Kansızlık Nedenleri Nelerdir?

Tıp dilinde anemi olarak adlandırılan kansızlık çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Kanda iki tip hücre bulunmaktadır.

Alyuvarlar kanda bulunan kırmızı kan hücreleri, akyuvarlar ise kanda bulunan beyaz kan hücreleridir. Kanda bulunan alyuvarların eksikliğine ise kansızlık denilmektedir.

Kansızlığın birçok belirtisi bulunmaktadır. Kansızlık üst seviyedeyse gözle görüldüğünde anlaşılacak derecededir. Yüzde özellikle solukluk ve renksizlik oluşacak, el ve ayaklarda normalin dışında soğukluk oluşması meydana gelecektir. Çok çabuk yorulma, çarpıntı hissi, bulantı, dikkat dağınıklığı ve odaklanamama sorunu kansızlık belirtileri arasındadır.

Kansızlığın birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Peki, kansızlık nedenleri nelerdir? İşte, kansızlık nedenleri;

Demir Eksikliği Kansızlığa Sebep Oluyor

Kansızlığın en genel sebebi demir eksikliğidir. Vücutta demir eksikliği olması demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığa sebep olmaktadır. Bu durumda vücuda demir takviyesi yapılarak, kansızlığın tedavi edilmesi sağlanmalıdır.

Regl Dönemi Kansızlık Nedenlerinden

Regl dönemlerinde kadınlar ciddi anlamda kan kaybı yaşarlar. Özellikle regl döneminde çok şiddetli ağrı ve kanama geçiren kadınlarda kansızlık meydana gelmektedir

Hamilelikte Kansızlığa Sebep Olabilir

Hamilelik döneminde annenin aldığı besinlerdeki vitamin, mineral ve demir bebeğe de aktarılmaktadır. Dolayısıyla annenin hamilelik döneminde aldığı besinlerin vitamini paylaşılmaktadır. Bu durum da annelerin demir eksikliği yaşamasına sebep olmaktadır. Özellikle gebeliğin 2. Ayından sonra anne adayında demir eksikliği görülmeye başlanacaktır. Genel olarak gebeler demir takviyesi alır. Ancak demir takviyesinin mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.

Mide Bağırsak Sisteminde Kan Kaybı Demir Eksikliği Nedenlerinden

Sindirimi sağlayan organlarımız mide ve bağırsaklardır. Mide ve bağırsaklarda meydana gelen kan kaybı ise vücutta demir eksikliğine sebep olacak etmenler arasında bulunmaktadır. Mide ve bağırsakta oluşan kanamalara, mide bağırsak sisteminde kan kaybı denilmektedir. Sindirim sistemindeki bu kanamalar genel olarak romatizmal ilaçlar, iltihap söktürücü ilaçlar ve ağrı kesici de kanalara sebep olan ilaçlar arasında bulunmaktadır.

Sindirim sistemindeki oluşabilecek kanamalara yalnızca kullanılan ilaçlar değil mide ülseri de sebep olmaktadır. Mide çeperi etrafında oluşan mide asidi ülsere sebep olmakta ve mide kanamasını doğurmaktadır. Ayrıca bağırsak ve mide kanseri de sindirim sisteminde kanama oluşmasına sebep olmaktadır.

Beslenme Şekli Kansızlığa Neden Olabilir

Beslemeden kaynaklı oluşan kansızlık genel olarak çok sık rastlanan bir rahatsızlık değildir. Genel olarak gebelik döneminde beslenmeden kaynaklanan kansızlığa sebep olmaktadır. Ancak vejeteryan olan ve et yemeyen kişilerde beslenmeden kansızlık görülebilir. Vejeteryanların beslenmeden kaynaklanan kansızlık problemi yaşamaması için özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyve ve kuru fasulye kullanılmalıdır.

Vitamin Eksikliği Kansızlığa Sebep Oluyor

Demirin üretilebilmesi için vücudun özellikle B12 ve folik aside ihtiyacı bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü de vitamin eksiklikleri kansızlığa sebep oluyor. B12 eksikliği kan testi ile saptanabilecek bir veridir ve B12 vitamini alınarak vücuda B12 takviyesi yapılabilir.

Kansızlık Sebeplerinden Kronik Hastalıklar

Kronik hastalıklar genel olarak kansızlığa sebep olmaktadır. Özellikle kronik böbrek yetmezliği, kanser çeşitleri, eklem ve kemik hastalıkları, tiroit bezinin normalden fazla çalışması gibi kronik hastalıklar kansızlığın başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Bunun için de bu hastalıklarda demir takviyesi yapılmaktadır.

Kemik İliği ve Hücre Sorunları Kansızlığa Sebep Oluyor

Kemik iliği ve hücre sorunları vücudun yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretememesinden kaynaklanmaktadır. Bu hastalık doğuştan meydana gelebileceği gibi, sonradan da oluşabilir. Bir de hastalığın kan hücresi üretemem sorunu çeşidinin yanı sıra vücudun ürettiği kan hücrelerine karşı savaş açılması da kemik iliği ve hücre sorunlarını meydana getirmektedir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Kansızlık şüphesiyle doktora başvurmak için mutlaka kansızlık belirtilerini taşıyor olmanız gerekmektedir. Kendinizi sürekli yorgun hissetmeniz, cildinizin soluk olması, el ve ayaklarda soğukluk kansızlık belirtileri arasında bulunmaktadır. Bu belirtileri çok yoğun şekilde yaşıyorsanız doktora gitme zamanı gelmiş demektir.

Kansızlık ciddi anlamda sorun yaşatan bir etkiye sahip olabilir. Günlük yaşam standardınızı ciddi anlamda düşürmeye başlayan kansızlık için mutlaka tedavi yoluna gidilmelidir.

Leave a Reply