Kolesterol kaç olmalı, Kolesterol değerleri

Yüksek kolesterol nedir, kolesterolün normal değerleri kaç olmalı. Vücudumuzda bulunan yağ içerikli maddeye kolesterol denilir. Beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar ve karaciğerde bol miktarda bulunan kolesterol, hormon ve safra asitleri üretiminde kullanılır. Kolesterolün kanda fazla miktarda olması çok büyük sıkıntı yaratmaktadır. Çünkü fazla kolesterol damarları tıkar, organlarda hastalıklara neden olur.

Kolesterol neden önemlidir?

Kolesterol, dengede olursa pek çok hastalıktan korunulduğu gibi sağlıklı hormon üretimi de yapılır. Kalp hastalıklarından korunma sağlar. Yüksek kolesterol, kalp krizine neden olabilir. Kalp krizlerinin neredeyse ciddi bir bölümü, kolesterol yüksekliği olan hastalarda ortaya çıkmaktadır.

Kalp hastalığı nasıl oluşur?

Fazla kolesterol, hızla kan damarlarında birikmeye başlar. Zamanla damar çeperleri daralır. Daralan damarların içinde akan kan azalmaya başlar. Bazen de damar komple tıkanır ve kan akamaz. Kalbe kan yollayan damarın tıkanması, kalbe giden oksijenin azalmasına neden olur. Bu durumda kalp zorlanır ve kalp krizi oluşur. Kolesterol oranı düştüğünde, kalp hastalıklarından da uzaklaşmış olunur. Gençler, orta yaşlılar ve bayanlarda kalp krizi oluşması, genellikle kolesterol yüksekliğinden kaynaklanmaktadır.

Kolesterol seviyesi ne anlama gelir?

5 yıl ara ile düzenli olarak kolesterol seviyesi ölçülmelidir. LDL kolesterol kötü olan, HDL kolesterol de iyi olan kolesteroldür. Trigliserid ise kanda olan yağdır.

Toplam kolesterol; 200 mg/dl altında, 200-239 mg/dl sınırda, 240 mg/dl yüksek

LDL kolesterol; 100 mg/dl altında, 100-129 mg/dl istenilene yakın, 130-159 mg/dl sınırda, 160-189 yüksek, 190 mg/dl çok yüksek.

HDL kolesterol yükseldikçe risk düşer. Kadında 55, erkekte 45 mg/dl normal değerdir. HDL yüksek olması gereken kolesteroldür. Değer 40 mg/dl altında olursa kalp krizi riski yüksektir.

Trigliserid 150-190 mg/dl üzerindeyse kalp krizi riski yüksektir.

Kolesterol seviyesini ne etkilemektedir?

Diyet;

Yediğiniz yemekler, kolesterol seviyenizi ciddi manada etkilenmektedir. Doymuş yağlar kolesterolün yükselme sebebidir. Yemeklerle doymuş yağlar ve kolesterol miktarı dengeye alınırsa kan kolesterolü dengeye girer.

Kilo;

Fazla kilo olmak, kolesterolün yükselmesine neden olur. Normal kiloya dönmek kolesterolü düşürür. Bu nedenle, fazla kiloların mutlaka verilmesi gerekmektedir.

Egzersiz;

Fiziksel aktivite kötü kolesterolü düşürür. HDL iyi kolesterolü yükseltir. Günde en az 30 dakika kadar yapılan bir egzersiz, kilo ve kolesterol dengesi sağlamaktadır.

Yaş ve cinsiyet;

Kan kolesterolü yaş ilerledikçe yükselir. Bayanlarda menopoz döneminde yükseklik oluşur. Ayrıca ailesel olarak da kan kolesterolünüz yüksek olabilir.

Kolesterol ilaçları gerekli mi, gereksiz mi?

Kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılmalı mı?

Ayrıca Canan Karatay tarafından yapılan röportajda kolesterol hakkında ilginç açıklamalar.

Leave a Reply