Kansere karşı koruma sağlayan 7 mucizevi yiyecek

kansere-savas-acan-7-mucizevi-yiyecek

Kansere karşı koruma sağlayan 7 mucizevi yiyecek: Çağımızın en tehlikeli ve ürkütücü hastalıklarının başında kanser gelmektedir. Gün geçtikçe kirlenen çevre, radyasyon mağduru bünyeler ve genetiğimize kodlanan bir takım gerçekler. Peki, kanserle savaşmak için yapılabilecek bir şey yok mu? İşte, kansere savaş açan 7 mucizevi yiyecek;

Öncelikle kanser neden oluşur buna bir göz atalım. Bildiğiniz gibi kanser, türlü sebeplerle zarar gören hücre DNA’sının hasara uğraması neticesinde hücrelerin kontrolsüz olarak bölünerek çoğalmasıdır. Vücudumuzun bağışıklık sistemi DNA’da oluşan mutasyonları taramaktadır, ancak her gün 10 bin defa mutasyona uğrayan genlerimizin kanserli hücreleri yok etmekte yetersiz kalabildiği de olabilmektedir. Antioksidanlar vasıtasıyla hücre DNA’sını bozan serbest radikalleri ortadan kaldırmak olasılık dahilindedir.

Bağışıklık sistemimizi vitamin, mineral ve antioksidanlarla desteklersek en güçlü silah bu olur. Bunu sağlamada en önemli destekçilerimiz ise düzenli egzersiz ve spor ile kaliteli uyku uyumaktır. Beslenme insanın yaşam kalitesini yükseltmektedir. Etkisi bilimsel olarak da kanıtlanan bu durum süper olarak tabir edebileceğimiz besinlerle sağlanabilir.

1- Sarımsak:

Sarımsağın kokusu aslında oldukça faydalıdır. Bu kokunun kaynağı ise sarımsağın içinde bulunan 33 değişik kükürt bileşiğidir. Çoğu zaman rahatsız olduğumuz sarımsağın içindeki bu bileşikler, hücre DNA’sını hızlı bir şekilde onarmakta ve kanserli hücrelerle savaşarak onları yok etmektedir.

Sarımsak, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesini önlemekte, aynı zamanda ülser, kolon kanseri ve mide kanseri başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Sarımsaktaki bu bileşenlerin etkilerinden en yüksek seviyede yararlanabilmek için, yemeklere eklemeden 15-20 dakika kadar evvel soymalı ve doğranmalıdır. Bu şekilde sülfür enzimleri tam olarak harekete geçmektedir. Vücudun sentezleyemediği 17 farklı aminoasidi barındıran sarımsak, A, B1 ve C vitaminlerinin yanı sıra, çinko ve germanyum minerallerini de bolca içermektedir. Kanser düşmanı diyebileceğimiz sarımsağı takip eden diğer ürünler olarak taze soğan ve pırasayı sayabiliriz.

2- Brokoli:

Çok zengin bir antioksidan kaynağı olan brokolideki fitokimyasallar, hücre duvarının zarar görmesini önlemektedir. İçeriğindeki sülforafan ve glukozinolat enzimler vasıtasıyla sigaranın ve çevre kirliliğinin yol açtığı toksinleri vücuttan atmaktadır. Fazla pişirilmeden haşlanarak tüketilirse çok daha faydalıdır. Gırtlak, mide ve ağız kanserlerine karşı çok etkin bir koruma sağlamaktadır. Brokoliyi haşladığınızda bıraktığı suyu sakın atmayın. Bu suyla makarnanızı da haşlayın ve tüm vitaminlerin makarnanıza geçmesine imkan tanıyın.

3- Orman meyveleri:

Kansere karşı savaşan ve koruma sağlayan meyve ve sebzeler üzerinde yapılan çalışmalarda yaban mersini, ahududu, çilek, böğürtlen ve kızılcığın çok etkili oldukları görülmüştür. Özellikle yaban mersininin içinde bulunan pterostilbene adlı antioksidan, herhangi bir ilaçla kıyaslanamayacak ölçüde güçlü bir kanser önleyicidir. Laboratuar ortamında gerçekleştirilen çalışmalarda, siyah ahududu denek olarak kullanılan laboratuar hayvanlarındaki gırtlak kanseri tümörlerini %60, kolon kanseri tümörlerini %80 gibi büyük bir oranda azaltmıştır.

4- Havuç:

Kıtır bir lezzet olan havuç, güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve içeriğindeki beta-karoten sayesinde hücre duvarının zarar görmesini önlemektedir. Aynı zamanda kanserin yayılmasını da yavaşlatmaktadır. Özellikle vitamin ve fitokimyasallar bakımından zengin olan havuç gırtlak, ağız ve mide kanserlerinde koruma sağlamaktadır.

Eşsiz yapısı ile HPV veya IPV olarak adlandırılan, rahim kanserine yol açan virüsün yok edilmesinde oldukça etkili bir sebzedir. Havuç haşlandığında içeriğini çok daha yoğun bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. Bütün vitamin ve minerallerinden yararlanmak için haşladıktan sonra ufak parçalara ayırarak tüketin.

5- Ispanak:

Lutein adındaki antioksidan göze iyi gelmesiyle bilinir. Ancak asıl etkisi kanseri önlemede ortaya çıkmaktadır. Ispanakta bol miktarda bulunan lutein antioksidanı ve zeaksantin, DNA yapısında bozulmalara yol açan serbest radikalleri yok eder.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler özellikle ıspanak, yutak, yumurtalık, mide, kolon ve akciğer kanserine yakalanma riskinde önemli bir düşüş sağlamaktadır. Demir kaynağı olarak da bilinen ıspanak, kırmızı kan hücrelerinin üretimini hem hızlandırmakta hem de arttırmaktadır ve dolayısıyla da bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Ispanağın içeriğinde yer alan lif ve folat, hasar almış olan hücre DNA’larının onarılmasını sağlar. Ispanağı çiğ veya az pişmiş şekilde tüketmek en sağlıklı olanıdır.

6- Tam tahıllar:

Tam tahıllar vücudumuzun gereksinimi olan lifin en doğal kaynağıdır. Tam tahıllı gıdalar yüksek oranda lif içerdiği için, kan şekeri ve sindirim sistemine direkt olarak etki etmektedir. Kolon kanseri riskinin azalmasında tam tahıllı gıdalar önemli bir rol üstlenmektedir. Tam tahıllı gıdalardaki saponin ve lignan gibi antioksidanlar kanserle savaşmaya yardım etmektedir.

7- Yeşil çay:

Sağlıklı beslenmede vazgeçilmez bir içecek olan yeşil çay, süper güçlü antioksidan özelliktedir ve serbest radikallerle savaşarak vücuttan atılmasına yardım etmektedir. Yeşil çaydaki kateşin adlı bileşik, kansere yol açan hücresel mutasyonları engelleyerek tümör oluşmasının önüne geçmektedir.

Yeşil çay meme, yumurtalık, mide, kolon, pankreas, rektal, akciğer ve prostat kanserlerinde etkin koruma sağlamaktadır. Yeşil çay tüketecek olanların uykusuzluk şikayeti varsa günde 3 fincandan fazla tüketmemeleri önerilmektedir.

Leave a Reply