Renk Körlüğü Nedir? Renk Körlüğünün Tedavisi

Gözün retina tabakasında bazı pigmentlerin doğuştan hiç olmaması ya da azlığı, renk körlüğüne neden olmaktadır. En fazla kırmızı ve yeşil rengin anlaşılamaması görülür. Kadınlardan çok erkeklerde daha fazla rastlanan bir durumdur. Ailesinde renk körü olanlar ve renkleri ayırt edemeyenler, hemen bir doktora görünmelidir. Renk körlüğü testi olan İshiara testi ile renk körlüğü teşhisi yapılır.

Renk körlüğü, tam renk körlüğü ve kısmi renk körlüğü olarak ikiye ayrılır. Genelde kalıtımsal olarak ortaya çıkar ve çocuklukta anlaşılır. Bazen, kalıcı beyin hasarı ya da retina hasarları kaynaklı da ortaya çıkabilmektedir. Çocukluk çağında, ultraviyole ışığa uzun süre maruz kalmak da renk körlüğüne neden olabilir. Hastada kırmızı renge duyarlı olan koni hücreleri yoksa kırmızı renk körlüğü, mavi renge duyarlı koni hücresi yoksa mavi renk körlüğü, yeşil yoksa yeşil renk körlüğü vardır.

Renk görme eksikliği:

Bu durumda olan hastalar sadece bazı tonları ayırt ederler. Kırmızı, yeşil ve mavi koni hücreleri retinada vardır. Ancak bazıları hatalı çalışırlar.  Özellikle yeşil renk görülmesini sağlayanlarda sorun vardır.

Kısmi renk körlüğü:

Bu tür renk körlüğü olanların duyu hücrelerinin bazıları eksiktir. Çalışan sadece 2 koni hücresi vardır. Renk önemli ölçüde algılanmaz.

Tamamen renk körlüğü:

Çok nadir görülen bir durumdur. Renklerin tonları asla ayırt edilmez. Işığa karşı bir hassasiyet vardır. Doğuştan genetik eksiklik ile oluşur. Erkekler çok daha fazla etkilenir.

Renk körlüğü tedavisi:

Renk körlüğünün bilinen bir tedavisi yoktur. Kullanılan özel lenslerle görülemeyen veya anlaşılmayan renkler görünür. Normal bir insan 10 bin rengi ayırır, fakat renk körleri sadece 2 bin rengi ayırt edebilir. Kullanılan lenslerle bu sayı 6 bine kadar çıkabilir. Bu lenslere ChramoGen denilir.

ChromoGen lensler, özel yoğunluk ve renk tonunda üretilen ürünlerdir. Gözlük ya da kontak lens şeklinde iki alternatiflidir. Her renk için, farklı dalga boyunda değişiklik yaratarak renkleri doğru algılamayı sağlamaktadır. Yaklaşık olarak %97 oranında renk görmede düzelme tespit edilmiştir. Bu sayede pek çok hastanın hayat konforu artmıştır.

ChromoGen lenslerin faydaları nelerdir?

Renk algılamasında düzelme, renklerin daha parlak algılanması, daha önce algılanmayan renklerin algılanması ve renklerin doğru isimlenmesi başlıca faydalarıdır.

Pek çok renk körü, trafik ışıklarında sıkıntı yaşamaktadır. Bu da hayat konforunu düşürmekteydi. Bu nedenle lensler, kişinin yaşam kalitesini arttırma özelliğine sahiptir.

Pek çok hasta, polis okulu ya da askeri akademi sınavında bu lensleri kullanıp kullanamayacağını merak etmektedir. Bu kurumlar adayları değerlendirirken bazı standartlar uygularlar. Bu nedenle başvurmadan önce konu hakkında bilgi alınmalıdır. Sınavlara girmeden önce mutlaka lens kullandığınızı yetkililere bildirmeniz gerekmektedir.

Leave a Reply