Karaciğer Yağlanması Neden Olur Tedavisi Nasıl Yapılır

Belki de en fazla karşılaşılan bu durum, karaciğerde yağ hücrelerinin artmasıyla ortaya çıkmaktadır. Karaciğer yağlanması tehlikeli bir hastalıktır. Yağ hücrelerinde oluşan iltihaplar zamanla siroz, nekroz veya fibroza dönüşerek hayati tehlike oluşturabilir. 

Karaciğerde oluşan yağlanma çok arttığında, karaciğer bazı yapısal fonksiyonları kaybeder. Bu durumda Steatohepatit ve siroz oluşabilir. Karaciğerde oluşan yağlanmanın iltihaplanması durumuna steatohepatit denilir. İltihapla oluşan bu durum, karaciğerde doku kayıplarına neden olur. Zamanla dokular ölmeye başlar, bu duruma nekroz denilir. Nekroz, zamanla sirozun başlangıç evresi olan fibroza dönüşür. En son olarak siroz meydana gelir.

Karaciğer yağlanması neden oluşur?

Fazla alkol almak, insülin direnci olması, fazla kilo almak, obez olmak, aşırı yağlı yemek yeme alışkanlıkları ve genetik olarak karaciğerin yağlanmaya olan eğilimi, karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleridir.

Diğer yağlanma nedenleri;

Ani ve hızlı kilo kayıpları, yüksek kolesterol, wilson hastalığı, damar yolu ile beslenme, bazı ilaçların kullanılması, A vitamini fazlalığı, trigliserid fazlası ve kortizon ilaçları kullanma karaciğer yağlamasına neden olabilir.

Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?

Aslında karaciğer yağlanması pek belirti vermeden başlar. Karaciğerin sağ üst kısmında dolgunluk ve hafif ağrı oluşması başlıca belirtilerdendir. Karaciğer yağlanmasında teşhis, genelde ultrason ve kan tahlili ile ortaya çıkmaktadır. Kanda karaciğer enzimleri yüksek çıkmaktadır.

Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl yapılır?

Karaciğer yağlanmasının nedeni kesinlikle bulunmalı ve tedavi buna göre planlanmalıdır. Eğer karaciğer yağlanması, çok fazla alkol almak veya çok yağlı yemek kaynaklıysa, hemen alkol ya da yağ azaltılır ya da bırakılır. Karaciğer yağlanmasında kullanılan bir ilaç yoktur. Yapılan araştırmalarda, yağlanmayı engelleyen ya da azaltan bir ilaç oluşturulamamıştır. Yine yapılan araştırmalarda, E vitamini ve antioksidan gıdaların karaciğer yağlanmasında olumlu etki yarattığı bilinmektedir. Fakat bu bilgi kesin değildir.

Kilo alımından kaynaklanan karaciğer yağlanmasında hastaya diyet ve egzersiz önerilir. Diyabet hastalarında oluşan karaciğer yağlanması için, hastanın kan şekeri dengede tutulur. Özetle karaciğer yağlanmasında tedavi, ömür boyu alınacak olan önlemler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile planlanır.

Karaciğer yağlanmasından korunmak için ne yapılmalıdır?

  1. Kesinlikle şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu tarz gıdalar, insülin direnci yaratır, yağlanmayı arttırır ve obezliği tetikler. Bu nedenle tam buğday, tahıl, baklagil, taze meyve ve sebze tüketilmelidir.
  2. Oturarak çalışıyor ve hareketsiz bir yaşama sahipseniz. Her gün tempolu olarak 45 dakika kadar yürüyüş yapın. Bu egzersiz yağlanmanın önüne geçer ve insülin direncini düşürür.
  3. Diyabet ve yüksek tansiyonunuz varsa, kesinlikle kontrol altına alın. Diyabet, karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleri arasındadır. Bu hastalarda, siroz ve karaciğer kanseri görülme oranları da yüksektir.
  4. Karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleri arasında fazla kilolar vardır. Fakat yapılan şok diyetler, karaciğerde çok daha fazla yağlanma ve hasar yaratır. Doktora danışmadan diyet uygulamayın.
  5. Mevsim sebzeleri kullanın, taze meyve tüketin ve dengeli beslenin.
  6. Alkolü bırakın veya çok azaltın.

Karaciğer hastalıkları için hangi bölüme gidilir?

Karaciğer yağlanması ve hastalıkları için dahiliye bölümüne görünmelisiniz.

Bu yazı hepsaglik.net kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply