Karaciğer hastalıkları nelerdir?

Karaciğer hastalıklarında teşhis ne yazık ki geç koyulmaktadır. Karaciğerde oluşan hastalıklar pek fazla belirti vermemekte ve hastalar genelde başka hastalıklar nedeniyle hastaneye gittiğinde ortaya çıkmaktadır. Karaciğer kaynaklı olan hastalıklar aslında en tehlikeli hastalıklardır. Bu hastalıklarda tedaviye erken başlanmazsa, hasta hayatını bile kaybedebilir. Peki, karaciğer hastalıkları nelerdir? İşte, detaylar;

Karaciğer hastalıklarında oluşan belirtiler nelerdir?

Sürekli halsiz olma hissi, konsantrasyonda azalma, mide bulantısı ve kusma, bazı yiyeceklerden tiksinme, üst karın bölgesinde sağ tarafta gerginlik, kaşıntılar, balçık rengi dışkı, kilo değişimi, karında şişlik olması, iştahta azalma, burun kanaması, iç kanama olması, ciltte ve gözlerde sararmalar, adele ve eklem ağrıları, erkeklerde göğüs ve karın bölgesinde tüylerde azalmalar oluşabilir.

Karaciğer hastalıkları çeşitleri nelerdir?

Hepatit A, B ve C, siroz, sarılık, karaciğer büyümesi, karaciğer yağlanması, karaciğer yetmezliği, safra kesesi iltihabı ve safra kesesi taşı başlıca karaciğer hastalıklarıdır.

Hepatit A,B ve C;

Hepatit A, en bulaşıcı olan hastalıktır. Bu hastalığı taşıyan bir kişi ile yakın olduğunuzda, ortak paylaşımlardan dolayı bulaşır. Karaciğerde iltihaplara neden olur. Bulantı, kusma ve ishal, iştahsızlık, mide ve bağırsak sorunları, karın üst bölgesinde ağrı, yorgunluk, eklemlerde ağrılar ve ateş oluşabilir. Virüs genelde ağız yolu, yiyecek ve içeceklerle bulaşır. Çiğ yenilen sebzeler, salatalar, gübre olarak kullanılan çeşitli dışkılar nedeniyle bulaşabilmektedir.

Hastalıktan korunmak için, sağlıklı ve temiz içme suyu kullanılmalıdır, kanalizasyon sistemi yaşanılan yerde olmalıdır, besinler kesinlikle yüksek derecede pişmeli ve çiğ olanlar iyice yıkanmalıdır, sular gerekirse kaynatılmalıdır, hijyene dikkat edilmeli ve eller sabunla yıkanmalıdır.

Hepatit B, karaciğerde iltihap ve hücrelerde hasar yaratan virüstür. Sadece insanlarda hastalık yapan bu virüs direk olarak karaciğere yerleşir. Sağlık personeli, kan değişimi yapılan hastalar, hemofili ve diyaliz hastaları, hepatit B virüsü taşıyan kişi ile aynı evde yaşayanlar, homoseksüller, uyuşturucu bağımlıları, hijyeni eksik yerde yaşayanlarda hepatit B çok daha fazla görülür. Hastalığı kapan kişilerin neredeyse yarısı belirti oluşmadan hastalanır. Kırıklık, yorgunluk, hafif ateş, mide bulantısı, karın ağrısı, eklemlerde ve kaslarda ağrı, çok nadiren sarılık bazen de karaciğer yetmezliği oluşabilir.

Hepatit C, virüs ile bulaşır. Karaciğer hasarı ve karaciğer sirozu oluşturur. Virüs kandan kana bulaşır. Sıklıkla uyuşturucu kullananlarda bu nedenle sık görülür. Ayrıca, kan nakli olan insanlarda da ortaya çıkabilmektedir. Hastalık tedavi edilmediğinde siroza dönüşür.

