Rahim ağzı yetmezliği nedir nedenleri ve tedavisi

Rahim ağzı, rahmin en alt kısmıdır. Hamilelikte, rahim ağzı kapalıdır ve bu sayede bebeğin sağlığı korunur. İşte, tam da bu nedenle rahim ağzı gebelikte çok önem taşımaktadır. Çünkü doğum sancısına kadar kapalı olması gereken rahim ağzı, doğumda yavaş bir şekilde açılır. Rahim ağzının gebeliği taşıyacak kadar güçlü olması gerekir. Doğum sancısı başlamadan açılmasına servikal yetmezlik yani rahim ağzı yetmezliği denilir.

Rahim ağzı yetmezliği, daha önce oluşan gebeliklerde ki sorunlarla koyulan bir tanıdır. Gebeliğin 3. ayda sonlanması servikal yetmezlik tanısı koyulmasına neden olur. Genelde rahim ağzı yetmezliğine bağlı olan doğumlar 18-24. haftalar arasında olur. Erken doğumsa 26. haftadan sonra oluşur. Bu nedenle ikisi birbiriyle karıştırılmamalıdır.

Servikal yetmezlik nedenleri ve tedavisi:

Önceden hastanın yaptığı zor ve uzun doğumlar, çeşitli kürtaj işlemleri rahim ağzında zedelenmelere neden olur. Çok ender görülse de, doğumsal anormalliklerde servikal yetmezliğe neden olur. Genelde hastalığın tedavisi, cerrahi olarak uygulanmaktadır. Uygulanan bir cerrahi uygulama ile rahim ağzı gebelik boyunca kapalı tutulabilir. Bu işleme serklaj adı verilmektedir.

Serklaj kimlere yapılır ve kaç tür uygulanır?

Servikal yetmezliği olan gebelik planlayan kişilere uygulanır. Serklaj acil ve koruyucu olarak uygulanır. Gebeliğin 28. haftasında ve doğumun başlamadığı durumda, rahim ağzında incelme olduğu saptanırsa, daha önce doğum yapanlarda serviks uzunluğunun 2,5 cm kısa olması durumunda serklaj uygulaması planlanır.

Koruyucu olarak uygulanan serklajda; Daha önceki gebelikte düşük, erken doğum yapanlarda, servikal yetmezlik teşhisi olanlar, zor doğum yapanlarda, serviksin 2,5 cm.den kısa olması kaynaklı olarak yapılır. Serklaj, gebeliğin 13-14. haftalarında uygulanır. İşlem öncesi vajinal enfeksiyon ve idrar yolu enfeksiyonları kesinlikle tedavi edilmelidir.

Serklaj ne zaman uygulanmaz?

Belli aralıklarla doğum sancısı olanlara, rahim içinde kanama olanlara, bebeğin su kesesinde iltihap olduğunda ve suyun komple gelmiş olduğu durumlarda asla uygulama yapılmaz.

Serklaj nasıl yapılır?

İşlem genel anestezi altında hastanede yapılır. 5-10 dakika kadar sürer. Vajina ve rahim ağzı anestezik sıvılarla silinir. Özel bir dikiş ipliği ile rahim ağzı dikilir. Bu sayede, rahim ağzı torba gibi büzülmüş olur. İşlem sonrası hafif bir kanama oluşabilir bu doğaldır. Gebeliğin 37. haftasında dikişler alınır ve kısa süre sonra doğum gerçekleşir.

Uygulamanın riskleri:

Doğumun hemen başlaması, su kesesinde yırtılma, enfeksiyon ve rahim ağzında yırtılma oluşabilir.  İşlem sonrası belirgin kanama olması, ateşin 38 derece üzerine çıkması, kötü kokan vajina akıntısı ve suyun gelmesi durumunda acilen hastaneye gidilmelidir.

Leave a Reply