Uykusuzluk sorununa bilimsel çözümler

uykusuzluğun bilimsel açıklaması

Uyku bozukluğu ve uyumada zorluk çekiyorsanız bu önerileri göz önünde bulundurun. Uyku sorunları yaşayan insanlarda konsantrasyon güçlükleri, bağışıklık sistemi düşüklüğü, sinirli olma hali, yorgunluk sıklıkla yaşanılan durumlardır. Uykusuzluk sürekli olduğunda buna tıp dilinde insomnia denilir. Uykusuzluğa neden olan pek çok şey vardır. En güçlü neden, psikolojik sorunlardır. İş ve ev hayatında stresli dönem geçiren insanlarda uykusuzluğa sık rastlanır.

Uykusuzluk akut, kronik, psikiyatrik, huzur bacak sendromu, sirkadiyen ritm bozukluğu, nörolojik bozukluklar olarak sınıflandırılır.

Akut uykusuzluk; uzun süren uykusuzluk değildir. 1-2 hafta kadar sürer. Stres, hastalık, kafein, alkol alımı ile kendini belli eder. Uykusuzluğa neden olan sorun geçince uykusuzlukta kendiliğinden iyileşir.

Kronik uykusuzluk; bir sebepten oluşan ve uzun süre sürekli devam eden uykusuzluktur. Profesyonel yardım alınması gerekmektedir.

Psikolojik uykusuzluk; kronik uykusuzluğun gelişmiş halidir.

Huzur bacak sendromu; bacak ağrısı kaynaklı uykusuzluğun yaşanması, uykusuzluğun sürmesi ile bacak ağrısının artmasıdır.

Sirkadiyen ritm bozuklukları; kişinin uyku saatleri farklıdır. Bazıları gündüz, bazıları da günün herhangi saatinde uyku uyumak ister.

Nörolojik uyku bozukluğu ; nörolojik rahatsızlıklarla kendini belli eder.

Uykuya dalma yöntemleri

Yatmadan önce aç ya da tok olunmamalıdır.

Uyku öncesi kafein alınmamalıdır.

Günlük spor yapmalı ve vücudu gevşetmeliyiz. Zihni can sıkıcı konularla doldurmamalıyız. Yapılacak olan sporun yatma saatine yakın olmaması spor ile uyku arasında 3-4 saat olması gerekiyor.

Uyku saatine yakın sürede yemek yenilmemelidir.

Uyku uyunacak olan odanın iyi havalandırılması gerekir. Duvarların canlı renklere boyanmaması gerekir.

Uyku uyunacak olan odada, karanlık ve sessizlik olmalıdır. Bu durumda uyku hormonu olan melatonin salgısı olacaktır.

Her gece aynı saatte yatılmalı ve sabah aynı saatte kalkılmalıdır. Böylece uyku biyoritmi oluşmaktadır.

Uykunuz kaçtığında mutlaka yataktan kalkın ve sizi meşgul eden bir şey ile yaklaşık 30 dakika kadar uğraşın daha sonra tekrar yatağa dönün.

Yatak odanız dışında hiçbir yerde kestirmeyin ve öğle uykusu uyumayın.

Yatak odanızda televizyon seyretmeyin ve kitap okumayın.

Aklınızda sorunlar varken uyumayın, boş yere sorunları ve stresi yatağınıza taşımayın.

Leave a Reply