Karaciğer yağlanmasını en aza indiren 3 günlük kür

Siroz hastalığı nedir?

Siroz, kronik bir karaciğer hastalığıdır. Sirozda yumrular şeklinde karaciğer dokusunda değişim meydana gelir. Genelde kalıtsal yatkınlık, hepatit ve alkolizm kaynaklı oluşmaktadır. Sirozda, aşırı bağ doku oluşumu vardır. Bazen zedelenen karaciğer hücresi, bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde olarak algılanır ve sistem antikor üreterek siroz oluşur. Siroz tanısı için, hastadan kan tahlili ve karaciğerden parça alınması gerekir. Sirozu olan hastanın karaciğeri serttir. Dalak büyüktür ve hasta sarıdır, fakat yanaklar ve eller kırmızıdır.

Alkol kaynaklı sirozda tedavi yoktur. Sadece hastanın rahatlaması için tedavi uygulanır. Alkolü bırakmak, hepatit için aşı uygulaması, aşırı yağlı yemekler yenmemesi, ailede siroz geçmişi varsa düzenli kontrol yapılması hastalıktan korunmak için gereklidir.

Sarılık hastalığı nedir?

Sarılık bir hastalık değil sadece bir belirtidir. Safra kanalında taş olması, kanda alyuvarların tahrip olması, virüs kaynaklı karaciğer iltihapları ve safra kanalında oluşan tıkanıklıklarda oluşabilir. Sarılığın neden olduğu anlaşılıp, altta yatan hastalık tedavi edilerek sarılıktan kurtulmak mümkündür.

Karaciğer büyümesi hastalığı nedir?

Parazit, tümör, anemi, toksik duruma maruz kalma, kalp yetmezliği ve bazı metabolik hastalıklarda karaciğerde büyüme oluşur. Sıklıkla alkolizm, sağlıksız kilo alma ve hepatit kaynaklı oluşur. Karaciğer büyümesinde karaciğer ele gelmekte ve dışarıdan fark edilmektedir.

Karaciğer yağlanması?

Karaciğerde aşırı yağ birikimine karaciğer yağlanması denilir. Alkol, kötü beslenme, hastalıklar ve ilaçların yan etkileri, diyabet ve metabolik sendrom başlıca oluşma nedenleridir. Kullanılan kortizon, antibiyotik, parasetamol ve sağlıklı kilo verilerek hastalığın tedavisi planlanır. Hastaların yağlı gıdalardan uzak durması ve diyabet varsa kan şekerinin kontrol altına alınması istenir.

Karaciğer yağlanmasını önleyen 7 süper besin

Karaciğer yetmezliği?

Aşırı alkol tüketmek, kırmızı eti fazla yemek, margarin, tereyağı ve kuyruk yağını fazla yemek, dışarıda yemek yemek ve hijyene dikkat etmemek karaciğer yetmezliğine neden olur. Bu durum, tümörler ve başka hastalıklar kaynaklı da oluşabilir. Hastalığın tedavisi erken teşhis ile planlanır. Karaciğer yetmezliğinin başlıca tedavisi karaciğer naklidir.

Safra kesesi iltihabı?

Karaciğer tarafından üretilen safra sıvısının depolanması için safra kesesi kullanılır. Safra kesesi iltihabı kolera, parazit ve verem hastalıkları kaynaklı meydana gelmektedir. Fakat sıklıkla iltihap ve safra yollarının safra taşı ile tıkanması nedeniyle meydana gelir. En önemli belirtisi, karnın sağ kısmında şiddetli ağrıdır. Kusma ve bulantı, deride sarılık, iştahsızlık ve yüksek ateş de oluşabilir. Tedavisinde genellikle safra kesesi ameliyat ile alınır.

Safra kesesi iltihabı nedenleri belirtileri ve tedavisi

Kaynak: Bu yazı, karaciger.gen.tr/karaciger-hastaliklari-nelerdir.html kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply