Sivilce nasıl geçer ve tedavi yolları nelerdir?

Sivilce nasıl geçer ve tedavi yolları nelerdir

Bu gün sizlere, genellikle yüzümüzde çıkan sivilceler nasıl geçer, ve bu rahatsız edici durumdan nasıl kurtuluruz bunun tedavi yollarından bahsedeceğiz, işte detaylar. Deri altında bulunan yağ bezlerinin tıkanması ile akne yani sivilceler oluşur. Ergenlikte akne oluşumu hızlanır. Bunun başlıca nedeni hormonlardır. Fakat yapılan araştırmalarda aknelerin sadece hormonlar değil, çeşitli enfeksiyonlar ve cilt altı tabakasında bulunan yağ birikimi nedeni ile de oluşabilmektedir. İşte, sivilce tedavisi ile ilgili detaylar;

Deri altında bulunan yağ bezleri aslında cildi dış etmenlerden korumaktadır. Bazen yağ bezelerinin deri yüzeyine açılan kısımları hücre artışı ile kapanır. Bu durumda kanalın ağzı tıkanmıştır. Yağdan ve hücreden oluşan bu tıkaç, siyah nokta, sarı renkli komedon ve bakteriler tarafından enfekte olduğunda kırmızı bir şişlik halinde olabilir.

Sıklıkla yeme ve içme sayesinde akneler oluşur diye düşünülse de, aslında bununla alakası yoktur. Bu nedenle artık akne tedavisinde hastalara diyet önerilmez. Güneş bazen aknelere iyi gelir bazen de çoğalmasına neden olur. Stres aknelerin artmasına neden olur. Kadınların aylık olarak gördükleri adet döneminde aknelerde artış olur. Bunun başlıca nedeni, erkeklik hormonunda olan artıştır.

Ergenlikte hormonlar aktifleşince, yağ bezleri büyür ve salgı artışı oluşur. Bu nedenle akneler hızla çoğalmaya başlar. Akne sorunu en fazla 12-25 yaşlarında görülür. 45-50’li yaşlarda da akneler oluşabilir. Aknelere en fazla yüzde, alın, yanak, çene bölgesinde görülür. Sırt ve göğüslerde de ortaya çıkabilir. Özetle, yağ bezlerinin en fazla olduğu noktalar sivilcelenmenin oluşacağı yerlerdir.

Aknenin pek çok çeşidi vardır. Yeni doğanlarda ve bebeklerde neonatal, infatil ekne, kozmetik kaynaklı kozmetik akne, büyük kistlerin oluşturduğu akne konglobata gibi pek çok akne çeşidi vardır.

Akne tedavisi:

Akne tedavisi, aknenin şiddetine göre planlanır. Tedavinin, akne hakkında bilgisi olan bir uzman tarafından yapılması çok önemlidir. Hafif seyreden aknelerde, tıkanma sorunu çözümlenebilmektedir. Bunun için soyucu olan maddeler kullanılır. (retinoik asit, salisilik asit vs.)

İltihabın görünür olduğu durumlarda, antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Orta dereceli olan aknelerde benzoyl peroksit kullanılabilir. Bu madde antibiyotiğe karşı direnç oluşumunu engeller.

Kadın hastalıklarda kullanılan bazı doğum kontrol hapları, sivilce oluşumunun önüne geçebilir.

Ağır aknelerde, birden fazla ilaç karıştırılır. A vitamini öncü maddesi olan ilaçlar kullanılmalıdır.

Sivilce tedavisi, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından yapıldığında pek çok problem ortaya çıkabilir.  Aknelerin iz bırakması veya daha da artması söz konusu olabilir. Bu nedenle uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Birçok kişi, kozmetiklerin akneleri tedavi ettiğini düşünür. Oysa kozmetikler sadece temizlik ve nemlendirmede etkilidir.

Leave a Reply