar da alınabilir. Bunlar yapılırsa, sabahları çok daha mutlu uyanacağınızı garanti edebiliriz.

Yürüyüş:

Yürüyüşler, beyinde pek çok değişik hormon düzeylerinde değişimlere yol açmaktadır. Kasların çalışması kişinin rahatlamasına imkan sağlayacak kan laktik asit düzeyinin artmasını sağlamaktadır. Yürüyüşle birlikte yoga yapmayı da denemekte fayda vardır. Yürüyüş yapmanın yanı sıra başka egzersizlerin de yapılması stresin azalmasına yardımcı olur. Ancak yürüyüş, diğer egzersizler baz alındığında zihni çok daha az meşgul etmektedir. Bundan dolayı da stresin azaltılmasında çok daha etkili bir yoldur.

Sakız çiğnemek:

Çiğnenen sakız, zihnin ve bedenin çok basit bir eyleme odaklanmasını sağlamaktadır. Odaklanılan eylem ise, yaşanan rahatsızlık verici durumların baskısını azaltarak deyim yerindeyse dikkatleri kendi üzerine çekmektedir. Buna bağlı olarak sakız çiğnemenin stresi azalttığı gerçeği de ortaya çıkmaktadır.

Kalem çevirmek, stres topu ile oynamak ve buna benzer eylemler stresin azaltılmasında aynı mekanizmadan faydalanır. Araştırmalarda sakız çiğnemenin, kan kortizol seviyesinde azalma meydana getirdiği belirlenmiştir. Kan kortizol seviyesi stresin en önemli göstergesidir. Fakat sakız yine de masum bir şey değildir. Şekerli veya tatlandırıcılı şekerlerin yerine, şekersiz ve tatlandırıcı bulunmayan sakızların çiğnenmesi gerekmektedir.

Yukarıda sıraladığımız yöntemlerin dışında stresin azaltılması amacıyla şunları da uygulanabilir;

  • Boş zamanların değerlendirilmesi amacıyla hobiler edinilebilir.
  • Gülmek kişinin tüm bedenini rahatlatan bir eylemdir ve her zaman gülün.
  • Aromatik ürünlerle masaj yaptırmak da stresi azaltma da fayda sağlamaktadır.
  • Hayvanları sevin ve iletişime geçin. Bunu yapmak için evcil bir hayvana gerek yok. Özellikle sokak hayvanları hem sizlere muhtaçtır hem de sevgi görmeye açtır. Bu sevimli dostların beslenmesi ve onların mutlu olması emin olun sizi rahatlatacaktır.

Kaynak: Bu yazı, fitekran.com/stresin-belirtileri-zararlari-stresi-azaltmanin-yollari/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply