Kısırlık tanısında kapalı ameliyat (laparoskopi)

tanı için laparoskopi

Kısırlık tanısında kapalı ameliyat (laparoskopi): Tüplerin kapalı olması başlıca kısırlık nedenidir. Tüplerin içinde yapışıklık ya da tıkaç olup olmadığını anlamak için genelde laparoskopi uygulaması yapılır. Tanısal ve teşhis amaçlı yapılan laparoskopi uygulamasında göbek deliğinden karın içine sokulan bir kamera yardımı ile tüpler incelenir.

Rahim içine verilen boyalı sıvı yardımı ile öncelikle rahim filmi çekilir. Rahim filminde sıvı karın içine geçmiyorsa tüpler tıkalıdır. Karın içine yayılıyorsa tüpler açıktır. Rahim filmi çekildikten sonra tüpler tıkalıysa laparoskopi uygulaması yapılır. Laparoskopi ile birlikte uygulanan histeroskopi işlemi ile rahim içinde olan miyom, polip, yapışkanlık var mı araştırılır.

Uygulama sırasında rahim filmi çekiminde kapalı çıkan tüpler laparsokopide açık olabilir. Rahim filminde tüplerin açık olması güvenilir fakat kapalı olması güvenilir kabul edilmez. Fakat, tüplerden birinin kapalı olduğu durumlarda tekrar laparoskopi uygulamasına gerek duyulmaz.

Karın içinde olan tüplerin, yumurtalıkların etrafında olan yapışıklıkların açılmasına adezyolizis denilir. kısırlık tedavisi gören hastalarda uygulanan laparoskopi adezyolizis uygulaması ile pek çok hasta hamile kalmaktadır.

Histeroskopi

Laparoskopi uygulamsı ile beraber kullanılan histeroskopi işleminde, miyom, polip, yapışıklık, perde gibi patalojilerin tanısı yapılır. Bazen lokal anestezi, genel anestezi ya da spinal anestezi ile uygulanabilir. Rahim içine sokulan kamera ile uygulanır.

Tanı amaçlı yapılan histeroskopi kimlere yapılır?

Aşırı ve düzensiz adet kanaması,

Kısırlık,

Tekrarlayan düşükler, rahim içi yapışıklıklar,

Rahim içi polip, miyom, rahim içi yeri oynamış ve değişmiş spiral durumlarında uygulanır.

Tedavi amaçlı yapılan histeroskopi, miyom, polip gibi lezyonların alınması, yapışıkların açılması amaçlı yapılır.

Histeroskopi güvenilir bir uygulamadır fakat çok nadir olarak rahim ağzında yaralanma, aşırı kanama, enfeksiyon gelişebilir.

Histeroskopi nasıl yapılır?

Histeroskopi öncesi hastaya rahim ağzının açılması için ilaç verilir. Spinal, genel ya da lokal anestezi ile rahim ağzından histeroskop isimli alet geçirilir ve rahim içine kadar uzatılır. Rahim içine bir sıvı verilir, histeroskop ağzında olan yakıcı ya da kesici alet ile gerekirse ameliyat uygulanır. Uygulamadan 1 gün sonra hasta taburcu edilir. 1-2 gün kadar kanama ve kramp şeklinde ağrı oluşabilir.

Leave a Reply