Psikoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?

Amerikan filmlerinin çoğunluğunda insanlar psikiyatriste giderek, psikoterapi alır. Hatta ve hatta, hayatı boyunca doktora giden insanlar vardır. Bu sayede, hayatlarında yanlış giden ve tek başına atlamadıkları olayları çözerler. Bizim ülkemizde durum biraz farklıdır. Uzun yıllar boyunca bu konularda doktora gitmek, ben delimiyim yaa, ya da delimisin de deli doktoruna gidiyorsun olarak algılanmaktaydı. Şimdi ülkemizde bu durum yavaş bir şekilde değişiyor. 

Bir gün aniden hastalanabilirsiniz. Bir sabah tansiyonunuz 20’ye vurmuş ve burnunuzda bir kanama ile yataktan kalkabilirsiniz. Bu durumda, acilen bir hastaneye ve doktora gidersiniz. Çünkü, hayatınızı kaybetmekten veya size ne olduğunu anlamamaktan korkarsınız. Doktorunuz size uygulanması gereken testleri yapar ve size bir tedavi planı ile hastalığınızı anlatır. Bu durumda, doktorun ana amacı sizi daha iyi hissettirmek ve sağlıklı olmanızı sağlamaktır. Üstelik, hayati tehlikeden sizi korumaktadır.

Bir sabah yataktan kalktığınızda kendinizi aşırı derecede mutsuz, hayattan hiçbir şey beklemeyen ve şiddetli baş ağrıları ve yine yüksek tansiyonla kalkabilirsiniz. Bu durumda yine ölümü düşünüyor ve korkuyor olabilirsiniz. Hemen bir doktora gitmek istediğinizde, bu sefer bir pisikiyatra giderek psikoterapi almalısınız. Mutsuzluk ve kaygı senelerce üzerinizde kalabilir. Bu durum sizi yavaş yavaş kemirebilir. Bu durumda bir psikoloğa ya da psikiyatriste gitmek, sizin kendi hayatınıza değer verdiğinizi ve cesur olduğunuzu gösterir.

Kendinizi kötü hissettiğinizde, kesinlikle psikolog ya da psikiyatriste gitmelisiniz. Psikolojik sorunlarda duyguya odaklanılır. Fakat duyguyu besleyen düşünce çok önemlidir. Obsesif takıntısı olan kişiler sürekli kaygısına cevap verir. Oysa kaygı, aklına gelen düşüncelere verdiği önem ve tehtitlerden kaynaklıdır. Psikoterapide, kişi duygularını anlamaya çalışır. Bir nevi kendine ait bir farkındalık yaşar. Psikoterapide kullanılan bazı teknikler vardır. Fakat önemli olan, hastanın tüm düşüncelerini rahatlıkla anlatacağı bir güven ortamının psikoterapist tarafından oluşturulmasıdır. Bu sayede sorunlar çözümlenmelidir. Aslında psikoterapist, sizin hayatınızı sizin pencerenizden seyreder, bilgiyi alarak yoğurur, şekillendirir ve size anlayacağınız şekilde sunar.

Psikoterapide uygulanan teknikler nelerdir?

Psikoterapide, her hastalık için uygulanan teknik farklıdır. Panik ataklarda düşünce temelinde tehdit vardır. Terapide öncelikli olarak, bunu  neden yaşadığınız konusunda bilgi alırsınız, daha sonra tehdit algısı üzerinde çalışılır. Önce düşünce olarak, daha sonra da davranış olarak sorunun çözümlenmesi sağlanır. Bu nedenle terapist, aslında hangi soruna hangi yöntem ile çözüm bulunacağını bilen kişidir.

Terapi süresi aslında tam 50 dakikadır. Yaşanılan sorun ve hastanın kişiliğinde olan bozulmalar ve yaşanılan rahatsızlığın geldiği nokta, kaç seans alınacağını belirlemektedir.

Kaynak: Bu yazı, tavsiyeediyorum.com/makale_18912.htm kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply