Menisküs Yırtığı Nedir? Menisküs Belirtileri ve Tedavisi

Vücudumuzda diz, bilek, omuz, dirsek ve köprücük kemikleri arasında bulunan kıkırdak dokuya menisküs denilmektedir. Menisküs, bacaklarda iki tane bulunur. Dizde, eklem hareketleri sırasında kemiklerin sürtünerek aşınmasını engellemektedir. Bazen yırtılan menüsküs, kemiklerin arasına sıkışır ve hareket edildiğinde ciddi ağrılara neden olur.

Menisküs yırtığı nedir?

Menisküs, diz gibi pek çok eklemde sürtünmeyi engelleyen kıkırdak yapıdır. Diz ekleminde yaklaşık 2 adettir. Menisküs yırtığı, darbe ile ya da yaşlılıkla oluşabilir. Yaşlılarda diz eklemi ve diğer eklemler zamanla fonksiyonunu yitirir. Kireçlenme oluşabilir. Bu durumda, menisküsün üzerine yük çok fazla binmeye başlar. Yaşa bağlı olan bu durumda menisküs yırtılarak, kemiklerin birbirine sürtmesine neden olur. Yaşlılarda ayrıca en ufak darbe bile menisküs yırtığına neden olabilir.

Menisküs yırtığı belirtileri nedir?

Dizde oluşan şişlikler ve ağrı başlıca menisküs belirtileridir. Menisküsün yırtılma şekline göre, bazen dizlerde kilitlenmeler meydana gelebilir. Yaşlılarda diz çökme, oturma, merdiven çıkma gibi durumlarda zorlanmalar meydana gelir. Menisküste sürekli ağrı yoktur. Sadece eklemler hareket ettirildiğinde ağrılar meydana gelir.

Menisküs tedavisi nasıl yapılır?

Menisküs yırtığında, hastaya yapılan bazı tetkikler ile yırtığın boyutu ve nerede oluştuğu belirlenir. Her menisküste ameliyat uygulanmaz. Hastalara egzersiz ve fizik tedavi uygulaması yapılarak ağrılar engellenebilir. Gençlerde durum biraz daha farklıdır. Ağrının olduğu bölgede yük azaltılma çalışması yapılmalıdır. Cerrahi menisküs ameliyatı, menisküsün beslenmediği ve yırtılarak kemiklerin altına tam girdiği durumlarda uygulanır.

Menisküsün dikilmesi:

Menisküs yırtığı onarılacak şekildeyse dikilebilir. Yaklaşık 6-8 hafta süreyle hasta koltuk değneği kullanır. Sporcularda sıklıkla uygulanan bu yöntem, hastanın 4-6 ay spordan uzak kalmasını yol açar. Uzun vadeli bir çözüm olarak kabul edilir.

Yırtık manisküsün alınması:

Onarılamayan menisküsün çıkarılması işlemidir. Hasta 1 hafta içinde normal hayata döner. İlerleyen dönemde ağrılar oluştuğundan kadavradan menisküs nakli yapılır. Bu ameliyatlarda artroskopik cerrahisi uygulanır.

Artroskopik cerrahisi:

Dizde yırtık menisküslerin çıkarılması, eklem iltihabının boşaltılması, eklem zarının alınması, diz kapağı çıkıklığında, kireçlenme tedavisinde ve kıkırdak nakillerinde uygulanan bir yöntemdir. Diz ekleminde 2-3 delik açılarak, kamera ile kontrol yapılır ve yırtık olan kısım çıkarılır. Ağrı ve enfeksiyon kapma riski çok düşüktür. Hasta amelliyattan hemen sonra normal hayatına geri döner.

Bu yazı hepsaglik.net kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply