Sebepsiz Kilo almanın olası sebepleri

Nedensiz bir şekilde kilo alıyorsanız bu durumun sebepleri araştırılmalıdır, bu gün sizlere sebepsiz bir şekilde alınan kilolar hakkında detaylı bilgiler vereceğiz işte detaylar. Sağlıksız beslenen pek çok kişi kilo alır. Özellikle yağların fazla alındığı ve düzensiz beslenen, hayatında egzersiz olmayan kişiler kilo alırlar ve bu kiloları vermek de zordur. Fakat düzenli egzersiz yapan ve sağlıklı beslenen kişiler de kilo alabilir. Egzersiz yapan ve diyet uyguladığı halde kilo veremeyen, hatta kilo alan kişiler neden kilo alır? Bunu uzmanlar bize belirli noktalarla açıklıyor. 

Tıbbi hastalıklar:

Kilo alımına neden olan başlıca hastalık hipotiroididir. Tiroid hormonunda olan azalma, kişide kontrolsüz bir şekilde kilo almaya neden olur. Yorgunluk, uyuşukluk, şişkinlik, ses kısıklığı, baş ağrısı ve çok uyuma başlıca diğer belirtileridir. Ayrıca, böbreklerden fazla kortizol hormonu salgısı yapmaya neden olan Cushing sendromu da kilo almaya neden olur. Kontrol altına alınmayan diyabet de kilo alımına neden olabilir.

Menopoz:

Menopoz döneminde, kadınlarda yumurtlama durur. Bu nedenle de pek çok hormon çalışmaz veya az salgı yapar. Hormonal olan değişimler, vücutta pek çok değişiklik yaratır. Östrojen hormonunda olan yavaşlama, bel bölgesinde yağlanmaya neden olur. Bu nedenle uzmanlar vücutta kas kitlesini arttırmayı önerir. Kalsiyum ve D vitamini almak, egzersiz yapmak menopoz döneminde kilo almayı engeller.

Stres:

Stres vücudumuzda ciddi sorunlar yaratmaktadır. Vücut stresli olduğunda metabolizma yavaşlar, kortizol ve leptin hormonları hızla salgı yapar. Bu durumda karın bölgesinde yağlanma oluşur. Stresi çok olan kişiler karbonhidratlı besinlere ilgi duyarlar. Fazla karbonhidrat vücutta yağa dönüşür. Bu sayede kilo alma hızlanır. Bu nedenle, stresli olduğunuz zamanlarda yiyeceklerden uzak durun. Mümkün olduğunca kalorisi az olan yiyecekleri tercih edin. Mümkün olduğunca yoga ve kendinizi rahatlatacak olan aktiviteler yapın.

İlaçlar:

Bazı ilaçlar kilo almanızı sağlamaktadır. Depresyon, migren, adet düzensizliği ve şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar bazen kilo almanızı sağlar. Hormon tedavisi ilaçları ve doğum kontrol hapları yavaş kilo aldırırlar. Fazla yemeden ayda 4 kilo alırsanız, bu durum kullanılan ilaçlardan olabilir ve mutlaka doktora gitmek gerekir. Steroidler, antidepresanlar, antipsikotikler, antiepileptik ilaçlar, şeker hastalığı ilaçları ve bazı mide ilaçları kilo almanızı sağlar. İlacınızın size kilo aldırdığını düşünüyorsanız, asla kendi başınıza ilacı bırakmayın ve mutlaka doktorunuza danışın.

Leave a Reply