Sol kolda karıncalanma nedenleri ve tedavisi

sol kolda karıncalanma

Sol kolda karıncalanma neden olur ve tedavisi

Sol kolda olan karıncalanma, çoğunlukla herkesi panik eder. Hemen akla gelen konu kalp hastalıklarıdır. Çünkü, kalp krizinin belirtilerinden biri sol kolda olan karıncalanmadır. Sol kolda olan karıncalanma, sinir ve damar hasarı, vitamin eksikliği, inme, kalp krizi gibi nedenlerle oluşur. Bu durumda kesinlikle doktora gidip, hastalığın nedeni ortaya çıkarılmalıdır. İşte, sol kolda karıncalanma nedenleri ve tedavisi;

Sol kolda karıncalanmanın olası nedenleri

Dolaşım bozukluğu

Sol kola giden kan miktarının azalması ile sol kolda karıncalanma ve uyuşmalara neden olur. Sıkı takılar, kıyafetin kolda ya da omuzda sıkı olması kolda kan akışını yavaşlatarak, uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

Kalp krizi

Kalp krizi öncesi, çene ve göğüste sıkışma ve ağrı oluşur. Durum kötüleşince, ağrı sırtta ve kollara kadar yayılır. Kalp krizi öncesi kolda karıncalanma oluşabilir.

Vitamin eksikliği

B12 eksikliği, kollarda yanma, karıncalanma hissi yaratır. Beyin ve sinir sistemi için çok gerekli olan B12 vitamini, mutlaka alınmalıdır.

İnme

Sol kolda olan karıncalanmanın aniden oluşması, baş dönmesi ve sersemlik hali inme belirtisi olabilir. İletişim kurmakta zorlanma, konuşma zorluğu inmenin diğer belirtileridir.

Karpal tünel sendromu

Eklemlerde aşırı baskı dokunun sıkışması ile sinirlerin sıkışmasına karpal tünel sendromu denilir. bileklerin zorlanması bu hastalığa neden olabilir. Karpal tünel sendromunda kolda karıncalanma oluşur.

Vasküler bozukluk

Damarlarda oluşan daralmalar sol kolda kan akışını etkiler. Parmakların ucunun mavi olması, kolda olan hissizlik ve karıncalanma ortaya çıkar.

Sinir zedelenmesi

Omurga, omuz ya da boyunda sinir zedelenmesi, sol kolda uyuşmaya neden olabilir. Çatlamış omur, şişen bir disk, omuzda sıkışmış sinir kolda uyuşmaya neden olabilir.

Sol kolda karıncalanma tedavisi nasıl yapılır?

Eğer, sol kolda olan karıncalanma karpal tünel sendromu ile oluşmuşsa, bilekleri düz tutun ve dinlenin. Doktorlar bu durumda bazı egzersizleri uygulamanızı isteyecektir. Vitamin eksikliğinde mümkün olduğunca vitamin takviyesi alınmalıdır. Sinir zedelenmesi, genelde şeker hastalığı kaynaklı olduğundan beslenme tarzı düzene alınmalı ve kan şekeri düzenlenmelidir.

Kolda oluşan sakatlıklar, morarma ve şişme yaptıysa buz tedavisi uygulanmalıdır. Sol kolda olan karıncalanma ani zayıflık, sersemlik, baş dönmesi, bilinç kaybı ile birlikte oluyorsa hemen doktora gitmeli ve tıbbi yardım alınmalıdır.

Leave a Reply