Normal Kalp Atım Hızı Nedir Kaç olmalı

Normal kalp atım hızı nedir

Normal Kalp Atım Hızı Nedir Kaç olmalıKalp atım hızı nasıl ölçülürkalp atım hızı normal değerleri, normal kalp atım hızı kaçtır, eğer bu soruların cevabını merak ediyorsanız yazının devamında tüm cevapları bulacaksınız.

Yetişkin bir bireyin dinlenme durumundaki normal kalp atım hızı 60-100 arasında değişmektedir. Kalp atım hızı çocuklarda 70-100 arasında değişmektedir. Kalp atım hızındaki düşüklük daha çok kalbin fonksiyonlarının efektif ve daha güzel çalıştığını, akciğerlere ve organlara oksijen taşımada çok daha verimli olduğunu göstermektedir.

Profesyonel olarak spor yapan kişiler mesela atletlerde, dakikada 40 kalp atım hızı olabilmektedir. Fransa bisiklet turunun 7 defa galibi olan Lance Armstrong’un dinlenme sırasındaki kalp atım hızı 32 olarak ölçülmüştür.

Kalp atım hızı nasıl ölçülür?

Normal kalp atım hızını ölçmenin en basit yolu nabzınızı ölçmekten geçer. Nabzınızı ölçmek için orta ve işaret parmaklarınızı kullanarak boynunuzda gırtlak borusunun yanına koyabilirsiniz. Şayet nabzınızı bileğinizden ölçmek isterseniz de her iki parmağınızı ön kol damarınızın üzerindeki kemik ile sinir arasına yerleştirmeniz gerekmektedir. Nabzınızı aldığınızda bu atımları 15 saniye kadar sayın ve bunu 4 ile çarpın. Elde edeceğiniz sonuç kalbinizin dakikada gerçekleştirdiği atım sayısını verecektir.

Kalp atım hızını etkileyen faktörler:

Bilinen birçok faktör kişinin kalp atım hızını etkilemektedir. Bunları sıralamak gerekirse;

  • Kalp atım hızı aktivite düzeyine bağlı olarak artış gösterir.
  • Fitness düzeyi ile de artış olur.
  • Hava durumu yani sıcaklık ve nem oranı kalp atım hızını arttırmaktadır.
  • Vücudunuzun duruş şekline göre kalp atım hızı değişir. Ayakta durduğunuzda artar, uzandığınızda ise azalır.
  • Size heyecan ve utanç veren bazı duygular da kalp atım hızınızı arttırmaktadır.
  • Kilolu olma ya da vücut kütlesinin büyüklüğü de kalp atım hızını yükseltir.
  • Kullanılan bazı ilaçlar ise kalp atımını arttırabilmekte veya azaltabilmektedir.

İnsanlardaki kalp atım hızının geniş bir aralığı bulunsa da, sıra dışı olan yüksek veya düşük kalp atımının temelinde çok daha başka sorun yatabilir. Kalp atım hızı sürekli olarak 100’ün üzerinde olan kişilerde kalp çarpıntısı ve taşikardi, kalp atım hızı 60’ın altında olan kişilerde de bradikardi ve düşük nabız olabilir. Bu durumda vakit geçirmeden doktora görünmenizde fayda vardır.

Tüm bunlara ek olarak baş dönmesi, bayılma, nefes darlığı, göğüste ağrı gibi sorunlar da varsa hemen bir uzmana görünmenizi tavsiye ederiz. Geçici gibi görünen durumlarda kendinizi kontrol etmeniz, farkında olmadığınız sorunlarınızı ortaya çıkarmanızda yardımcı olacaktır.

Leave a Reply