Kadınlarda Aşırı Tüylenmeye (Kıllanma) Neden Olan 5 Olası Hastalık

Kadınların vücudundaki kıllar, erkek vücudunda olan kıllara göre daha az ve zayıftır. Fakat bazı hastalıklarda, özellikle androjen hormonunun çok artması nedeni ile kadınlarda da erkek tipi kıllanma oluşabiliyor. Buna Hirsutizim deniliyor. Kadınlarda fazla tüylenmeye neden olan hastalıklar vardır. 

Kadınlarda, erkeklere göre çok daha az miktarda kıl kökü vardır. Bazen kadınlarda, belirli hormonal durumlara göre aşırı kıllanma olabilmektedir. Kanda olan androjen hormonu kılların artmasını sağlayan başlıca erkeklik hormonudur. Bu hormona duyarlı olan kıllar, hormonun artması ile birlikte kadınlarda da erkek tipi kıllanmaya neden olmaktadır. Bu hormon ile beslenen kıllar sert, kalın ve erkek tipi kıllanma şeklinde çıkmaya başlarlar. Buna Hirsutizm denilmektedir. Kıllanma bölgesel olarak da farklılık göstermektedir. Akdeniz kadınlarında kıllanma çok daha fazladır. Fakat bu kıllanma türü, hormonlarda olan fazlalıklardan değil, yaşanılan bölgenin enzim ve reseptör duyarlılığını arttırmasından kaynaklanmaktadır.

Hangi hastalıklar kıllanmayı arttırır?

Böbreküstü bezi hastalıkları; böbrek üstü bezleri, vücutta hormonal ve kimyasal faaliyetleri düzenleyen bezlerdir. 2 böbreğin üst kısmındadırlar. Bu bezlerin iç kısımlarında hormon salgısı yapılmaktadır. Salgılanan bu hormonlar kalp atımı ve tansiyon gibi fonksiyonları yönetirken, dış kısımdan salgı yapılınca yağlar, kilo alma ve tüylenme gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

Yumurtalık kistleri ve tümörler; yumurtalıklarda oluşan kistler östrojen hormonunda dengesizliklere neden olabilir.

Hipofiz bezinin, prolaktin denilen ve göğüsten doğum sonrası süt getiren hormonun fazla miktarda salgı yapması; adet düzensizliği, tüylenme artışı ve doğum yapılmamasına rağmen göğüsten süt gelmesine neden olur.

Tiroid bezinin az çalışması; tüylenmenin başlıca nedenleri arasındadır. Hipotiroidi, hormonal dengenin bozulmasına neden olur. Tüylenme artışı çok daha yüksektir.

Polikistik over sendromu;  yumurtlamanın olmaması ve bunun sonucunda adet görmeme veya düzensizlik olmasıdır. Hormonlar hızla yükselmeye başlayarak, erkeklik hormonunda artış oluşur. Bunun sonucunda aşırı tüylenme, sivilceler, saç dökülmesi ve kiloda artış vardır. Kullanılan doğum kontrol haplarıyla hormonlar düzene sokulur ve hasta normal hayatına devam eder.

Erkek tipi kıllanma ve tedavisi:

Erkek tipi kıllanma olduğunda, Tanner evrelemesi adı verilen bir yöntem uygulanmaktadır. Kol, bacak, yüz, meme başları, göbekten kasık bölgesine ve arka kısımda belden kuyruk sokumuna kadar olan hat incelenir. Bu bölgelerde aşırı kıllanma varsa, erkek tipi saç dökülmesi, kas kütlesinde artış var mı bakılır. Bu bir evrelemedir. Daha sonra kan tahlilleri ile östrojen, tiroid ve hipofiz hormon düzeyine bakılır, erkek tarzı kıllanmanın nedeni araştırılır.

Yapılan tetkiklerde çıkan duruma göre tedavi planlanır. Hastada prolaktin salgısı yapan bir tümör varsa cerrahi uygulama yapılabilir. Böbreküstü bezlerinde tümör olması durumunda farklı tedaviler yapılmalıdır. Kıllanma polikistik over kaynaklıysa, hastaya diyet ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Özetle, tedavi kıllanmanın altında yatan nedene bağlı olarak yapılır. Uygulanan tedaviler var olan kılların gitmesini sağlamaz. Bu nedenle, hastaya var olanlar için epilasyon önerilir. Epilasyon sonrası kıllar tekrar geriye uzamayacaktır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kadinlarda-asiri-tuylenmeye-neden-olan-5-hastalik/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply