Mesane kanseri ve tedavi yöntemleri

mesane kanseri ve tedavisi

Mesane kanseri ve tedavi yöntemleri: Ürolojik sistemde en sık rastlanan ikinci kanser türü olan mesane kanseri, özellikle bazı meslek kollarında kullanılmakta olan kimyasallar sebebiyle de oluşabilmektedir. Yazımızda mesane kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.

Erkeklerde kadınlara göre 4 kat daha fazla görülmektedir:

İdrar kesesinde ortaya çıkan iyi ve kötü huylu urlara mesane tümörü adı verilmektedir. En fazla erkeklerde görülen mesane tümörü %90 oranında kötü huylu olmaktadır. Kadınlarda görülen mesane tümörü çok daha kötü seyirli olabilmektedir.

Mesane tümörünün görülme yaşı gittikçe düşmektedir:

Mesane tümörü, 50’li yaşlardan itibaren görülen bir hastalık olsa da sigara tüketiminin çok fazla olduğu ülkelerde bu hastalığın görülme yaşı 20’li yaşlara kadar düşebilmekte ve gittikçe de artmaktadır.

İdrarda kanama olması en önemli belirtisi:

İdrarda meydana gelen kanama mesane tümörünün en önemli belirtisidir. Yaşanan kanamalar genellikle ağrısızdır, ancak bazen idrarda yanma ve sıklıkla idrara çıkma gibi yakınmalar olabilmektedir. Bazen de belirti göstermeden yapılan muayeneler ve sistoskopi incelemelerinde ortaya çıkabilmektedir.

Bazı meslek grubundakiler risk altında:

Mesane kanserine yakalananların yaklaşık %25’i tekstil, boya, deri, kauçuk ve kimya endüstrisinde çalışmaktadır. Bu melekleri yapan kişilerde mesane tümörü oluşumuna kullanılan bazı kimyasallar neden olmaktadır. Sigara, hatalı diyetler, radyasyon tedavileri, sistomiyaziz adı verilen paraziter enfeksiyonlar ve kronik idrar yolu enfeksiyonları mesane kanseri için risk faktörleridir.

Tedavide cerrahi müdahale gereklidir:

Cerrahi uygulama hastalığın hem tanılamasında hem de tedavisinde gerekmektedir. Laparoskopik olarak mesane tümörünün çıkarılması tanılama ve evreleme için yapılmakta ve tedavinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Sonrasında da bu değerlendirmelere göre tedaviler yönlendirilmektedir. Kaslara yayılmamış tümörlerin kapalı olarak çıkarılması, mesane içine uygulanacak ilaçlar en etkili tedavi şeklidir. Tümör kasa nüfuz etmişse radikal sistektomi adı verilen cerrahi yöntem uygulanmaktadır.

Tedavi sonrasında yaşantıya dikkat edilmesi gerekir:

Öncesinde sigara içenlerin tedaviden sonra sigarayı bırakmaları önemlidir ve gereklidir. Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı takip edilmeli, iş olarak risk faktörü yaratan bir meslek grubundaysa iş değiştirilmeli, 5 yıl süreyle de mesane kanseri takiplerini yaptırmaları gerekmektedir.

Leave a Reply