Polikistik over sendromu nedir?

Polikistik over sendromu nedir

Polikistik Over yani PCOS hastalığı kadın yumurtalıklarında oluşan sebebi bilinmeyen bir hastalıktır. Bu hastalıkta, yumurtalıklarda birden fazla kist oluşumu vardır. Bu nedenle hasta kilo alır, kıllanır ve gebe kalması zorlaşır. Hastalığın ilerlemesini durdurmak için sağlıklı kilo verme ve disiplinli bir yemek düzeni olmalıdır.

POS, PCOS, Polikistik over sendromu nedir?

Yumurtalıklarda birden fazla kist oluşur. PKOS hastası olan kadınlarda androjen yani erkeklik hormonları çok fazla salgı yapar. Bu nedenle kıllanma, sivilceler ve kilo sorunları ortaya çıkar. Erkeklik hormonlarının fazla salgı yapmasıyla insülin hormonu etkisiz hale gelir. Bu sayede insülin direnci başlar. Kan şekerinde olan değişimler nedeni ile aşırı yeme meydana gelir ve kilo alımı oluşur. Özellikle karın bölgesinde yağlanma meydana gelir.

Polikistik over sendromu tedavisi:

Polikistik over sendromunun bilinen bir tedavisi yoktur. Sadece hastalık kontrol altına alınarak, hastanın gebe kalması, kilo alması ve kıllanmasının önüne geçilir. Tedavi sürecinde hastanın var olan kilosunun %5-10’nu vermesi hastanın rahatlamasını ve gebe kalmasını sağlamaktadır. Düzenli olarak yapılan spor kilo vermeyi desteklemektedir. Eğer, polikistik over yavaş ilerliyor ve başlangıç safhasındaysa kullanılan çeşitli doğum kontrol haplarıyla, şeker ilaçlarıyla kontrol altına alınır. Bu ilaçlar, hormon dengesi sağlamaktadır.

Polikistik over ve zayıflama:

Hastalığın belki de en etkili tedavisi kilo vermektir. Kilo alımının artması nedeni ile kistler, kilo alma ve insülin direnci artar. Bu durumda yaşam tarzı değişikliği yapmak, düzenli egzersizlerle diyet uygulamak gerekmektedir. Kilo kaybından sonra var olan kiloyu korumak gereklidir.

Polikistik over ve egzersiz:

Haftada en az 3 gün egzersiz yapılmalıdır. Egzersizler arasında en fazla önerilenler; yürüme, yüzme, bisiklet sayılabilir. Egzersiz başlamadan önce ısınma ve esneme hareketleri yapılmalıdır.

Polikistik over için beslenme önerileri:

PKOS hastalarına az ve sık beslenme önerilir. Günde 3 ara 3 ana öğünle beslenme yapılmalıdır. Öğün araları 2-3 saat olmalı ve 4 saatten uzun süre asla aç kalınmamalıdır.

Beslenmede düşük glisemik endeksli gıdalar tercih edilmelidir. Düşük glisemik endeksli gıdalar açlık krizi ve tatlı krizlerinin önüne geçer. Uzun süre tok tutar ve sağlıklıdır. Sabah kahvaltısında peynir, buğday veya çavdar ekmeği bol söğüş salata glisemik endeksi düşük kahvaltıdır.

Ara öğünlerde süt, meyve, meyveli yoğurt, meyve ve kuruyemiş, peynir ve ekmek gibi öğünler hazırlanabilir.

Kan şekerini yükselten, beyaz şeker ve karbonhidratlar içeren yemek ve içecekler az tüketilmelidir.

Leave a Reply