Meme Ağrıları Nedenleri ve Çeşitli Çeme Şikayetleri

Meme ağrıları ve çeşitli meme şikayetleri

Meme ağrıları nedenleri ve çeşitli meme şikayetleri: Meme ağrısından şikayetçiyseniz veya başka meme rahatsızlıklarınız varsa makalemizi mutlaka okumalısınız. Yazımızda meme şikayetleri ve meme ağrıları ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kadınlarda en yaygın olarak görülen meme rahatsızlığı meme ağrısıdır ve meme şikayetiyle doktora gelen kadınların yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Meme ağrısı ile ilgili çok net bir tanımlama bulunmamaktadır, fakat menopoz öncesinde kadınların çoğunluğunda rastlanan bir durumdur. Kadınlardaki meme ağrısı kronik de olabilir ve yıllar boyu sürebilir. Ağrıyı stres, kafein, sigara ve ağır egzersiz gibi etkenler de arttırabilmektedir.

Meme ağrısı nedenleri:

Meme ağrısı döngüsel ve döngüsel olmayan ağrılar olarak iki bölüme ayrılabilir. Döngüsel ağrı, doğurganlık çağındaki kadınlarda adetten birkaç gün evvel başlayan ve adetin bitiminde yok olan veya azalan ağrılardır. Daha çok iki memede de görülen bu ağrı bezen tek memede ya da dönüşümlü olarak bir memede de olabilmektedir. Ağrıyan meme tarafındaki koltukaltına ve kola da yayılma gösterir. Döngüsel meme ağrıları menopozla birlikte tamamen yok olur. Bu tür ağrılara memeyi etkileyen hormonlardaki düzensizlik neden olabilmektedir ve klinikte fibrokistik değişiklikler şeklinde belirlenebilir.

Döngüsel olmayan meme ağrısı ise adet ile ilintili olmayan meme ağrılarıdır. Genellikle 40 yaş ve üzeri kadınlarda görülmektedir. Bu ağrı türü tek bir memede ve hep aynı yerde olmaktadır. Bu meme ağrısının temelinde memedeki bir kist, bazı meme hastalıkları, kanal genişlemesi, göğüs kas ve kemiklerinden oluşan ağrılar ile sinir ağrıları olabilmektedir.

Meme ağrılarının en yaygın nedenleri, memede fibrokistik değişiklikler (yapısal değişiklikler), iltihaplar ve kistlerdir. Kanser hastalığının memede ağrıya neden olması olası bir durum değildir. Memedeki ağrının kanser kaynaklı olabilmesi için, memenin belirli bir kısmında kitle ile birlikte kanlı meme başı akıntısı ve sürekli bir ağrının varlığı gerekmektedir.

Meme ağrısı şikayeti ile doktora giden 35 yaş altındaki kadınlarda, muayeneden sonra meme ultrasonu çekilmektedir. 35 yaş üzeri kadınlarda ayrıca mamografi yapılır ve tedavi gerektiren bir durum söz konusuysa hemen tedavisine başlanır.

Döngüsel meme ağrısı şikayeti olan kadınlarda başkaca bir hastalık söz konusu değilse, ağrı kesiciler yeterli olmaktadır. Ayrıca bu meme ağrısında çikolata, kolalı içecekler ve kahve tüketilmemeli, mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır. Bazı hastalarda kanser endişesi ortadan kaldırıldığında meme ağrıları kendiliğinden geçebilir. Hormon dengesizliklerinin giderilmesi için hormon ilaçları alınabilir. Yapılan tedavilerde döngüsel ağrıların %90’ı, döngüsel olmayan meme ağrılarının %60’ı başarılı olmaktadır.

Çeşitli meme şikayetleri ile ilgili soru ve cevaplar:

Mememde ağrı var. Ciddi bir hastalık olabilir mi?

Meme ağrısı daha çok hormonların aylık değişimlerinden meydana gelmektedir. Bundan dolayı da adetten önce artar adet sonrasında ise yok olur. Bazen de tek bir memede ağrı olabilir, adet sonrası azalmadığı ve yok olmadığı gibi, koltukaltına ve kola da yayılmaktadır. Daha çok 30-45 yaşlar arasında meydana gelmektedir ve menopozla birlikte ortadan kalkar. Memede adet ile alakası olmayan ağrılar da yaşabilmektedir. Dolayısıyla doktora muayene olunmalı ve gereken incelemeler yapılmalıdır. Yine de belirtmek gerekir; memedeki ağrının altında kanser gibi ciddi bir hastalık pek olası bir durum değildir.

Bebeğimi emzirirken ağrılar olmaya başladı, neden olabilir?

Bebek emziren kadınların en çok yaşadığı rahatsızlıklar, meme başında çatlakların oluşması ve iltihaplanmadır. Meme başının çatlaması, emzirme sırasında oluşan tahrişten dolayı olur. Bu çatlaklar kan sızıntısı ve şiddetli ağrılara da yol açabilmektedir. Tedavisi oluşan tahrişin giderilmesiyle yapılmaktadır. Meme başı çatlaklarından bazen mikrop girebilmekte ve iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Böyle bir durumda hastada ateşlenme, üşüme ve titreme, memede kızarıklık, şişlik ve ağrı olabilir. Sorunun erkenden teşhis edilmesi tedavide başarı sağlamaktadır. Ancak gecikilirse meme absesi olabilir ve bu abse de cerrahi yöntemle boşaltılır.

Meme başımda akıntı var, ne yapmak gerekir?

Meme başı akıntısı, memenin hormonların etkisindeyken ürettiği salgılar olabilir. Ancak kanseri de işaret edebilmektedir. Akıntı tek bir memede ise, kendiliğinden akıyor ve kanla karışık bir görüntüsü varsa, ayrıca kitle de bulunuyorsa ciddi bir şekilde durumun üzerine gidilmelidir. Meme akıntınızın nedeni süt salgısı yapan hormonlardaki fazlalık, süt kanallarını tıkayan bir et beni ya da meme kanseri olabilir. Yapılacak olan detaylı bir muayene, akıntı sıvısının tetkiki ve görüntüleme teşhis ve tanılamada yardımcı olacaktır.

Mememde kitle hissettim ve endişeleniyorum, kanser olabilir mi?

Memenizde elinizle hissettiğiniz her kitle ciddi olarak üzerine düşmeniz gereken bir durumdur. Fakat her zaman kötü bir hastalık olacağı anlamına da gelmez. Genç yaştaki kadınların memelerinde ortaya çıkan kitleler, genellikle fibroadenom adı verilen selim yani iyi huylu bir hastalıktır. Yaşları orta ve ileri olan kadınlarda ise öncelikle meme kanseri düşünülmektedir. Memede kitle olduğunda genç ya da yaşı daha ileri olan kadınlarda meme ultrasonu veya mamografi ile kesin teşhis konulabilir. Kanser şüphesi varsa iğneyle biyopsi yapılır, bazen de tamamıyla çıkarmak hem teşhis edilmesini hem de tedavi edilmesini sağlar.

Meme kanseri teşhisi varsa, memenin alınması gerekli mi?

Kanser ile ilgili tedaviler geliştikçe, meme kanserinde de ameliyatların boyutu iyice küçüldü. Bugünkü teknoloji sayesinde meme korunarak kanserli dokunun çıkarılmasına çalışılmaktadır. Bunun yapılmasını sağlayabilmek için, uygun görülen hastalarda cerrahi uygulama öncesi kemoterapi veya radyoterapi ile kanser küçültülmekte, çok daha küçük meme dokusu çıkarılabilmektedir. Buna bağlı olarak, erkenden teşhis edilmiş olan meme kanseri tedavilerinde, daha fazla başarı şansı olmakta ve meme alınmadan sağlığınıza kavuşabilmektesiniz.

Menopoza girdim, yine de kontrol için mamografi yaptırmam gerekir mi?

Menopoz sonrasında, sonraki tetkiklere temel olması açısından muayene ve kontrol mamografisi yapılmalıdır. Meonopoz nedeniyle hormon tedavisi planı varsa, meme muayenesi ile birlikte mamografi de gereklidir.

Leave a Reply