Kordosentez (Kordondan kan alınması)

kardosentez

Kardosentez nedir kimlere uygulanır, Kardosentez kimlere uygulanır, nasıl yapılır işte tüm cevaplar burada. Kardosentez, iğne yardımı ile bebeğin göbek kordonuna girerek bu bölgeden kan alınmasına verilen isimdir. Genetik araştırmalar, enfeksiyonlar ve bebeğin kan uyuşmazlığından aldığı etkiyi araştırmak için uygulanır. Bazen bebek anemiye yakalandıysa bu noktadan kan naklide yapılabilmektedir.

Kordondan kan alınırken mümkün olduğunca plasentaya kordonun girdiği noktadan kan alınmaya çalışılır. Bu mümkün olamıyorsa kordondan kan alınır. Kardosentez uygulaması sonrası mutlaka kan uyuşmazlığı iğnesi vurulur. Genelde, 18-20. Gebelik haftasından itibaren rahatlıkla yapılabilen bir uygulamadır. Çoğul gebeliklerde bile uygulanabilmektedir.

Kardiyosentez kimlere uygulanır?

Ultrason incelemesinde bebekte anomalilik tespit edilirse,

Üçlü, dörtlü testlerde yüksek risk tespiti yapılırsa,

Amniyosentez sonrası kültür ortamında oluşan başarısızlıklarda,

Ailenin rutin olan tahlil ve testleri yaptırmaması sonucunda,

Bazı enfeksiyonlardan şüphenildiğinde,

Kan uyuşmazlığı nedenli bebekte etkilenme tanısında,

Bebekte anemi oluştuğunda,

İleri anne yaşında, bebekte rahim içi gelişme geriliğinde,

Bebeğin suyunun az olması, daha önce anomalili bebek doğuranlarda, kardiyosentez uygulaması yapılır.

Kardosentez riski nelerdir?

Bebek kalp atımlarında yavaşlama, erken doğum, erken su gelmesi, enfeksiyon, göbek kordonunda zedelenme oluşabilir. Çok nadir olarak amniyon sıvısında kanama oluşabilir. Fakat, kardosentez uygulamasında bebeğin kaybedilmesi riski yaklaşık olarak %1-5 arası kadardır. Anne adayında enfeksiyon ve kanama oluşabilir. Kardosentez sonrası, ateş, üşüme, titreme, su gelmesi, kanama, sancı olduğunda mutlaka doktora gidilmelidir. İşlem ultrasondan bebeğin kontrol edilmesi ile uygulandığından iğnenin bebeğe batması gibi bir durum söz konusu değildir.

Kardosentez nasıl yapılır?

İşlem aslında amniyosentez uygulamasından çok daha zahmetlidir. Hasta, sırt üstü yatar, ultrason ile bebeğin hareketleri kontrol edilerek iğne kordona yakın bir kısma sokulur ve çok az miktarda bu bölgeden kan alınır. Yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar süren bir işlemdir. Hasta yaklaşık 2 saat dinlendirilerek hemen evine yollanır. Uygulama sonrası hastaya yoğun tempolu aktivitelerden uzak durmak ve mümkün olduğunca dinlenmek önerilir. Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı varsa işlem sonrası hemen kan uyuşmazlığı iğnesi hastaya vurulur. İşlem sonrası alınan örneklerde, bebekte ciddi bir anomalilik varsa hamileliğin sonlandırılması düşünülür.

Kordosentez sonuçları ne zaman çıkar ve güvenilir midir?

Yapılan işlemin sonuçları yaklaşık 7-10 gün sonra çıkar. Kardosentez ve amniyosentezde kesine yakın sonuçlar çıkar. Aynı amniyosentezde olduğu gibi kültür başarısızlığı da oluşabilir.

Leave a Reply