Kürtajda parça kalması nedir, belirtileri nelerdir?

kürtajda parça kalması

Kürtaj sonrası rahimde parça kalması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kürtaj sonrası rahimde parça kaldığında kanama, iltihap ve ağrılar oluşur. Bu durumda kürtaj tekrarlanarak rahim temizlenir. İçeride kalan parça, gebelik kesesi, plasentanın ufak parçaları olabilir. Sıklıkla 5 haftadan küçük gebelikte, 10 haftadan büyük gebelikte ve rahim ağzı dar olan kadınlarda daha fazla görünmektedir. İşte, kürtajda parça kalması;

Kürtaj işlemi sonrası yaklaşık 1 hafta kadar kanama devam edebilir. Bu kanama miktarı yaklaşık olarak damla, lekelenme tarzıdır. Fakat, kürtaj sonrası kanama miktarı her geçen gün artıyor, kramp şeklinde ağrılar oluşuyorsa rahimde parça kalmasından şüphelenilir. Fakat, bazen ağrı ve kanama olmayabilir. Yapılan ultrason kontrolünde rahimde parça görülebilir.

Kürtaj olduktan yaklaşık 1 hafta sonra doktor muayenesi yapılır. Muayenede ultrason ile rahim taranır. Eğer, rahimde parça varsa, kürtaj yenilenerek içerisi temizlenir. Parça kalması enfeksiyon geliştirebilen ciddi bir tablo yaratabilir. Bazen, doktorlar sadece ilaç tedavisi uygulayabilir. Fakat, parça kalması kürtajı,  kürtajın ilk yapılması gibi bir işlem değildir. Hastaya anestezi bile verilmez vakum ile kalan parça çıkarılır. Genelde kürtaj sonrası parça kalması 5 haftalık gebeliklerde ve 10 haftadan büyük gebeliklerde ve rahim ağzı dar olan kadınlarda sıklıkla yaşanılan bir durumdur.

Rahimde parça kalması belirtileri

Kürtaj sonrası 1 hafta içinde kanamanın giderek artması,

Kasıklarda adet sancısına benzer ağrıların ve krampların olması ile anlaşılır.

Leave a Reply