Lenf bezi şişmesi neden olur, tedavisi nasıl yapılır?

lenf bezleri, vücutta kümeler halinde olan dokulardır. Lenf sıvısını süzüp, lenf damarlarını temizlemek için vardırlar. Bir tür erken uyarı sistemidirler. Lenf sıvısı, kana karışmadan önce lenf bezleri tarafından incelenir. Bir hastalık olduğunda, hastalığın durumuna göre hemen şişerek iltihaplanır ve hastalığı ortaya çıkarırlar. Genelde soğuk algınlığı, grip ve iltihaplardan kaynaklı şişerler. İşte, lenf bezi şişmesi nedenleri ve tedavisi;

Lenf bezi şişmesi belirtileri nelerdir?

Lenf bezi şişmesinde burun akıntısı, yüksek ateş, boğazda tahriş, gece terlemesi, lenf bezlerinin üzerinde ciltte kızarıklık ve sertlik meydana gelmektedir. Ciltte sertlik oluşturan lenf bezi şişmesi tümör kaynaklıdır.

Lenf bezleri neden şişerler?

Enfeksiyon:

Lenf sıvısında bol miktarda akyuvar vardır. Bu akyuvarlar mikroorganizmaları öldürür. Hastada enfeksiyon varsa, virüs ve bakteri sayısı çok fazladır. Akyuvarlar hızla bu bakterileri ve virüsleri öldürmeye başlayınca, lenf bezleri hızla şişerler. Lenf bezini şişiren enfeksiyonlar; soğuk algınlığı ve grip virüsü, diş eti iltihabı ve apseler, ağız yaraları, kedi tırmığı hastalığı, kulak iltihabı, beze humması, kızamık, boğaz iltihabı, frengi, bademcik iltihabı, tüberküloz ve AIDS olarak bilinir. Enfeksiyon kaynaklı olan şişmelerde, ağrı vardır ve kendine yakın bölgede olan lenf bezleri de şişer.

Lenfoma:

Vücutta bir noktada olan tümörler ve kanserler lenf bezlerini kolaylıkla şişirir. Bazen, lenf bezleri de tümör geliştirebilir. Buna lenfoma denilir.

Tümör:

Vücutta oluşan tümörler, ona en yakın noktada olan lenfleri şişirir. Meme kanserinde koltuk altı lenfleri şişmektedir. Fakat lenf bezi şişmesi, kesin tümör belirtisi olarak kabul edilmez. Tümör kaynaklı lenf bezi şişmesinde ağrı yoktur. Bazen bu lenf bezleri ameliyat ile alınır.

Diğer nedenler:

İlaç alerjileri, lösemi, eklem iltihabı ve yabancı madde birikimleri lenf bezlerinde şişmeler yaratabilir.

Lenf bezi şişmesi nasıl tedavi edilmelidir?

Lenf bezinin neden şiştiğini anlamak ve tedaviye başlamak gereklidir.

Enfeksiyon tedavisi:

Lenf bezinin şişmesinin nedeni enfeksiyon olduğunda, doktor tarafından verilen antibiyotik ve antiviral ilaçlar lenf bezinin inmesini sağlayacaktır. Bu ilaçlar, hızla bu enfeksiyonu kurutur. Ağrıyı ve iltihabı azaltan ağrı kesiciler bu tedavide yardımcıdır. İstirahat etmek, bol su içmek ve vitamin destekleri diğer tamamlayıcı tedavilerdir.

Kanser:

Lenf bezleri, kanser ya da iyi huylu tümör kaynaklı olarak şiştiyse, kanser tedavi edilmedikçe bez inmeyecektir. Kemoterapi sonrasında lenf bezi inebilir.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/lenf-bezi-sismesi-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply