Kürtaj nedir, Nasıl yapılır

kürtaj

Kürtaj nedir? Nasıl yapılır, kürtaj hakkında bilmeniz gerekenler. Kürtaj, gebeliğin rıza ile sonlandırılmasına verilen isimdir. Fakat, sadece gebeliğin sonlandırılması değil aynı zamanda düşükten sonra rahmin temizlenmesi, ölü gebelikler ve boş gebeliklerin alınmasına da kürtaj denilir. İşte, kürtaj nedir ve nasıl yapılır?

Kürtaj ne zamana kadar yapılır?

Ülkemizde yasal olarak 10 haftaya kadar kürtaj yapılabilmektedir. Ultrason ile teyit edilen hamilelik ailenin rızası ile sonlandırılabilir.

Kimler kürtaj yaptırabilir?

18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşinin rızası ile, 18 yaşından küçük olanlarda anne ve baba onayı ile kürtaj olabilirler. 15 yaş altı çocuklarda, durum mutlaka adliyeye bildirilmelidir. 10 haftadan büyük gebeliği olanlarda ise kürtaj yapılmaz. Yasal değildir. Fakat, bebekte oluşan anormalliklerde, özürlerde gebeliğin erken sonlandırılması için kürtaj uygulanabilir.

Kürtaj nasıl yapılır?

Vakum aspirasyon kürtaj

Kürtaj  işlemi, sıklıkla vakum ile yapılır. Gebelik rahim ağzından giren bir uç yardımı ile aspire edilerek, vakumlanır. İşlem yaklaşık olarak 5-10 dakika kadar sürer. Hasta genelde genel anestezi altındayken işlem uygulanır. Kürtaj işleminden önce hasta jinekolojik muayene masasına yatırılır ve damar yolu ile anestezi verilir. Vajina antiseptik solüsyonlar ile temizlenir. Hastaya spekulum takılır ve vakum ile gebelik sonlandırılır. Hasta kürtaj sonrası 10-20 dakika içinde uyandırılır ve normal yaşamına rahatlıkla dönebilir. Kürtaj sonrası mutlaka ultrason ile rahim içinde parça olup olmadığı kontrol edilir.

Kürtaj sonrası, hafif bir kasık ağrısı ve az kanama olması normal kabul edilir. Kürtaj sonrası hastalara antibiyotik ve ağrı kesiciler verilebilir. Yaklaşık 1 hafta kadar sonra hasta kontrole çağrılır. Fakat, bu 1 hafta içinde ağrı, kanama olduğunda hemen doktora başvurmak gereklidir. Kürtaj olunan gün banyo yapılabilir sadece tampon kullanımı yasaktır.

Kürtaj sonrası riskli olan durumlar

38 derece üzerinde olan ateş, ağrı kesici kullanılmasına rağmen şiddetli ağrı ve kramplar, kürtaj sonrası kanamanın şiddetli olması, kötü kokulu akıntı, kanama sürekli olarak artıyorsa hiç beklemeden doktora başvurulmalıdır.

Kürtaj nerede yapılır?

Kürtaj işlemi kesinlikle hastane, kliniklerde kadın doğum uzmanları tarafından yapılmalıdır. bunun başlıca nedeni kullanılacak olan aletlerin steril olması, merkezin her hangi bir durumda müdahale edecek kapasitesinin olması açısından şarttır. Bugün, hemen hemen tüm büyük şehirlerde kürtaj yapılabilen aile sağlığı merkezleri vardır.

Leave a Reply