Karın ağrısı neden olur karın bölgesinde ağrı nedenleri

karin-agrisi-nedir-nedenleri-nelerdir

Karın ağrısı hemen hemen hepimizin yaşadığı sorunlardır. Ani ve kısa süren karın ağrılarında ilaç kullanma tavsiye edilmemektedir. Fakat 2 haftadan uzun süren karın ağrılarında, hemen bir doktora danışmakta fayda vardır. İşte, karın ağrısı nedir ve olası nedenleri nelerdir gelin birlikte inceleyelim;

Karın ağrısı nedenleri

Karın ağrısı kaburgaların alt kısmından başlayan ve kasıklara kadar yayılan ağrıya verilen isimdir. Bu nedenle karın boşluğunda olan organların çeşitli hastalıklarından kaynaklı oluşabilir. Üşütme, gıda zehirlenmesi, ciddi organ hastalıklarına kadar karın ağrısı oluşabilir. Hatta kalp krizi öncesi ya da akciğer iltihaplarında karın ağrısı gözlemlenebilir.

Karın ağrıları ikiye ayrılır. Bunlar; Hastalıklar yani akut ve kronik ağrılardır. Akut  ağrılar, apandisit , böbrek taşı düşürme sayılabilir. Kronik ağrılara; safra kesesi taşları, on iki parmak bağırsağı ülseri sayılabilir.

Karın ağrısı olunca ne yapılmalıdır?

Karın ağrısı yaşanınca panik olmamak gereklidir. Öncelikle ağrının neden olduğu bulunmalıdır. Yaş, cinsiyet, ağrı yeri ve süresi, hastalıklar, belirtiler tetkik edilmelidir. Hafif karın ağrısının bile altında mide kanseri ya da böbrek taşı çıkabilir. Bu nedenle hastaneye gidip, kontrol olmak gereklidir.

Hangi karın ağrısından korkulur?

Karın ağrısı yanında ateş, bulantı, ishal, kusma, kanama ve kabızlık şikayetleri varsa,

Ani başlayan ve giderek artan ağrılarda,

Ağrı hafif fakat çok uzun süre sürüyorsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Karın ağrısı olunca ağrı kesici alınmalı mıdır?

Karın ağrısının tam olarak nedeni, bilinmeden asla ağrı kesici alınmamalıdır. Çünkü doktora gittiğinizde teşhis zorlanmaktadır. Örneğin; apandisit sorunu olanlar ağrı başladığında ağrı kesici alırlar.  Hastanın ağrısı kesilir fakat iltihap artar. Bu nedenle hasta apandisiti patlamış durumda hastaneye gidebilir.

Karın ağrısında ne yapılmalıdır?

Ağrı başladığında ağrı kesici alınmamalıdır. 1-2 saat beklenmelidir ve ağrı halen geçmediyse doktora danışılmalıdır. Genelde basit sorunlarda ağrı bu sürede durmaktadır.

En fazla görülen karın ağrısı nedenleri nelerdir?

Kadınlarda jinekolojik durumlar, safra kesesi taşları, erkeklerde mide ve bağırsak hastalıklarında karın ağrısı oluşmaktadır. Çocuklarda, bakteri ve parazit kaynaklı karın ağrısı oluşmaktadır.

Karın ağrısı belirtili en tehlikeli hastalıklar:

Karın içi organlarda oluşan kanserler ve aort yırtılması en tehlikeli hastalıklardır. Bunlar şiddetli karın ağrısı yapmaktadır.

Karın ağrısında hangi doktora gidilmelidir?

Yetişkinlerde genel cerraha, çocuklarda da çocuk hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Karın ağrısında psikolojik nedenler:

Hastalık hastası olan ve psikolojik sorunları olanlarda karın ağrısına rastlanmaktadır.

Leave a Reply