Sırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısına Ne iyi gelir?

Hemen her yaş grubunda yaşanabilen “sırt ağrısı”, kişinin yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra ciddi bazı hastalıkların da habercisi olabilir. Her hastalıkta olduğu gibi, sırt ağrısında da erken teşhis oldukça önem taşımaktadır. Basit bir kas incinmesinden kaynaklanabileceği gibi, ciddi kalp rahatsızlıklarıyla birlikte de ortaya çıkabilen sırt ağrısı ile ilgili merak edilenleri sizlere anlatmaya çalışacağız. 

Sırt ağrısı nedir?


Sırtta yer alan omurgamızın iki tarafında bulunan kasların gerilmesiyle ortaya çıkan sırt ağrısı, en çok stres nedeniyle görülmektedir. Boyun omurgası C harfine benzer bir yapıdadır ve düzleşir, sırta ve omuza uzanan sinirlerin çıkışları darlaşır ve sinirleri baskılar. Oluşan baskı nedeniyle sırt kasları gerilmekte ve ağrı yaşanmaya başlar. Kaslar uzun müddet gergin kaldığında fibrozit denen kas topaklarına yol açmaktadır. Ayrıca sırt ağrısına ağır kaldırma, yorgunluk ve uzun süre klimaya maruz kalmak da sırt ağrısına yol açabilmektedir. Bazen sırt ağrısından kaynaklanan kambur duruş da olabilmektedir.

Sırt ağrısı nedenleri nelerdir?


Sırt ağrısı, özellikle masa başında çalışan kişilerde sıklıkla görülmektedir ve buna miyofasiyel ağrı sendromu adı verilmektedir. Masa başında çalışanların ortak şikayetlerinden biri olan sırt ağrısı, kaslar ve yumuşak dokulardan kaynaklı gelişmektedir. Sırt kaslarının üstüne baskılamakla da ağrısı tetiklenmekte ve duruş bozukluğuna yol açmaktadır.

Sırt ağrısı akciğer, kalp ve safra kesesi hastalıkları nedeniyle de oluşabilmektedir ve genellikle omuzlardan başlayarak kaburganın bitimine kadar ağrı duyulur. Bunun yanı sıra boyun fıtığı da sırt bölgesine yakın olduğundan ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca sırt ve boyun omurgalarındaki kireçlenme sorunları da sırt ağrısına neden olabilir. Yaşanan ağrıya kollarda güç kaybı ve uyuşukluk da eşlik ediyorsa boyun fıtığına işaret ediyor olabilir.

Fibromiyalji ( yumuşak doku romatizması ) sırt ağrısıyla kendini belli eden bir hastalık olarak öne çıkmaktadır. Daha çok kadınlarda görülen fibromiyalji, sırt bölgesi başta olmak üzere yaygın bir cücut ağrısına neden olmaktadır. Sırt ağrısı genellikle stres, yorgunluk, depresyon ve şişkinlikle daha fazla hissedilmektedir.

Gelişme çağında olanlarda ortaya çıkan skolyoz, oldukça yoğun bir sırt ağrısına yol açmaktadır. Hastalarda genellikle bilgisayar karşısında yakınmalar artış gösterirken, istirahat ile hafiflemeye başlamaktadır. Erken evrede teşhis ve tedavi edilmesi gereken skolyoz hastalığında sırt ağrıları özellikle dikkate alınması gereken bir durumdur.

Kadınlarda daha fazla yaşanan osteoporozda sırt ağrısı, sırt kemiklerindeki kırık ve bundan kaynaklanan boy kısalığı olabilmektedir. Sırt kısmında iyice yoğun hale gelen ağrı ve hassasiyet durumu şiddetli olabilmektedir. Yaşanan sırt ağrısından kaynaklanabilecek kamburluğun önüne geçebilmek amacıyla, ilaç tedavisiyle birlikte sırt kaslarının geliştirilmesine yönelik egzersizler önerilmektedir.

Sırt ağrısına yol açan diğer hastalıklar;

  • Romatizmal rahatsızlıklar ve eklem şişliklerinde,
  • Kürek kemiğine kadar ilerleyen sırt ağrıları kalp krizinin işareti olabilir,
  • Genellikle ergenlik döneminde görülen Ankilozan spondilit hastalığında sabahları tutukluk ve sırt ağrısı görülebilmektedir,
  • Zona hastalığı da sırt ağrısına neden olabilir,
  • Paroksismal noktürnal hemoglobinüri, alkaptonüri, amurilik iltihabı, demyelinizan polinöropati ve akut aksonal gibi hastalıklar da sırt ağrına yol açabilmektedir.

