Kimerizm nedir?

kimerizm

Kimerizm nedir, ne demek işte detaylar. Gebeliğin oluşması için, bir yumurta bir spermin bir araya gelerek döllenmesi gerekir. Çok nadir olarak, iki yumurta hücresi iki sperm hücresi ile bir araya gelerek 2 döllenmiş yumurta oluşur. Bu iki döllenmiş yumurta birleşerek bir embriyo oluşturur. Bebek, iki kardeşin tüm özelliklerinin birleşimi ile oluşur. Bu olaya kimerizm denilir. Çok nadir görülen bir olaydır.

Kimerizm olayında pek çok karmaşa vardır. Normalde döllenmiş iki yumurtadan iki ayrı bebek doğması gerekirken bir bebek olduğundan doğan bebeğin vücudunda iki ayrı DNA olmaktadır. Örn. kadının bir yumurtalığı kendisinin diğeri doğmayan ikizinin olabilir. Kimerizm olan kadınlar, hamile kaldığında bebek doğmayan ikizinin genlerini taşıyor olabiliyor. İşte, bu durumlarda annenin DNA’sı doğan bebek ile tutmayabiliyor. Bu durumda olan pek çok kadın, doğurduğu çocuğa karşı sevgi hissetmiyor ve bu bebekler sevgisiz bir ortamda büyüyor. Üstelik, DNA çözümlemesinde bebek anneden gözükmüyor. Bu nedenle, pek çok adli olay çözümlenemiyor.

Kimerizmde annenin el, ayak ve organlarının bazıları bir yumurtada, rahim, kalp ve diğer organlar diğer yumurtada gelişebilir. Bununla birlikte sadece bir organ bir yumurtada olabilir. Dünyaya gelen bebek bu durumda doğmayan diğer kardeşten olabilir. Bu şekilde anne dünyaya getirdiği bebeğin genetik olarak annesi olmayabilir. Psikolojik sorunlar bu nedenle yüksek oranlarda gözükür. Kimerizm bu nedenle zor bir durum meydana getirir.

Mikrokimerizm nedir?

Mikrokimerizm, bir canlıya ait olan az sayıda hücrenin başka bir canlıda olmasına verilen isimdir. Yapılan araştırmalarda anne karnında 20 yıl öncesinde doğan bebeğin hücreleri bulunmuştur. Gebelik sırasında bebeğin bazı hücreleri anneye geçmektedir, bebeğe de anneden bazı hücreler geçebilir. Mikrokimerizm, kadınlarda bazı bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olduğundan halen araştırılmaktadır. Gebelik, kan nakli ve organ nakli ile mikrokimerizm oluşabilmektedir. Bugün yapılan kök hücre tedavileri, tüp bebek tedavilerinde yapılan uygulamalar ile kimerizm daha da artmaktadır. Bu nedenle ülkemizde tüp bebek uygulamalarında tek embriyo transferi yapılmaktadır.

Leave a Reply