Rahim Ağzı Gebeliği (Servikal gebelik)

rahim ağzı gebeliği

Gebelik, rahmin içerisine yerleşir. Bazen, gebelik rahim ağzının içine yerleşebilir. Bu gebeliklere serviks rahim ağzı gebeliği denilir. Aslında bir tür dış gebelik olarak kabul edilen bu gebelik çok nadir olmaktadır. Dış gebeliklerin %1’i rahim ağzı gebeliğidir.

Servikal gebelik tüp bebek uygulayan hastalarda çok daha fazla görülür. Bunun başlıca nedeni, embriyonun erken transferi olarak kabul edilir. Embriyo transfer edildikten sonra rahim ağzına kadar inip oraya yerleşebilmektedir. Tüp bebek uygulamayan ve normal yolla hamile kalan hastalarda servikal gebeliğin neden olduğu henüz bilinmemektedir. Fakat, uzmanlar sezaryen ve kürtaj gibi rahim ağzını zedeleyen uygulamaların riski arttırdığını düşünüyor.

Gebeliğin servikal gebelik olduğunu anlamak çok kolaydır. Çünkü, ultrasonda bebek rahim ağzı içinde görülür. Aslında çok ciddi şekilde kanamalara neden olabildiğinden rahim ağzı gebeliğine teşhis koyulur koyulmaz tedavi edilmelidir. Gebeye metotrexate ilaç tedavisi veya cerrahi uygulama yapılabilir. Bazen gebelikte hala kalp atışı varsa, gebelik kesesi içine, potasyum klorid verilir. Kürtaj ile gebeliğin sonlandırılması çok risklidir aşırı kanama yapabilir. Bu nedenle rahim komple alınabilir veya rahimin ana damarı tıkanabilir. Rahim ağzına giden damarlar tıkanarak bebeğe giden oksijen ve besinler engellenerek yavaş olarak kaybolması sağlanabilir.

Ovaryan gebelik

Gebeliğin yumurtalık üzerine yerleşmesi aslında bir dış gebeliktir. Genelde rahim içi araç kullananlarda riski artan bir durumdur. Fakat her 1000 gebelikte 1 tane görülür. Çok nadir olarak bu gebelik yaşayabilir ve canlı doğum oluşabilir.

Ovaryan gebelikte, yumurtalıklarda kesenin olması, kesenin tutunmuş olması, kese duvarında ovaryan dokunun histolojik olarak gözükmesi tanı sağlar. Bu durumda hastaya metotreksat tedavisi, ovaryan wedge rezeksiyon ve yumurtalıkların alınması uygulanabilir.

Abdominal gebelik

Gebeliğin karın içine yerleşmesine abdominal gebelik denilmektedir. Rahim dışında bir yere gebeliğin yerleşmesine dış gebelik diyoruz. Tüplerde, rahim ağzında, yumurtalıklarda ve karın içinde oluşabilen dış gebelik aslında tehlikeli bir durumdur. Abdominal gebelik, tüm dış gebeliklerin %1’inde görülür. İşte, abdominal gebelik yani gebeliğin karın içine yerleşmesi;

Abdominal gebelikte, karaciğer, dalak, bağırsak, pelvik yan duvarlar, diyafram gibi organlara embriyo yerleşebilir. Sperm ve yumurta karın içinde birleşirse primer abdominal gebelik, gebelik karın içinde bir noktaya yapışırsa sekonder abdominal gebelik ismini alır.

Abdominal gebelik belirtileri

Abdominal gebelik en geç fark edilen gebeliktir. Ağrı, karın içi kanama, karın içi organ rüptürleri meydana gelebilir. Çok nadiren bebek anne karnında ölür ve taşlaşarak yıllarca anne karnında kalabilir. Genelde artan B-HCG’ye göre rahimde gebelik kesesinin olmaması ile fark edilir. Ultrasonografi, MR, CT gibi yöntemlerle tanı koyulur.

Abdominal gebelik tedavisi

Hastaya metotrexate tedavisi uygulanır. Ameliyat ile plasenta dışarıya alınır fakat çok ciddi kanamalar oluşabilir. Çok kanaması olan hastalarda bazen bebek alınır fakat plasenta bırakılabilir. Genelde laparatomi uygulaması tercih edilir.

Leave a Reply