Kansızlığa ne iyi gelir, işte Kan yapan yiyecekler

kan yapıcı yiyecekler

Kansızlığa ne iyi gelir, işte Kan yapan yiyecekler

Kan yapan yiyecekler nelerdir, Kansızlığa iyi gelen yiyecekler, en çok kan yapmaya yardımcı olan besinler hangileridir işte ayrıntılar. Kansızlık veya anemi, dünya genelinde kanla ilgili hastalıklar arasında en başta gelmektedir. Kansızlık, kanın yeteri kadar kırmızı kan hücresi barındırmamasıdır. Kırmızı kan hücreleri de organlara oksijen taşınmasında görevlidir. Taşınması gereken oksijenin az olması durumunda halsizlik ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Hamilelik, düzenli kan vermek ve bazı hastalıklar nedeniyle geçici kansızlık yaşanabilmektedir. Kansızlık için doktorlar vitamin ve mineral takviyeleri verebilir. Bu aşamada kan yapıcı yiyecekler olarak adlandırabileceğimiz besinleri tüketerek, kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan demir ve folat ihtiyacı karşılanabilmektedir.

Kan yapıcı besinler nelerdir?

Kansızlık, yeterli oranda kırmızı kan hücresi üretilmemesinden, kırmızı kan hücrelerinin miktarının azalmasından, kan kaybında, demir yönünden yetersiz beslenmeden, kurşun zehirlenmesinden, bazı böbrek rahatsızlıklarından ve kronik hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Bunların arasında en fazla rastlanan durum ise demir yetersizliğinden kırmızı kan hücresi üretilememesidir. Kansızlığın hemen her türü için aynı kan yapıcı yiyecekler tavsiye edilmektedir.

Demir çeşitleri:

Demirin heme ve non-heme olarak iki türü bulunmaktadır. Heme demir, kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvansal besinlerde, non-heme demir ise et haricindeki besinlerdir. Bunlar C vitamini yönünden zengin olan brokoli, lahana, çilek ve turunçgillerdir. Vücudun et ürünlerinden aldığı demirin %15-35’i emilirken, et dışındaki kaynaklardan alınan demirin %2-20’si vücut tarafından emilmektedir.

Demir yönünden zengin ve kırmızı kan hücresi üretimini arttıran kan yapıcı yiyecekler ile bilgi vermek gerekirse; Aşağıdaki listede demir içeren tüm besinleri kapsamaz. Bazı besinler ise yüksek kalori, yağ ve kolesterol de içerebilmektedir. Demir eksikliği olanların kan yapıcı besinleri tüketmeden önce doktoruna danışması, buna göre bir beslenme listesi oluşturulması doğru olacaktır. Günlük demir ihtiyacının yaşa göre dağılımı ise şöyledir;

  • 7-12 ay arası 11 mg,
  • 1-3 yaş arası 7 mg,
  • 4-8 yaş arası 10 mg,
  • 9-13 yaş arası 8 mg,
  • 15-18 yaş arası 11 mg(E), 15 mg (K),
  • 19-50 yaş arası 8 mg €, 18 mg (K),
  • 51 yaş ve üzeri 8 mg’dir.

Demir içeren besinler nelerdir?

İstiridye: Yüksek oranda kolesterol ve sodyum içeren istiridyenin 100 ramı günlük demir ihtiyacının %37’sini karşılamaktadır.

Tavuk ciğeri: Yüksek kolesterol içeriği olması negatif yanıdır. Ancak 100 gram kadar tavuk ciğeri demir ihtiyacınızın %65’ini karşılamaktadır.

Sığır eti: Trans yağ, doymuş yağ ve kolesterol içeren sığır etinin 100 gramı, günlük demir ihtiyacının %11’ini karşılamaktadır.

Sığır ciğeri: Yüksek miktarda trans yağ ve kolesterol barındıran sığır ciğerinin 100 gramında günlük ihtiyacın %36’sını karşılayacak demir bulunmaktadır.

Yulaf: Selenyum, manganez, fosfor ve besin lifi bakımından zengin olan kahvaltılık yulafın 100 gramında günlük demir ihtiyacının %24’ü yer almaktadır.

Hindi eti: Yüksek miktarda sodyum ve kolesterol barındıran hindi etinin 100 gramı demir ihtiyacınızın %82’sini karşılamaktadır. Ayrıca tavuk eti, ton balığı, karides ve istiridye de demir yönünden zengin besinlerdir.

Mercimek: Besin lifi, folat, protein, bakı ve fosfor yönünden zengin olan haşlanmış mercimeğin 100 gramı %19 oranında demir ihtiyacını karşılar.

Soya fasulyesi: 100 gram soya fasulyesi demir ihtiyacınızın %29’unu karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda bakır, fosfor, K vitamini, magnezyum, protein ve besin lifi bakımından da oldukça zengindir.

Barbunya: 100 gram kadar haşlanmış barbunyada günlük ihtiyacın %12’si karşılanabilmektedir. Aynı zamanda besin lifi, manganez, protein, folat ve fosfor bakımından da oldukça zengin bir besindir.

Ispanak: C, A, E, B6 ve K vitaminleri, niyasin, tiamin, folat, kalsiyum, potasyum ve fosfor açısından zengin olan ıspanak, 100 gram haşlanarak tüketilirse günlük demir ihtiyacınızın %20’sini karşılar. Bunlara ek olarak kuru üzüm, pekmez, tofu, irmik, kepek ekmeği, ay çekirdeği, beyaz ekmek, fıstık, badem, kabak çekirdeği, dereotu, kuşkonmaz, kuru maydanoz, kekik ve kimyon da demir yönünden zengin kan yapıcı besinlerdir.

Leave a Reply