Sırt ağrısının sürekli olması;

Sürekli bir sırt ağrısı varsa kesinlikle ciddiye alınması gerekmektedir. 6 aydan daha uzun süren bir sırt ağrısı söz konusuysa, sırtta bir zedelenme ya da yaralanma varsa mutlaka muayene edilmesi gerekir. Kişinin sırt ağrısının nedenlerini ve bağlantılı olduğu hastalıkları anlayabilmek amacıyla ultrasonografi, kan tetkikleri, MR ve bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Sırt ağrılarının birçoğu birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ağrıların giderilmesi için bir takım ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar da kullanılabilir. Temelinde başka hastalıkların olabileceği sırt ağrılarını erken dönemde belirleyebilmek için, takiplerin ve gereken tetkiklerin mutlaka yaptırılması gerekir.

Sırt ağrısına neler iyi gelir?


Pek çok insanın merak ettiği bir sorudur ve bunun için sırt ağrısına iyi gelen yöntemler denenerek, rutin bazı alışkanlıklar değiştirilerek sırt ağrısı hafifletilebilir. Eğer uzun süreli sırt ağrılarınız varsa, kesinlikle bir uzman tarafından görülmesi gerekmektedir.

  • Sağlıklı beslenerek ideal kiloya ulaşılmalı,
  • Düzenli egzersizler ile sırt kaslarının güçlendirilmesi gerekir,
  • Dik oturma ve yürüme konusunda hassas davranılmalı,
  • Kilonuza uygun yatakta yatılmalıdır,
  • Kadınlar göğüsleri destekleyen sutyen kullanmalı,
  • Çok ağır kol ve sırt çantaları kullanılmamalı,
  • D vitamini takviyesi doktor kontrolünde alınmalı ve gereken düzeye getirilimelidir.

Sırt ağrısı için yapılması gereken egzersizler;

Yapacağınız egzersizler sırt ağrılarınızı hafifleteceği gibi, sırt kaslarınızın gevşemesini ve güçlenmesini sağlayarak yeni sırt ağrılarının meydana gelmesini önler. Öncelikle ısınma ve gevşeme hareketlerini takiben aşağıdaki sırt egzersizlerini yapabilirsiniz;

  • Kapının altına gelin ve kapının üst kısmından destek alıp öne doğru vücudunuzu esnetin,
  • Sandalyedeyken ellerinizi başınızın arkasından birleştirin, sonra geriye doğru kendinizi esneterek yukarı doğru bakın,
  • Sırtınızı duvara yaslayıp dirseklerinizi ve bileklerinizi duvara değdirerek kollarınızı açın. Bu vaziyette kollarınızı ve dirseklerinizi duvardan ayırmadan yukarı ve aşağı doğru hareket ettirin,
  • Ayaktayken kürek kemiklerinizi 5 saniye kadar birbirine yaklaştırıp gevşetin,
  • Yere göğsünüzün altına bir yastık alarak yüzükoyun uzanın. Kollarını yanlara açın, başparmağınızı tavana doğru yöneltin. Bu vaziyette kolları yukarı ve aşağı hareket ettirin,
  • Yere oturup ayaklarınızı bitişik şekilde uzatın. Bacaklarınızı yanlarından tutarak başınızı göbeğinize doğru eğin. Bu vaziyetteyken kolları yukarı kaldırın ve indirin,
  • Yerde ellerinizin ve dizlerinizin üstünde durun. Karnınızın kaslarını kasıp omurganızı düzleştirin. Karın kaslarınızı gevşetmeksizin sol kolunuzu öne, sağ ayağınızı arkaya uzatın. Sonrasında aynı işlemi diğer kolunuz ve ayağınızla gerçekleştirin,
  • Spor salonuna gittiğinizde kürek çekme egzersizleri de yapabilirsiniz.

Sırt ağrısında tedavi;

Tedavide ilk önce sırt ağrısının temelinde yatan sebep belirlenmelidir. Bunun için fiziki muayene ve mevcut şikayetlerin dinlenmesinin yanı sıra, MR, EMG, BT ve direkt grafi tetkikleri yapılmaktadır. Belirlenen sırt ağrısının sebebine ve ağrının şiddetine bağlı olarak kas gevşetici ilaçlar ve lokal etki sağlayan merhemler kullanılmaktadır.

Sırt ağrısı tedavisine ilaç tedavisi yeterli gelmezse fizik tedavi, akupunktur, nöral terapi, masaj ve soft lazer şeklinde alternatif bazı tedaviler de uygulanabilir. Bunlara ilaveten hastanın stres faktörü de yok edilmelidir. Stres konusunda zorluk çekilirse psikiyatrist desteği de alınabilir.

Sırt ağrısının tedavisinde yapılacak olan egzersizler büyük önem taşımaktadır. Özellikle sırt kaslarının güçlenmesini sağlayacak egzersizlerin yapılması ve yüzme büyük yarar sağlayacaktır. Ayrıca kaplıca, sıcak kum, deniz ve güneş de sırt ağrısı tedavisine destek olacaktır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/sirt-agrisi-neden-olur-neler-iyi-gelir/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply