Stres kırığı nedir belirtileri ve tedavisi

Stres kırığı, ismi gibi stresten kaynaklanan kırıklar değildir. Sıklıkla ayak ve el kemiklerinde olmaktadır. Yanlış ayakkabı giyme, yanlış ayakkabıyla spor yapma, uzun ayakta kalma ve aşırı yürüyüş gibi durumlarda ayağın anatomik özelliklerinin zorlanması ve kemiğin basınç altında kalması ile meydana gelir. Kemik iliğinin ödem yapması ile ağrı ve ufak kırıklar oluşur. İşte, stres kırığı belirtileri ve tedavisi;

Stres kırığı belirtileri nelerdir?

Stres kırıkları genelde ağrı ile kendini belli etmektedir. Dokunmalara karşı hassasiyet ve az miktarda şişmeler oluşabilir. Genelde ağırlık taşınan bacaklarda meydana gelebilir. Her zaman tespit edilemez. Eğer ağrılara rağmen kontrol altına alınmazsa, büyük çatlak ve kırıklara neden olabilir. Bu nedenle kesinlikle doktora gidilmelidir.

Stres kırığı neden olur?

  • Zorlayan hareket yapmak;

Kemiğin kaldıracağından çok daha fazla yük altında kalması ve bunun sürekli tekrarlanması stres kırığına neden olur. Genellikle sporcularda ortaya çıkan bir hastalıktır. Maraton koşmak, dağ tırmanışları ve futbol en başlıca nedenlerdir. Asker ve bedeni ile çalışan işçiler de bu riski taşımaktadır.

  • Osteoporoz kemik kayıpları

Kemik erimesi olan kişilerde stres kırığı çok daha rastlanan bir durumdur. Yaşlanma, çeşitli ilaçların yan etkileri ve kemik dokusunda mineral kayıplarına neden olabilir. Bu durumda stres kırığına iki kat daha yatkın olursunuz.

  • Diğer nedenler

Uzun boylu ve obez olan kişilerin bacaklarına yük çok daha fazla biner. Bu insanlarda stres kırığına sık rastlanır. Yorgun ve zayıf olmak, kas-kemik anatomisinde olan bozukluk, yanlış fiziksel aktivite yapmak, yanlış ayakkabı seçimi, aşırı dar ayakkabı giymek veya yanlış zeminde spor yapmak stres kırığına neden olur.

Stres kırığı tedavisi nasıl yapılır?

  • Stres kırığında öncelikle dinlenme gereklidir. Tüm kemik hastalıklarında olduğu gibi buz uygulaması yapılmalıdır. Etkilenen bölge kalp hizasının üzerine çıkarılmalıdır. Stres kırığını oluşturan durum ya da spor bırakılmalıdır. Ağırlık ayaklara verilmeden hareket edilmeli, gerekirse koltuk değneği kullanılmalıdır.
  • Hastalara iltihap önleyici ağrı kesici verilerek iltihap, ağrı ve şişkinlik önlenir.
  • Stres kırığının ilerlememesi için kesinlikle hastalara fizik tedavi uygulanmalıdır. Bu kırığın olduğu bölgede olan kasların güçlenmesi için yapılır. Bazen, ayakta tarak kemiğinde stres kırığı varsa doktor alçıya alabilir.
  • Kemik ucunun yerinden çıkması meydana gelmişse, hastaya cerrahi uygulama yapılabilir. Bu durumda, diğer tedaviler denenir ve başarısız olunursa cerrahi uygulama yapılır.

Leave a Reply