Plasenta previa (Bebeğin eşinin önde olması)

plasenta previa

Plasenta previa yani bebeğin eşinin önde olması sık rastlanan bir durumdur. Bebeğin eşinin doğum kanalının başında yani rahim ağzına yerleşmesine denilir. normalde plasenta, rahim ağzının yanlarında veya yukarısında yerleşiktir. Plasenta previa sadece ultrasonografi ile teşhis koyulabilen bir durumdur.

Plasenta previa kimlerde sık görülür?

Anne yaşının ileri olduğu durumlarda, sigara kullanan anne adayında,

Gebeliğin çoğul olduğu durumlarda, daha önce kürtaj ve sezaryen geçirenlerde,

Daha önce rahim ameliyatı olanlarda,

Daha önceki gebeliğinde plasenta previası olanlarda,

Erkek bebeğe hamile olanlarda,

Yüksek rakımlı alanlarda yaşayanlarda plasenta previa çok daha sık yaşanılır bir durumdur.

Plasenta previa belirtileri nelerdir?

Lekelenme tarzında olan vajinal kanamalar veya şiddetli kanamalar başlıca belirtileridir. Kanama sırasında rahimde kasılmalar olmaz ve ağrıda yoktur. Çok ender olarak, plasenta previa, plasentanın erken ayrılmasına neden olabilir.  Kanama ve riskin olmaması için anne adayına yatak istirahati verilir. Anne hareketlerini kısıtladığında bir sıkıntı oluşmaz. Ayrıca cinsel ilişkide yasaklanmalıdır. Yapılan tetkikler neticesinde bebek yeterince olgunlaştığında doğuma karar verilir. Fakat, kanamada oluşan fazlalık anne adayını ve bebeğin hayatını tehtit eder durumda olursa bebek sezaryen ile hemen alınır.

Plasenta previa çeşitleri nelerdir?

Plasentanın rahim ağzını tamamen kapattığı durumlara, Plasenta previa totalis ismi verilir.

Plasentanın rahim ağzının bir kısmını kapatmasına parsiyal plasenta previa,

Plasentanın rahim ağzının kenarlarında olmasına marjinal plasenta previa,

Plasentanın alt uterin segmentinde olmasına aşağı yerleşimli plasenta previa denilir.

Vaza Previa nedir?

Plasentadan uzanan kordon damarları amniyon sıvısı içindedir. Vasa previa durumunda, damarlar amniyon zarı üzerinde yapılanır. Bu damarlar hemen yırtılıp kanamaya neden olabilir. Burada kaybedilen kan bebeğin kanı olduğundan hızla bebeğin ölümüne neden olabilir bu nedenle riskli kabul edilen bir durumdur. Özellikle tüp bebekte çok sık görülebilen bir durumdur.

Plasenta previa tanısı koyulan hastalara öneriler

Plasenta previa tanınız varsa fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. Mümkün olduğunca az hareket etmek ve yatak istirahati önerilir.

Çok az miktarda kanama ve hatta lekelenme bile olduğunda hemen doktora başvurulmalıdır.

Erken doğum ya da acil bir durum oluşabileceği için hastane seçimi mutlaka yapılmalıdır. Hastane seçimi yapılırken, erişkin ve yeni doğan yoğun bakımı olan merkezler seçilmelidir.

Kan grubunuzu mutlaka üzerinizde taşıyın. Acil bir durum söz konusu olduğunda size kan verecek olan kişilerin listelerini ve telefon numaralarını mutlaka oluşturun.

Leave a Reply