Koltuk altı terlemesi Nedenleri ve tedavisi

koltuk altı terlemesi

Koltuk altı neden terler, nasıl tedavi edilir, koltuk altı terlemesi nasıl önlenir işte ayrıntılar. Terleme ile vücudumuz ısı dengesini sabitler. Bu şekilde vücut sıcaklığı sabit tutulur. Vücudumuzda binlerce ter bezi vardır. Bunlar, hemen hemen her noktada bulunmaktadır. Vücudun bazı kısımlarında olan ter, havaya karışıp buharlaşamaz. Koltuk altı, genital bölgeler ve ayaklarda oluşan ter buharlaşamadığından bakterilere maruz kalır. Bakterilerle, amonyağa dönüşen ter, koku yapar. İşte, koltuk altı terlemesi nedenleri ve tedavisi;

Bazı insanlar çok daha fazla ter üretirler. Bu sağlık sorunu kabul edilen bir durum değildir fakat, sosyal açıdan sorun yaratır.

Aşırı terlenme belirtileri

Ilık ve soğuk havada bile terleme varsa,

Ter kokusunu engelleyen deodorantlar etki etmiyorsa,

Sebepsiz yere terleniyor ve vücudun her bölgesi çok terliyorsa,

Ayak tabanı ayakkabıları ıslatacak kadar çok terliyorsa aşırı terleme sorununuz vardır.

Koltuk altı terlemesinin nedenleri

Primer fokal hiperhidroz

Koltuk altı, eller, ayaklar ve yüzün aşırı terlemesi yani vücudun belirli bölgelerinin terlemesine verilen isimdir. Nedeni tam olarak bilinmese de, sinir sistemi sorunları kaynaklı ve kalıtsal olduğu düşünülür.

Sekonder hiperhidroz

Tüm vücudun aşırı terlemesine verilen isimdir. Aşırı terlemenin altında bu durumda bir hastalık olabilir. Özellikle gece terlemesi çok fazlaysa bir doktora başvurmak gerekir.

Sekonder hiperhidrozu yaratabilecek hastalıklar

Menopoz, hamilelik, tüberküloz, tiroid hastalıkları, aşırı alkol, şeker hastalığı, Parkinson, felç, kalp yetmezliği, lösemi ve lenfoma gibi kanserler sayılabilir.

İlaçlar

Bazı ilaçların yan etkisi ile terleme oluşabilir. Terleme yapan ilaçlar; antidepresanlar, tansiyon ilaçları, bazı antibiyotikler, bazı gıda takviyeleri ve ağız kuruluğu ilaçları olarak sayılabilir.

Koltuk altı terlemesi nasıl geçer?

Terlemeyi önlemek

Terlemede ıslaklığı mı, ter kokusunu mu yoksa ter lekesini mi sevmiyorsunuz veya hepsi sizin için dert ise,

Ter lekelerini engellemek için antiperspirant kullanılmalıdır bu ürün aynı zamanda terleme miktarını azaltır. Ter kokusu için koltuk altı deodorantları kullanılmalıdır.

Ter kokusunu engellemek için doğal çözümler

Su ve karbonat karışımı yapmak ve koltuk altında yaklaşık yarım saat kadar bekletmek ter kokusuna iyi gelir.

Koltuk altına elma sirkesi, domates lapası, limon suyu sürmek bakteri oluşumunu engeller ve ter kokusunu engeller.

Adaçayını günlük içince terleme yavaşlar.

Bunları evden çıkmadan önce uygulayın, sabah duş alın ve uygulayın. Zaten terlemiş olan koltuk altına bu uygulamalar yapılmaz. Koltuk altınızı sabunlayın ve kurulayın ondan sonra uygulama yapın. Terleme etkisini yavaşlatmak için, elbiselerinizi kurutun, aşırı terlemeniz varsa yanınızda temiz bir üst elbise taşıyın. Gün içinde elbise değiştirin. Fanila giyin ve koltuk altında tıraş uygulaması yapın. Bu sayede ter kokusu azalır. Soğan, sarımsak, çemen, köri, lahana ve brokoli tüketimi terleyenlerde azaltılmalıdır. Ayrıca, kilo vermek terlemeyi yavaşlatmaktadır.

Leave a Reply