Organ bağışı nedir merak edilenler

Bazı hastalıklar var ki organ bağışı olması durumunda tedavi edilebilmektedir. Ancak organ nakli ile tedavi edilebilen hastalıklar için organ bağışı ile ilgili duyarlılığın arttırılması büyük önem taşımaktadır. Çünkü birçok insanın hayatı organ bağışlarının artmasına bağlıdır. Yazımızda, organ bağışı konusunda merak edilenler ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Her ölüm sonrası organlar alınır mı?

Organ bağışı yapmış olsa da bazı ölümlerden sonra organ nakli yapabilmek mümkün olmamaktadır. Evde veya yolda ölen bir kişiden organ bağı yapmış olsa bile organları alınamamaktadır. Sadece hastanelerde yoğun bakım ünitelerinde ölen kişilerin organları nakledilebilmektedir. Daha da netleştirmek gerekirse, herhangi bir kaza ya da normal bir nedenden de olsa hastane ortamı dışında gerçekleşen ölümlerden organların alınması söz konusu olmamaktadır.

Her organ herkese nakledilir mi?

Organların doğrudan hiçbir özellik aranmadan birine nakledilebilmesi mümkün değildir. Çünkü organ nakli operasyonlarında, alıcı ve verici olacak insanların dokularının uyumlu olması gerekmektedir. Her alıcı ve vericinin doku uyumları, yapılacak olan testlerle belirlenmekte ve en yüksek doku uyumu aranmaktadır. Doku uyumları ile birlikte, nakil sırasında verilen bağışıklık önleyici ilaçlar sayesinde organ naklindeki başarı oranı arttırılmaktadır.

Organ nakli kararı kişi ölmeden alınabilir mi?

En temel tıp ilkelerinden biri kişinin yaşam hakkıdır ve çok ufak bir yaşama şansı varsa dahi bunun en sonuna kadar kullanılması gerekmektedir. Kimse hakkında nasıl olsa en sonunda ölecek diyerek organ nakli kararı verilemez. Hastanelerin yoğun bakımlarında doktorların oluşturduğu ekip, tıbbi ölüm kararı vermeden organ nakli kararı alınması veya bunun düşünülmesi imkansızdır.

Organ bağışında yaş sınırı ve bir özellik aranmakta mıdır?

Yaşı 18 olan ve akli dengesi bulunan herkes organ bağışında bulunabilir ve organ bağış kartı alabilir.

Organlarımın hepsini bağışlamak istemiyorum, olur mu?

Organ bağışı yapıldığında verilen bağış kartının bir yerinde bağışlanan organlarla ilgili bölüm bulunmaktadır. Bu bölümde işaretlenen ve bağışı yapılan organların haricinde başka bir organın alınması mümkün değildir. Mutlaka bu bölümde bağışlanan hangi organ varsa o organlar alınır.

Her organ bağışında bulunanın organı alınabilmekte midir?

Organ bağışı yapan bir kişi evde veya yolda ölmüşse organlarının alınması mümkün olmamaktadır. Öncesinde belirttiğimiz gibi, ancak hastanelerin yoğun bakımlarında tıbben ölümün gerçekleşmesi halinde organ alınabilmektedir.

Organ bağışından vazgeçmek mümkün mü?

Organ bağışında bulunduktan sonra, dilediğiniz zaman ailenize bilgi vererek ve organ bağışı kartınızı yırtıp atarak vazgeçme imkanına sahipsiniz.

Oran bağışını ailemden gizleyeceğim, üzerimde organ bağış kartı olması yeterli mi?

Organ bağış kartı hiçbir zaman tek başına organ bağışında yeterli olmamaktadır. Ailenin veya yakınların onayı olmaksızın kesinlikle organlar alınamamaktadır. Bundan dolayı, organ bağışı yaptığınızda bunu ailenizle ve yakınlarınızla paylaşmalısınız. Çünkü organ bağışı bir çeşit miras niteliğindedir.

Bağışlanan organın satılma ya da özellikle belirli birine verilme ihtimali var mı?

2238 sayılı yasada belirtilen hükümlere göre, insanların az ya da çok bir bedel karşılığı organlarını vermeleri yasaklanmıştır. Bağışı yapılan organlar, Ulusal Koordinasyon Sistemi vasıtasıyla aciliyeti ve doku uyumluluğuna bağlı olarak en uygun olan alıcıya nakledilmektedir. Organın kime nakledileceği konusunda zenginlik, fakirlik, cinsiyet veya ırk gibi ayrımlar hiçbir şekilde yapılmamaktadır.

Kaynak: Bu yazı, bobreksagligi.com/index.php?page=organbagisi&content=merakedilenler&language=tr kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply