Reflü’nün nedenleri ve belirtileri

reflünün nedenleri ve belirtileri
Reflü hastalığının belirtileri ve nedenleri; Göğüs kısmında yanma hissi, ağza acı ve ekşi su gelmesi gibi klasik belirtiler gösteren reflü ya da Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), kronik öksürük, astım, dişlerdeki aşınmalar ve larenjit ile de ilişkilidir. Reflü probleminden korunmak için alkol, sigara, kahve, çikolata ve yemek borusunun alt ucunu etkileyerek reflüyü arttıran yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Yazımızda reflü’nün nedenleri ve belirtileri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Reflü yakınmaları sağlıklı bireylerde de olabilmektedir:

Sağlıklı kişilerde de görülebilen bir sorun olan reflü’nün hastalık olarak değerlendirilebilmesi için farklı komplikasyonlara ve şikayetlere sebep olması gerekir. Böylece GÖRH yani Gastroözofageal reflü hastalığı adını almaktadır. Yemek borusunun uç kısmında midedekilerin geri kaçmamasını sağlayan bir kapak sistemi bulunmaktadır. Bu sistem sayesinde mide içerisindeki asit salgısı ve gıdalar yemek borusuna geçememektedir. Burada oluşan bir problem ya da bozulma, mide içeriklerinin yemek borusuna kaçmasına ve ağızda acılık oluşmasına neden olmaktadır.

Larenjit ve kronik öksürüğe dikkat edilmeli:

Reflü’nün klasik belirtilerinin yanı sıra larenjit, kronik öksürük, dişlerdeki erozyon ve astım da GÖRH ile ilişkilidir. GÖRH’ün ses kısıklığı, ağızda ve nefeste kötü koku, kronik öksürük gibi şikayetlerle de ilişkisi olabileceği için, bu sorunların olması halinde GÖRH düşünülmeli ve araştırılmalıdır.

Refli’yü arttıran besinlerden uzak durulmalı:

Reflü’ye neden olan faktörler bazı yeme alışkanlıklarına işaret ettiği için bunlardan uzak durulması ya da bu alışkanlıkların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde hastalığın seyrinde önemli ve olumlu değişiklikler yaşanacaktır. Reflü’yü arttıran en başlıca besinler olarak kahve, alkol, çikolata ve yağlı yiyecekleri sayabiliriz. Bunun yanında yemek borusunun çok fazla aside maruz kalmasının önüne geçmek için gazlı içeceklerin, turunçgillerin ve baharatlı gıdaların azaltılması ya da beslenmeden çıkarılması gerekmektedir.

Reflü’nün tanısında endoskopi önemli:

Göğüste yanma ve ağza ekşilik gelmesi ile ilgili şikayetlerden birinin ya da ikisinin sürekli olması reflü hastalığına işaret etmektedir. Kişide bulantı, kusma, zayıflama, kansızlık ve yutma güçlüğü gibi durumların yanı sıra sindirim sistemi kanaması da oluştuysa kesinlikle endoskopik inceleme gereklidir.

2 Comments

  1. jiletsülo 5 Şubat 2016
    • selma 5 Şubat 2016

Leave a Reply