Kış aylarında sağlıklı kilo vermek için 8 etkili yöntem

Artık kış mevsimini yaşamaya başladık. Kış aylarında kilo vermek zor olur düşüncesiyle, kilo verme konusundaki tüm hazırlıklar ilkbahara ertelenmektedir. Halbuki kış aylarının kısa günlerinde hava erken kararmakta ve gün içinde daha az yemek yemekteyiz. Dolayısıyla kış mevsiminde zayıflamak için bir avantaj sağlayabilmektedir.

Kilo verme konusundaki ayrıcalıklarına rağmen, kış aylarında yanlış beslenme yüzünden verilen kiloların daha fazlası geri alınabilmektedir. Püf noktalarına dikkat edildiğinde ise, sağlıklı kilo vermek ve ideal kiloya ulaşmak mümkün olabilmektedir.

1- Kış aylarını kilolu geçirmeyin;

Vücudumuzdaki yağ hücreleri iki kısma ayrılmaktadır. Beyaz hücreler ve kahverengi hücreler. Beyaz hücreler; daha fazla kilo almaya neden olmaktadırlar. Kahverengi hücreler ise, yağların kısa zamanda yanmasını sağlayarak vücut ısısının dengede kalmasına çalışmaktadır. Vücudumuz üşüdüğü zaman, ısının dengede tutulması için kahverengi hücreler harekete geçmektedir. Bu sayede, beyaz yağ hücreleri yakılmakta ve enerji şeklinde açığa çıkmaktadır. Kişinin metabolizma hızında da artış yaşanır. Kışın soğuk havaların yanı sıra, kilo vermek için kış sebzelerinden de faydalanılabilir. Mesela; Kara lahana, beyaz lahana, brokoli, pazı, ıspanak, kereviz ve pırasa gibi sebzeler kilo vermede büyük rol oynamaktadırlar. Çünkü bu tür kök bitkiler, başka besinlere nazaran çok daha fazla miktarlarda lif barındırmaktadır.

2- Kendinizi aç bırakıp cezalandırmayın;

Uzunca süreler aç kalmak, zayıflama konusunda yardımcı olmaktadır. Fakat açlık çekerek kaybedilen kilolar, vücudun su ve kas kaybetmesine neden olur. Bununla birlikte, uzunca bir açlıktan sonra tüketilen az kalorili gıdalar, metabolizmanın hayatiyetini devam ettirebilmesi için çok daha yavaş çalışıp harcanmaktadır. Vücut, bu şekilde kendisini korur ve alınan her kaloriyi yağ olarak depo yapar.

Vücudumuz, bu şekildeki bir beslenmeye uzun müddet dayanamaz ve eskiden olan beslenme alışkanlıklarına döndüğünde ise, verilmiş olan kilolar hızlıca geri alınmaktadır. Kendinizi aç bırakarak günlük yaşantıyı sürdürmeye çalışmak, kişide halsizlik, yorgunluk, midede bulantı ve nefeste de aseton kokusu gibi problemleri beraberinde getirecektir.

3- Light gıdaları fazla abartmayın;

Enerji içeriği referans gıdalara göre %25 oranında yağı azaltılan besinler light besin olarak adlandırılmaktadır. Bu besinlerde enerji içeriğinin yanı sıra, yağ ve şeker içerikleri de azaltılmaktadır. Light ürünlerin tüketilmesindeki ana neden; günlük alınması gereken yağ, kalori ve şeker oranının azaltılmasını sağlamak, bununla birlikte lif içeriği nedeniyle tüketen kişiye doygunluk hissi vermektir. Özellikle diyet yapanların kullandığı light ürünler, fazla ve kontrolsüz bir şekilde tüketilirse, kilo vermekten çok kilo alımına neden olur.

4- Tek bir besine takılıp kalmayın;

Hayatımız boyunca tüketilen ve bilinen hiçbir gıda bir diğerinden üstün olarak görülmemelidir. Besin gruplarından birinin atlanması, vücut sağlığı açısından negatif olup, kalp hastalıkları ve kanserler gibi ciddi hastalıkların görülme riskini arttırabilir. Yani her türlü besin grubu, insan vücudu için ayrı bir işleve sahiptir. Besinlerin hiç biri, tek başına vücut mekanizmamızın düzenli ve eksiksiz bir şekilde çalışmasını sağlayamaz. Dolayısıyla, belenmenizde besin çeşitliliğine özen gösterilmeli ve her tür besinden yeteri kadar tüketilmeye çalışılmalıdır. Yemek sofralarının her renk meyve ve sebzeden zengin bir şekilde hazırlanmasına önem verilmelidir.

5- Ekmeği beslenmenizden tamamen çıkarmayın;

Tüketilen her besinin ayrı bir besin değeri vardır. Dengeli ve yeterli miktarlarda tüketilmediğinde kilo alınmasına neden olabilmektedir. Ekmek, her besin gibi ihtiyaç kadar tüketildiğinde kilo aldıran bir gıda maddesi değildir. Tam tersine, içeriğindeki kompleks karbonhidrat ve B grubu vitaminler sayesinde, insana tokluk hissi vermekte ve kan şekerini de düzenlemektedir. Kompleks karbonhidrat olarak anlatılan ekmek türleri; çavdar, kepekli ve tam buğday ekmekleridir. Genel sağlık durumu normal olan kişilerin alması gereken günlük karbonhidrat miktarı, tüm besinlerin %55 ila 60 kadarıdır. Buna ekmeksiz ulaşılabilmesi mümkün değildir. Eğer hiç ekmek tüketilmezse, bunun yerine yüksek kalorisi olan besinlere yönelim olabilir ve kilo artışı yaşanabilir.

6- Şeker içeriğinden dolayı meyveleri cezalandırmayın;

Diyette en fazla tüketilen besinlerin ilk sırasında sebze ve meyveler gelmektedir. Özellikle bilinmesi gereken, insanın her gün sebze ve meyve tüketmeden sağlıklı olabilmesinin imkanı yoktur. Diyet yapanların belli ölçülerde meyve tüketmeleri gerekir. Bilinenin aksine meyve şekeri yapılan diyetin bozulmasına yol açmaz. Ancak yeteri kadar aşırı olmaksızın tüketilmesi gerekir. Hiç tüketilmezse vücut ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden mahrum kalarak zarar görebilir. Diyet programı uygulayanların, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmeleri daha faydalıdır. Liften ayrılmış olan meyve şekeri, ancak bu şekilde vücuda olan yararını büyük oranda kaybetmiş olur.

7- Akşam 6’dan sonra yememeyi zorunluluk haline getirmeyin;

İnsanların her birinin yaşam tarzı diğerinden farklıdır. Sabahları kalkma, iş saatleri ve akşamları uyku düzenleri değişiklik gösterebilir. Sağlıklı kilo vermek için, ne zaman değil ne kadar besin tüketildiği ve hangi oranda fiziksel aktivite ile yakılabildiğidir. Bu noktada özellikle dikkat edilmesi ve riayet gösterilmesi gereken şey, gece uyku saatinden 3 saat kadar evvel akşam yemeğinin yenmesi, bundan 2 saat kadar evvel de ara öğünün yapılmış olmasıdır. Uygulanan diyetler kişiye özeldir ve kişinin günlük yaşantısıyla uyumlu olmalıdır.

8- Yağ yakıcı diye, asitli besinleri aç karnınıza tüketmeyin;

Halk arasında greyfurt ve limon türevi gıdaların, aç karna tüketilmesi halinde zayıflattığı üşünülse de, bilim dünyasında ve literatürde böyle bir bilgi bulunmamaktadır. Greyfurt ve limon, içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirmektedir. Bununla birlikte, kötü kolesterolün düşürülmesinde de etkilidir. Fakat bunların asitli yapılarından dolayı, aç karnına yendiğinde mide sağlığına negatif etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla, limon ve greyfurt gibi besinlerin sabahları aç karnına değil de, ara öğünlerde tüketilmesi çok daha uygun olacaktır.

Vücutta yağ yakıcı özelliğe sahip olan besinlerden biri olarak görülen maydanoz da bu özelliklere sahip değildir. Maydanoz, idrar söktürücü özelliği bulunan ve C vitamini bakımından zengin bir besin maddesidir. Maydanozun meydana getirdiği idrar kaybı yüzünden, insanlar hafiflediklerini hissederler. Ancak hiçbir şekilde yağ yakıcı ve kilo verdirici bir özelliği bulunmamaktadır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/kisin-saglikli-kilo-vermek-icin-8-etkili-yontem/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply